Ušao je u RTL-ov 'Život na vagi', a nije ni slutio da će mu se nekoliko mjeseci kasnije - promijeniti život. Naime, simpatični Zagrepčanin Luka Smoljo 2019. godine u show je ušao sa 151 kilogramom, a napustio ga je čak 65 kilograma lakši. Sve od onda, Luka živi zdravim životom, a odlučio je zakoračiti i hrabru stepenicu više. Naime, ovaj je 30-godišnjak upisao Kineziološki fakultet u Zagrebu. Tim smo povodom razgovarali s Lukom, koji nam je otkrio kako je došlo do te velike odluke, boji li se studentrskih obaveza, ali i gdje se vidi u budućnosti. 

Student u tridesetima. Kako je došlo do odluke, zašto sada? Recite nam više o smjeru i cilju kojem težite.

Student u tridesetima, hm, na prvu ne zvuči obećavajuće. Šalu na stranu, nakon sudjelovanja u RTL-ovom showu 'Život na vagi', javila mi se želja za radom s ljudima kroz neki oblik sporta i/ili tjelesnu aktivnost. Posložile su mi se neke stvari u životu i jednostavno je sada bio pravi trenutak za poduzeti nešto. S obzirom na to da se u budućnosti vidim prvenstveno u ulozi trenera koji će pokušati pomoći pretilim osobama na putu njihove životne promjene, odlučio sam upisati Stručni studij za izobrazbu trenera na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, smjer fitness. Put je dug i nimalo lak, ali volim izazove pa će mi to samo biti dodatni vjetar u leđa da što prije završim. Smatram da je za ostvarivanje ciljeva kojima težim potrebno steći znanje, kompetenciju i vještine koje ću itekako dobiti na odabranom studiju.

2Uskoro Vam počinju fakultetske obaveze. Koji osjećaj prevladava?

Uzbuđen sam i jedva čekam da sve obveze vezane uz studij krenu. S druge strane, pomiješani su osjećaji radoznalosti, euforije, straha, zbunjenosti i tako dalje.

Mislite li da ćete se lako vratiti učenju?

Neće biti nimalo lako, pogotovo jer je prošlo dosta vremena otkad sam izašao iz školskih klupa. Međutim, velika je želja u meni za novim znanjima i vidim se u ulozi trenera u budućnosti, tako da neće biti problem vratiti se učenju.

Kakav ste bili učenik? Učite li redovite ili ste kampanjac?

Bio sam vrlo dobar učenik u osnovnoj i srednjoj školi. Znao sam učiti noć prije ispita i nadati se da će me pogoditi pitanje ili s druge strane super se pripremiti i ispite riješiti lagano. Ovisilo je o tome koliko me zanima pojediti predmet za koji se spremam.

Čemu se najviše veselite, a što mislite da će Vam biti najteže?

Veselim se novom znanju i radu s novim kolegama, a najteže mi pada što se većina nastave odvija na daljinu te što su socijalni kontakti smanjeni.

Što mislite da će biti Vaša prednost, s obzirom na to da ćete biti stariji student?

Ne smatram da imam neku posebnu prednost nad ostalim mlađim studentima. Svi moramo sjesti, zagrijati stolicu i svladati isto gradivo.

Uz studentski život, dolaze i tulumi i izlasci. Hoćete (ako se uskoro otvore klubovi) iskusiti i tu stranu studiranja?

Iskusio sam tu stranu studiranja indirektno tako da mi ne nedostaje takvog iskustva, ali tko zna kad se otvore klubovi - možda zalutam na koji tulum.

Gdje se vidite za pet godina?

Za pet godina se vidim s diplomom fitness trenera u ruci kako radim posao koji volim i uživam u tome.