Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

FOTO Prisjetili smo se partyja na kojemu su uživali brojni poznati Hrvati

Autor Nikolina Kunić
Autor Nikolina Kunić

Prije 17 godina Pulski filmski festival proslavio je 50. obljetnicu, a u Arenu su tada, uz brojne filmoljupce, došla i svjetski slavna imena, oskarovac Jeremy Irons te redatelj, glumac i producent Jiří Menzel, koji je bio i predsjednik žirija.

Izvor: Livio Andrijić / arhiva Storyja

Irons nije krio oduševljenje Pulom i Arenom pred novinarima, a otkrio im je i da ga je na prihvaćanje poziva te dolazak nagovorio njegov prijatelj i kolega John Malkovich, koji podrijetlo dijelom vuče iz Hrvatske Svoj 50. rođendan Pulski filmski festival obilježio je u srpnju 2003. uz brojna uspješna redateljska i glumačka imena. Proslavi jubilarne obljetnice prisustvovao je i britanski glumac Jeremy Irons, a stručnim žirijem predsjedao je cijenjeni češki redatelj Jiří Menzel. U službenoj konkurenciji prikazano je devet filmova, a s obzirom na prigodu, u dijelu programa prikazana je retrospektiva pomno odabranih uradaka s dotadašnjih festivala.

Tako je prikazano čak dvadesetak najboljih filmova ugoslavenske kinematografije, a birani su po kriteriju da je film bio pobjednik festivala i dobitnik Zlatne Arene.


- Festival održan 2003. ostao mi je u lijepom sjećanju. Tada je film već bio dobio poziv za Berlin, a sama činjenica da će igrati u konkurenciji Berlina, značila je da je uspio - prisjeća se redatelj Vinko Brešan, čiji je film ‘Svjedoci’ te godine u Puli dobio nekoliko Zlatnih Arena, uključujući onu za režiju te nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara.


- Lijepo je sjetiti se svega vezanog uz film ‘Tu’, pa tako i tog izdanja festivala. To mi je jedan od najdražih mojih filmova - rekao je redatelj Zrinko Ogresta, čiji je film ‘Tu’ dobitnik nekoliko Zlatnih Arena, uključujući Veliku zlatnu Arenu za najbolji film.

Najčitanije

Najnovije

loader