Tjelovježba, zdrava prehrana i sveukupna briga o vlastitom zdravlju, u posljednjih je godinu dana više nego ikad bila u fokusu. Tako su se po društvenim mrežama dijelili recepti za zdrave obroke, a videi s vježbama koje možemo izvoditi u udobnosti vlastitog doma bez dodatne opreme, postali su jedni od najgledanijih. Čak i oni koji do tada nisu bili toliko zagrijani za ovakav stil života - okušali su se u istom. No, jedna od onih koja filozofiju 'u zdravom tijelu - zdrav duh' promovira već dugi niz godina je i domaća glumica, 38-godišnja Ana Gruica Uglešić. Kada ne igra na daskama koje život znače, Ana vrijeme provodi vježbajući, a rezultati istog su i više nego vidljivi. Gdje pronalazi motivaciju za svakodnevno vježbanje, uživa li više u grupnim ili pak samostalnim treninzima, pridružuje li joj se u istima petogodišnji sinčić Marat, Ana je, između ostalog, otkrila u razgovoru za Story.hr.

Ne skrivate koliko uživate u svakodnevnom vježbanju. Kako se motivirate na isto u danima kad ponestane motivacije? Imate li uopće takvih dana?

Treniram cijeli život. Vrlo intenzivno od 2005. godine, od prvog dana Akademije. To je jednostavno moj životni stil. U petnaest godina bilo je i uspona i padova u volji, stilu, kilaži, motivu. Danas vidim svi vježbaju, objavljuju, educiraju, dok sam ja to radila još 2010. godine, ti isti su me po kuloarima prozivali za 'promicanje krivih vrijednosti', očito promašivši 'ceo fudbal'. Tada je to za naše društvo bilo nešto novo, nešto egzotično. Nisu shvaćali širu sliku o važnost psiho - fizičke pripreme, koja je, usput rečeno, postala i tema mog diplomskog rada na diplomskom specijalističkom studiju Kineziologije koji sam završila nakon Akademije. Nakon Ivane Banfić koja je prva još 90-ih promovirala fitness, ja sam bila sljedeća koja je 'tupila' o važnosti tjelovježbe. Psihofizička priprema za glumce je itekako važna. Kako bi drugačije izdržali tempo fizički i psihički zahtjevnih predstava kako u pripremi tako i u izvedbi?! Upravo ovaj tjedan čeka nas u Gradskom Kazalištu Mladih premijera 'Psi, pare, pištolji' u režiji Ivana Plazibata koja iziskuje visoku razinu kondicije. Aktualne predstave s našeg repertoara 'Postolar i vrag', 'Splićanke', 'Split in space', sve su to predstave koje visoko drže ljestvicu izdržljivosti.

Je li vam lakše vježbati u društvu ili samostalno?

Sad sam u fazi kad mi poticaj i društvo itekako trebaju

 Dugo sam vježbala s kolegama, Ivom Perkušićem, Goranom Markovićem, kasnije i Slavkom Sobinom. Onda sam dugo vježbala sama i to mi nije predstavljalo nikakav problem. Nakon rođenja Marata imala sam tako jaku volju da sam se budila u šest ujutro i trenirala dok je on spavao, između dva podoja. Dođe nekad i do zamora materijala, jednostavno mi se ne da. Nekad dišpet ili osveta mogu biti dobar motiv, nekad želja za znanjem, nekad takmičenje s nekim tko je u boljoj formi, nekad pomicanje vlastitih granica, nekad samo onaj osjećaj biti fit. Bitno je znati ga pronaći. Zadnjih nekoliko mjeseci vježbam sa sestrom Petrom. Međusobno se potičemo. Vjerujem da bi puno puta odustala od treninga da nema nje koja je ozbiljno zagrizla i koja mi ne dozvoljava da otkažem. Sad sam u fazi kad mi poticaj i društvo itekako trebaju.

