Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IDINA BORBA PROTIV PRIMITIVACA 'Mi smo žene, a ne lutke i hologrami'

Priča koja je spojila žene diljem regije, a o kojoj Ida priča za Story.hr

 Izvor: Lilit / Instagram

Kada je kantautorica Kristina Kovač na društvenim mrežama prije nekoliko dana objavila fotografiju s kćerkom s ljetovanja, vjerojatno nije ni slutila da će pokrenuti pravu malu revoluciju. Uvredljivi komentari i naslovi pojedinih medija zbog spomenute fotografije na kojoj pozira bez šminke i uređene kose, probudio je bijes u mnogim ženama diljem regije. Upravo zato je vrlo brzo pokrenuta akcija #PrirodnaŽena, u koju se među prvima uključila i naša pjevačica Ida Prester. Zašto je ovo toliko važna poruka i što to Ida želi poručiti cijelom društvu, otkrila je za Story.hr.

Nakon što ste pokrenuli Instagram pokret #PrirodnaŽena, društvene mreže su 'izgorjele'. Možete li nam ispričati kako je i zašto do istog došlo?

Kristinu nisam nikad uživo upoznala, ali je pratim već par godina, nevjerojatno inspirativna životna priča. Kad sam vidjela što se dogodilo i kako su tabloidi popratili njenu fotografiju na kojoj ‘se usudila’ izgledati kao prosječna žena svojih godina, bez šminke i frizure, odlučila sam se priključiti njenoj akciji i ustati protiv tog primitivizma. Ona je kreator cijele #prirodnažena priče, ja sam se samo uključila među prvima. Mislim da se svaka žena može identificirati s Kristininom pričom, ovo je borba svih nas.

Brojne fotografije koje su se nakon toga pojavile, pokazale su drugu stranu online svijeta. Mislite li da se pokrenuli i nešto jače i veće, osim spomenutog hashtaga?

Društvo se mijenja malim koracima. Ne može se ništa preko noći, ali mislim da smo digle priličnu buru i da se društvena svijest mijenja. Nadam se da su i ti tabloidi dobili lekciju uz hrpu negativnih komentara. Bullying se treba sasjeći u korijenu.

Solidarnost je stvarno najjače oružje nas žena

Je li vas iznenadio odaziv ili ste očekivali takvu podršku?

Nisam uopće razmišljala o tome. Instinktivno sam podržala akciju u koju vjerujem, vrijednosti za koje se i sama borim. Drago mi je da je toliko žena i muškaraca to prepoznalo, baš se digla prašina. Ono što me najviše oduševilo je broj mojih kolegica, prvenstveno voditeljica i ostalih žena iz javnog života koje su se uključile. To je još jedna od predrasuda - žene su si konkurencija, kopaju si oči, a na estradi je, naravno, najgore. Koliko krivo! Nikad veću podršku za sve što radim nisam imala nego od svojih ‘konkurentica’. Tako su se i u ovoj akciji prepoznale i podržale - Mia, Nevena, Antonija, Doris, Karmela, Ana Radišić, Marijana Batinić.. pa do Elle Dvornik, Nike Turković, Ivane Kindl, Jelene Đoković, Lane Klingor Mihić, Anđelke Prpić.. ali i tisuće žena koje se ne bave ovim poslom, ali su svjesne koliki pritisak vječite mladosti sve osjećamo. Solidarnost je stvarno najjače oružje nas žena. 

Koja je najvažnija poruka ovog pokreta?

To nije pokret ‘prirodnih’ žena protiv ‘umjetnih’. Ni pokret protiv šminke i uređivanja, već protest protiv tabloidnog terora vječne mladosti i ‘sređenosti’. Sloboda svim ženama bez obzira na njihove izbore. Možeš biti kostimirana, ćelava, sijeda, mršava, bucmasta, izborana ili operirana - to se nikog ne tiče! Mediji nemaju pravo maltretirati i posramljivati žene radi toga.

Nikome nije u interesu živjeti u svijetu nekulture, drskosti i vulgarnog senzacionalizma

Zašto?

1. Zbog elementarne pristojnosti koju su morali usvojiti još u djetinjstvu! Jesu vas mama i tata učili da ne pokazuješ prstom i ne smiješ se zlobno kad vidiš nešto što ti se ne sviđa ili ne razumiješ? Od medija se očekuje bar taj minimum za četverogodišnjake!

2. Zato što te naslove čitaju djevojčice i ako nitko ne reagira, mislit će da su u pravu! Da je starenje sramota u svakom obliku i da će ih zauvijek svi procjenjivati isključivo na temelju fizičkog izgleda. A vrijednost ti dakle bespovratno pada godinama.

Jeste li razgovarali s Kristinom? Što ona kaže na sve?

Ona je oduševljena podrškom. Ova akcija nije smišljena samo da se nju obrani, Kristini obrana ne treba, već da se osvijesti generalni problem. Da naša djeca odrastaju u mrvicu boljem i humanijem svijetu.

Svoju su podršku poslali i muškarci. Koliko takva podrška znači ženama?

To je očekivano, puno muškaraca razmišlja na taj način. Nikome nije u interesu živjeti u svijetu nekulture, drskosti i vulgarnog senzacionalizma. Svima je u interesu poslati jasnu poruku.

Nažalost, Instagram i filteri često znaju poslati krivu poruku. Mislite li se da se protiv toga može?

Ja se ne borim protiv toga, i ta moda će proći. Sad kad svi izgledaju identično na mrežama, ljudi opet traže nešto autentično, traže sadržaj, jer su sve slike iste. Te faze se prirodno izmjenjuju. Ali to je skroz druga tema. Bitno je osuditi sve one koji imaju moć, medijski prostor i utjecaj, a svakoj autentičnosti se rugaju i žele sve nas svesti u isti ‘filter’. Mi smo žene, a ne lutke i hologrami. Lako ćemo se s time izboriti Kristina, ja ili puno drugih žena s iskustvom. Bitno je da tu lekciju čuju današnje klinke, teenagerice u najosjetljivijim godinama. One su na meti.

Neki na društvenim mrežama govore da je najbitnije kako pojedinac sve percipira u vlastitoj glavi. Slažete li se?

Naravno. Ja se za svoju glavu ne bojim, ali imamo odgovornost dati neke poruke i za nove generacije. Solidarnost i borba za bolje društvo, glasne akcije protiv društvenih nepravdi - to su meni važni koncepti. Samo tako se mijenjaju stvari.

Povezane vijesti

Magazin

Royals