Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

Napustio nas je legendarni domaći glumac Pero Kvrgić

Autor I.K.K.
Autor I.K.K.

Zbogom velikanu

Izvor: Story

Legendarni domaći glumac Pero Kvrgić preminuo je u 94. godini života. Po mnogima jedan od najboljih domaćih glumaca koje smo ikada imali, posljednje je godine života proveo u Domu za starije osobe u Lašćinskoj, javlja Jutarnji list.

Rođen je u Moravicama u Gorskom kotaru, 4. ožujka 1927. godine. U svojoj dugogodišnjoj karijeri glumio je u svim većim hrvatskim kazalištima, a često smo ga mogli vidjeti u filmovima i TV serijama. U karijeri je imao preko 190 uloga, a glumio je čak i u poznim godinama tako je sa 'Stilskim vježbama' na kazališnoj pozornici proslavio 90. rođendan. 'Stilske vježbe' još su prije sedam godina obilježile 47 godina uzastopnog izvođenja, čime je predstava bila tad uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom.

Izvor: Story

U karijeri je Pero dobio brojne nagrade, među kojima je i nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. Od bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića odlikovan je Redom kneza Branimira za izniman i dugogodišnji doprinos kulturi Republike Hrvatske, a 2007. godine dobio je i vlastitu zvijezdu u hrvatskoj Ulici slavnih na opatijskoj šetnici Slatini.

U bogatoj karijeri ostvario je uloge u impozantnom nizu klasika, tako i mnogobrojnim djelima suvremenih autora, od čega svakako treba izdvojiti nisku likova iz dramskih djela Marina Držića, od Muna iz drame 'Skup', koju 1950. režira Branko Gavella, do uloga Pometa, Dunda Maroja, Zlatikuma, Arkulina, Negromanta, Staniše, Gulisava Hrvata...

Povezane vijesti

Izvor: Story

Nastupao je i u nizu televizijskih i igranih filmova ('Opsada'. 'H-8', 'Tri četvrtine sunca','Drug predsjednik centarfor', 'Sreća dolazi u 9', 'Prijeki sud', 'U sredini mojih dana', 'Kamenita vrata', 'Nausikaja', 'Pont Neuf', 'Doktor ludosti'...). Iza sebe je ostavio tužnu  suprugu, bivšu glumicu Nevenku Stipančić, s kojom je bio u braku čak dugih 58 godina, te njihovu kćer Anu, koja je također cijenjena glumica.

Tagovi

Najčitanije

Najnovije