Teretane su neko vrijeme bile zatvorene, kako ste u tom periodu zadovoljili potrebu za vježbanjem? Jeste li im se vratili sad kako ponovno rade ili ste se naviknuli na vježbanje od doma?

Hvala dragom Bogu da imamo Marjan i Mosor u blizini Splita. Bila sam na Marjanu koliko god je vrijeme to dopuštalo. Nekad sam i planinarila do planinarskog doma Mosor na kojem su moja obitelj već 30 godina domari. A i vrt oko kuće mi se pokazao kao sjajna tjelovježba. Cijeli prvi lockdown sam provela u kopanju i sadnji. Tako sada imamo lijep vrt i fit mamu. Što se tiče ponovnog otvorenja teretana, bila sam prva u redu na dan otvaranja.

Opušta li vas više fitness ili pak joga?

Najbolje sam se osjećala i najbolje izgledala kad sam kombinirala jogu i fitnes

Moram priznati da sam nakon tri godine intenzivne posvete jogi i nakon završene edukacije za instruktora joge, zbog situacije s koronom, zapustila jogu kao praksu. Par godina posvećenosti jogi nije dovoljno da kažem da imam više od bazičnog znanja, stoga ću se toj predivnoj disciplini ponovno vratiti kad bude ponovno moguće normalno vježbanje u grupama. Ono što mi je joga ostavila u nasljeđe jest odlično vladanje i svijest o dijafragmi koja mi je jako potrebna na sceni. Te dvije priče koliko nemaju zajedničkog, toliko se i čvrsto isprepleću. Najbolje sam se osjećala i najbolje izgledala kad sam kombinirala jogu i fitnes. Snaga, fleksibilnost, kontrola tijela i uma te izdržljivost idu najbolje ruku pod ruku.

Vjerujem da za vaš izgled nije zaslužno samo svakodnevno vježbanje. Koliko pazite na prehranu? Imate li onaj jedan cheat dan u tjednu kad si dopustite jesti sve što u tom trenutku poželite?

Kad si sam i mlad lakše je vrtjeti svijet oko sebe. Prije sam puno više pazila na prehranu, bila u vojničkom režimu. Danas kad imam obitelj, sve je više podređeno njima i njihovim prohtjevima. Sve je usklađeno s vrtićem, s poslom, njihovim treninzima. Vrijeme samo za mene i supruga rezervirano je u večernjim satima kad Marat ode spavati, a mi potpuno završimo s radnim danom. Boran s pacijentima, ja s predstavama, i baš tada, kad bi trebalo zatvoriti usta, mi se volimo počastiti lijepom zajedničkom večerom. Obiteljsko zadovoljstvo u zamjenu za savršenu fit formu. Ne može se uvijek imati i novce i ovce.

Kaže se da je zdravom tijelu - zdrav duh. Koliko je vama vježbanje pomoglo u nošenju sa svim što nam se dogodilo u posljednjih godinu dana?

Nema neke posebne tajne u rečenici: 'U zdravom tijelu, zdrav duh'. Cijelu filozofiju je sasvim lijepo objasnio umirovljenik Toni, sada već legendarnom rečenicom: 'Vježbaj p... ti materina'. Nije za vraga ona stara 'pitat će te starost di ti je bila mladost'. Vježbanje i izbalansirana prehrana donosi dugotrajno zadovoljstvo i lakše nošenje sa svim životnim nedaćama, tako i s ovom nesretnom koronom.

Dijeli li sinčić Marat s vama ljubav prema vježbanju? Uključujete li i njega u treninge?

Marat je potpuno sportski tip. Žilav i pun energije. Ne opterećujemo ga nikakvim strašnim treninzima dok je ovako mali. Voli bicikli, nogomet, košarku, skejt, ide u vrtiću u sportsku grupu i na atletiku. Sve je to još uvijek samo igra za njega. Sa školom će doći i ozbiljnije van nastavne aktivnosti.