Iako mu je otac bio pekar, prije nego što se uključio u obiteljski posao slavni engleski kuhar Paul Hollywood prvo se okušao u kiparstvu. A kad ga se prihvatio, pekarski je zanat toliko marljivo izučavao da je putovao u Cipar, Egipat i Jordan kako bi ovladao drevnim tehnikama pečenja kruha. Tih putovanja iz mladosti prisjeća se u drugoj sezoni gastro putopisnog serijala ‘Paul Hollywood: gradske slastice’ koji se od prošlog tjedna, utorkom, prikazuje na kanalu 24Kitchen. U drugoj sezoni obišao je Jeruzalem, Dublin, Cape Town, Reykjavik... Posjetio je i Antwerpen, a u tom je belgijskom gradu dobio ideju za recept za ovu slasnu tortu.

  • 300 g oštrog brašna
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 žličica instant kvasca
  • 400 ml punomasnog mlijeka
  • 120 g rastopljenog maslaca
  • 2 velika jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci)
  • 1 žlica kakao praha

Brašno, šećer i kvasac stavite u zdjelu te dobro izmiješajte. U mlako mlijeko dodajte maslac, a u sredini mješavine brašna, šećera i kvasca napravite rupu u koju ćete dodati bjelanjke te dio mješavine mlijeka i maslaca. Izmiješajte kuhačom. Nastavite postupno dodavati mlijeko sve dok ne dobijete glatko tijesto. Pola tijesta premjestite u drugu zdjelu i dodajte mu kakao prah. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg te ga podjednako dodajte tijestu u obje zdjele. Pustite da se diže oko sat vremena. Namastite kalup za torte promjera 20 cm i na dno stavite papir za pečenje. U pećnici uključite grill način pečenja. Na dno jednolično razmažite sloj svijetlog tijesta. Stavite kalup 10 cm ispod grilla i pecite 2 do 3 minute, dok ne dobije zlaćanu boju. Izvadite iz pećnice i stavite istu količinu tijesta s kakaom. Nastavite postupak dok ne potrošite tijesto. Pustite da se ohladi u kalupu oko 5 minuta. Izvadite iz kalupa, neka se potpuno ohladi na rešetki. Ohlađeno prelijte čokoladnom glazurom.