Život Paula Hollywooda, jednog od najpoznatijih kuhara na svijetu, od odrastanja u Merseysideu i karijere u hotelima s pet zvjezdica do mjesta u žiriju slastičarskog natjecanja ‘Dobar, bolji, najbolji… britanski slastičar’, događaja iza kulisa showa i omiljenih recepata koje je prikupio tijekom duge karijere. Sve to gledatelji od prošlog tjedna imaju priliku pratiti na Drugom programu HRT-a u autobiografskoj seriji ‘Paul Hollywood: Život jednog slastičara’.

Rođen u radničkoj obitelji u Engleskoj, odrastao je u stanu koji se nalazio iznad pekarnice njegova oca koja je uvijek mirisala na kruh, stoga nije čudno što se cijelo njegovo djetinjstvo vrtjelo oko pekarskih proizvoda. Karijeru je počeo upravljajući jednom od očevih pekarnica, a potom je nastavio raditi u vrhunskim hotelima.

- Kad me otac pitao želim li postati pekar, odbio sam ga. Onda mi je ponudio 500 funti ako ošišam dugu kosu i pridružim se poslu. To je sedamnaestogodišnjaku već bilo primamljivo - otkrio je u vlastitoj knjizi ‘A Baker’s Life’ kuhar pravog imena Paul John Hollywood.

Nekoliko godina poslije, nakon odlaska iz pekarnice i prikupljenog iskustva u vrhunskim restoranima, odselio se na Cipar, gdje je ostao šest godina. Ondje je upoznao prvu suprugu Alexandru s kojom je bio u braku 19 godina i dobio sina Josha, ali s njim nije u baš dobrim odnosima. Međutim, da nije bilo Alexandre, Hollywood možda nikad ne bi dospio na male ekrane.

- Britanska TV ekipa došla je snimati emisiju o ciparskoj kuhinji i tražili su autohtonog kuhara. Predložila sam im Paula jer se toliko sljubio s ljudima i zemljom da je znao baš sve. Bili su impresionirani - ispričala je Alexandra za Daily Mail.

Nakon razvoda vratio se u Veliku Britaniju i počeo snimati emisije. Prva tvrtka koju je pokrenuo za proizvodnju kruha propala je samo četiri godine nakon otvaranja, ali Hollywood nije odustao. Pokrenuo je novu i stvorio brend Artisan kruh kojim je opskrbljivao supermarkete u Londonu i ubrzo objavio prvu knjigu ‘100 Great Breads’. Zbog televizijskih obaveza sve se manje bavio tvrtkom koju je na kraju 2014. zatvorio i završio u dugu od 70 tisuća američkih dolara. Neposredno prije velike svjetske recesije, u Harrodsu je prodavao pogaču od kiselog tijesta s bademima i rokforom za gotovo 15 funti.

- Ako biste običnu štrucu kruha i ovu pogaču uspoređivali s automobilom, obična štruca bila bi Ford Fiesta, a ovo je Rolls-Royce - izjavio je za Telegraph.

Osim što je vrsni kuhar kojemu je omiljeni sendvič onaj od slanine, Paul Hollywood je stara duša. Fasciniraju ga povijest, drevna tehnika pripreme hrane, ali i automobilske utrke u kojima sudjeluje posljednjih nekoliko godina, najčešće utrkujući se u Aston Martinu.