Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LILI U REDU ZA KRUNU: Kći Meghan i Harryja ipak na kraljevskom popisu

Drugo dijete 'odbjeglog' kraljevskog para uvršetno u službeni kraljevski red za krunu

 Izvor: Profimedia

Lilibet Lili Diana Mountbatten Windsor, kći vojvotkinje od Sussexa Meghan Markle i princa Harryjarođena prije mjesec i pol dana, službeno je dodana u kraljevsku liniju nasljeđivanja prijestolja. Potvrđeno je to na službenoj web stranici Royal.uk koja je ažurirana u ponedjeljak kako bi se malenu djevojčicu dodalo kao osmu u redu za britansko prijestolje, točno mjesto iza njezina starijeg brata, dvogodišnjeg Archieja.

Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia

Mjesto poviše Archieja zauzima njihov otac, princ Harry, koji je trenutno šesti u redu za prijestolje kraljice Elizabete. Majka Meghan nije na popisu, jer nije iz kraljevske loze, baš kao ni Kate Middleton, Mike Tindall i Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka. Zakonska osnova za liniju nasljeđivanja datira još od 17. stoljeća i vladavine Williama III, a posljednji je put izmijenjen i dopunjen 2013. godine kako bi se ukinuo sustav muške prapostojbine koji je automatski muške nasljednike postavljao iznad njihovih sestara.

princ william i princ harry Izvor: Profimedia

Istodobno, amandmani su također uklonili povijesno pravilo da kraljevski kralj ne može zadržati svoj položaj na popisu ako se vjenča s rimokatolikom. Izmjene su stupile na snagu u ožujku 2015. , ali odnose se samo na kraljevsku djecu rođenu nakon 28. listopada 2011. Unatoč tome, Lilibetina pozicija u redu za krunu može se promijeniti ako netko od Williamove i Kateine djece u budućnosti postane roditelj. Charles je, podsjetimo, prvi u redu za prijestolje i drži rekord najdužeg nasljednika u britanskoj povijesti, budući da je kraljica Elizabeta okrunjena 1952. godine.

Povezane vijesti

Magazin

Royals