Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EMOTIVNA PRIČA

'Oliverov portret radio sam za svoju dušu, da još jednom otputuje u London'

Autor Karmen Miletić
Autor Karmen Miletić

Splitskom kiparu Duji Matetiću scena posljednjeg ispraćaja svima omiljenog glazbenika urezala se toliko duboko u sjećanje da je odlučio izraditi njegov akrilni portret za koji dobiva brojne pozitivne reakcije

Izvor: Privatni album

Samo nekoliko dana prije velikog koncerta Olivera Dragojevića u londonskom Royal Albert Hallu 2010. dogodila se velika erupcija vulkana istočno od Reykjavika i paralizirala cijelu Europu - prekinute su sve zračne linije s Velikom Britanijom, a održavanje koncerta postalo je upitno. Velikan hrvatske glazbene scene tada nije namjeravao odustati od svoga dječačkog sna, koncerta koji je pripremao više od godinu dana, pa je u London došao nakon čak 26 sati vožnje autobusom.

Unatoč umoru, održao je trosatni spektakl pred dvije tisuće ljudi. Zbog problema s vulkanskim pepelom, mislio je, doći će ih manje od 200.

Gotovo tri godine od njegove smrti i traga u beskraju koji je svojim pjesmama ostavio, splitski akademski kipar Duje Matetić poželio je da Oliver ponovno otputuje u London, ovaj put simbolički. Izradio je njegov akrilni portret za 57. izložbu portreta koju organizira ugledno Društvo portretnih kipara (The Society of Portrait Sculptors). Da situacija bude podudarna s koncertom iz 2010., pobrinula se pandemija koronavirusa zbog koje je održavanje izložbe do posljednjeg trenutka bilo neizvjesno. No čini se da je Olivera i u ovom slučaju pratila sreća. Odlučeno je da se izložba nazvana ‘Face 2021’ ipak održi - virtualno. Svake se godine među brojnim pristiglim radovima izabire samo sedamdesetak izložaka, a trećina su portreti kipara iz drugih zemalja pa je uspjeh splitskog kipara još veći. Kako organizatore na društvenim mrežama prati više od 20.000 ljudi, Oliverov portret ima brojnu publiku.

duje matetić Izvor: Privatni album


- Oliver je jednostavno bio i ostao sveprisutan. Dok sam s obale gledao kako brodom posljednji put napušta splitsku luku, činilo se kao da s njim u nepovrat odlazi i jedno vrijeme koje je obilježio svojim životom i veličinom. Taj će mi dan ostati urezan u sjećanje. Njegov portret nastao je sasvim intuitivno. Radio sam ga intimistički, za svoju dušu, ali kada sam doznao da je otvoren natječaj za izložbu u Londonu, od nekolicine portreta koje sam tada imao u svom radnom prostoru izabrao sam upravo onaj Oliverov. Riječ je o čovjeku izražajnog karaktera koji je imao podatno lice. A pridodamo li tome njegovu karizmu i upečatljiv glas, takvoj osobnosti jednostavno ne možete reći ne - rekao nam je Duje Matetić, kipar rođen 1992., iste one godine kada je Oliver Dragojević izdao album ‘Teško mi je putovati’.

Duje je 2017. diplomirao na Odsjeku kiparstva pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i stekao zvanje akademskoga kipara. Na Akademiji otad radi kao asistent, a osim pedagoškog rada, aktivno se bavi kiparstvom te sudjeluje u domaćim i međunarodnim izložbama. Oliverov portret izrađivao je dva mjeseca od akrilne smole koju je potom patinirao u zelenkasto-tirkiznim tonovima. Želio je, naime, da se kroz patinu osjeti dašak kolorita i ambijenta mora. Kako je izložba i prodajna, Oliverov je portret ponuđen na otkup - u akrilu stoji dvije tisuće funti, a ako bi se odlio u broncu, stajao bi 3500 funti. No mladog bi kipara ipak najviše razveselilo da portret svoje trajno prebivalište nađe u Oliverovoj rodnoj Veloj Luci ili da ga preuzme njegova obitelj.

- Sudeći po društvenim mrežama gdje vijest o izložbi cirkulira već neko vrijeme, reakcije su potpuno pozitivne, što mi je, naravno, ohrabrujuće i motivirajuće za daljnji rad. Ipak, najviše mi znači mišljenje Oliverove najuže obitelji. Sve spomenute reakcije, ma koliko pozitivne i motivirajuće bile, jednostavno nemaju toliku težinu. Njihov je sud naposljetku jedino važan. Da podvučem crtu, ako bi iskazali zadovoljstvo izvedenim djelom, rado bih im ga poklonio - zaključuje kipar.

Povezane vijesti

Vesna Dragojević Izvor: Jadran Babić

Vesna Dragojević: “U Dalmaciji žive pravi umjetnici”

Vesna Dragojević, udovica legendarnog glazbenika, za Story je komentirala djelo kipara Duje Matetića rekavši kako su brojni umjetnici pokušali dočarati Oliverov specifičan lik, i to ne uvijek uspješno, ali Duje ju je iznenadio. “Svidio mi se njegov rad koji sam primijetila na društvenim mrežama. Čini se da na ovim prostorima žive pravi umjetnici, ne znam što je to u tim dalmatinskim genima... Posebno mi se sviđa zelena boja u kojoj ga je dočarao. Postoje dva mjesta u Veloj Luci koja bi bila idealna za postavljanje Oliverova portreta, a na samom je kiparu gdje ga želi postaviti - jedno je muzej koji se trenutačno gradi, a drugo glazbena škola koja se također trenutačno obnavlja a nosit će njegovo ime. Iskreno, meni bi bilo grubo postaviti portret u naš stan u Splitu. Još nemam izloženu nijednu Oliverovu fotografiju. Lakše mi je tako. Ako nema slika, kao da se smrt nije ni dogodila, a život ide dalje”, rekla nam je Vesna Dragojević.

Najčitanije

Najnovije