Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što će se dogoditi nakon što umre suprug kraljice Elizabete II.?

Autor I.K.K.

Princ Philip već se nekoliko dana nalazi u londonskoj bolnici, u koju je prevezen jer se nije osjećao dobro. S obzirom na to da mu se bliži stoti rođendan fanovi kraljevske obitelji strahuju da je ovo početak njegovog kraja

 Kraljica Elizabeta i princ Philip u braku su bili 73 godine Izvor: Profimedia

Kraljica Elizabeta II. navodno se jako radovala velikoj proslavi 100. rođendana njenog supruga, princa Philipa, koja se trebala održati u svibnju, ali je sada dovedena u pitanje s obzirom na to da je Philip prije tjedan dana završio u bolnici jer se nije osjećao dobro, nedugo nakon što je primio drugu dozu cjepiva protiv covida-19. Premda je Buckinghamska palača u službenom priopćenju kazala kako će se Philip zadržati u bolnici nekoliko dana dok ne obavi preglede i izliječi infekciju, i premda je njegov unuk, 38-godišnji princ William, rekao kako je Philip 'u dobrim rukama', fanovi kraljevske obitelji boje se kako bi princu, zbog godina i krhkog zdravlja, ovo mogao biti posljednji posjet bolnici. Ukoliko Philip umre, postavlja se pitanje što će se dogoditi nakon njegove smrti? Odgovor na to dao je portal New Idea.

 Princ Philip Izvor: Profimedia

Premda je palača priznala da Philip ima infekciju, rekli su kako se ne radi o zarazi covidom, što je svakako dobra vijest unutar loše vijesti. Ipak, za stogodišnjaka bilo kakva infekcija može biti kobna. Philip je dosad uspio riješiti probleme sa zdravljem koje je imao proteklih godina i veliki je borac, pa se mnogi nadaju da će se i ovog puta oporaviti, kao što se oporavio od operacije kuka i koljena 2018. No ako se to ne dogodi i ako Philip umre, postoji točan protokol koji se mora obaviti nakon njegove smrti.

Povezane vijesti

 Kraljica Elizabeta i princ Philip bili su u braku 73 godine Izvor: Profimedia

Vijest o njegovoj smrti britanskoj naciji i svijetu prvo će prenijeti BBC i glasnogovornik dvora putem priopćenja, i putem društvenih mreža. Na dvoru će biti proglašeno osam dana žalosti te se očekuje od svog osoblja u palačama da žaluju za princom, a tijekom tog perioda sve britanske zastave u Velikoj Britaniji moraju biti spuštene na pola 'koplja' - izuzev one na Buckinghamskoj palači. Međutim, očekuje se da će kraljica napraviti iznimku od pravila i narediti da se i ta zastava spusti napola, kao što je učinila nakon smrti princeze Diane zbog golemog pritiska javnosti koja je to zahtijevala.

 Kraljica Elizabeta i princ Philip Izvor: Profimedia

Sprovod

Princ Philip, naravno, ima pravo na dostojan pokop koji će financirati porezni obveznici, no to navodno nije želja kraljičinog supruga. S obzirom na to da svijetom još hara pandemija, Philip navodno ne želi sprovod koji će prenositi televizija i ne želi da se od toga radi 'cirkus'. Očekuje se da će umjesto toga njegovo tijelo ležati par dana u palači St. James, gdje je ležalo i tijelo princeze Diane prije pokopa. Međutim, javnost ga neće moći vidjeti, kao što neće moći vidjeti ni trenutak kad će se njegovo tijelo polegnuti u grob koji će se nalaziti u vrtovima Frogmore,u okolici dvorca Windsor.

 Kraljica Elizabeta i princ Philip Izvor: Profimedia

Kraljica neće biti pokopana uz princa

To znači da Philip svoj vječni počinak neće imati na istom mjestu kao kraljica Elizabeta, koja će biti sahranjena u Westminsterskoj opatiji, gdje leže i prijašnji britanski kraljevi i kraljice, ali i kraljičina obitelj. Naravno, moguće je da Elizabeta prekrši to pravilo i naloži da je pokopaju pored supruga u Frogmore vrtovima. U svakom slučaju, kraljica će imati pravo na 30 dana žalovanja prije nego se u potpunosti vrati na svoje kraljevske dužnosti.

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image