Dubrovačka redateljica i scenaristica, 35-godišnja AntonetaAlamatKusijanović posljednjih mjeseci zaista proživljava najljepše dane. Nakon što je svojim prvim dugometražnim filmom ‘Murina’ oduševila domaće i međunarodne filmske kritičare te za tu obiteljsku dramu osvojila prestižnu nagradu Zlatna kamera na filmskom festivalu u Cannesu, o Antoneti su vrlo brzo počele pisati najpoznatije svjetske novine.

Antoneta Alamat Kusijanovic_RG 10JPG
Robert Gašpert Antoaneta Alamat Kusijanović i suprug Deren Gürsel

Nakon Cannesa, spomenuti film u Puli je osvojio čak tri nagrade, stoga ne čudi kako su sve oči proteklog tjedna u Sarajevu bile uprte u talentiranu umjetnicu koja je na crvenom tepihu blistala samo nekoliko tjedana nakon što je rodila prvo dijete.

No sve oči bile su uprte u Antonetu i zato što smo je prvi put vidjeli u zagrljaju supruga Derena Gürsela, s kojim je ruku pod ruku hodala na crvenom ćilimu Sarajevo Film Festivala. Naš fotograf uspio je uloviti i romantični trenutak izvrsno raspoloženih supružnika koji su izmijenili i nekoliko poljubaca.

Redateljica je blistala u bezvremenskom crnom odijelu upečatljiva kroja, a izvrsne modne kreacije i besprijekornu figuru pokazala je i ostalih večeri festivala. Iako je Antoneta nedavno rekla kako nije sigurna hoće li sinčića povesti u Sarajevo, maleni Petrus Alamat Gürsel ipak je stigao s roditeljima u grad bogate povijesti.

Kada nije imala obaveze, redateljica je sa suprugom i sinčićem vrijeme provodila u šetnji pa je tako Petrus već upoznao neka od slavnih imena glumačke scene. Inače, Dubrovkinja Antoneta nakon završetka studija filmske produkcije u Zagrebu u New Yorku je na Columbia Universityju magistrirala režiju.

Opisujući radnju svog prvog dugometražnog filma u službenoj izjavi rekla je da je u središtu priče 16-godišnja Julija: 'Julija živi ‘u raju’ na hrvatskom otoku, u društvu opsjednutom bogatstvom koje se stječe brzo i lagano. To je društvo koje prodaje svoju zemlju i djedovinu, društvo bez želje za radom i usavršavanjem koje se kapitalizira na generacijama prije njega - tako umiru snovi i nasljedstvo erodira.'.

Robert Gašpert Antoneta Alamat Kusijanović

Julija je začetak nove generacije, intuitivnih žena koje raskrinkavaju ove ustajale dinamike - rekla je o filmu koji će sjevernoameričku premijeru imati u Torontu.

Redateljica trenutačno piše i scenarij za novi dugometražni film ‘Stane’ s koscenaristom Ivorom Martinićem. U središtu radnje je Stanka, žena u četrdesetima, inače Hrvatica koja živi u New Yorku.Kada dozna da je muž vara, za sebe traži jednaka prava kako bi vratila izgubljeni dignitet i seksualnu snagu, ali suočava se s brutalnim patrijarhatom u kojem su pravila za žene i muškarce različita.

Zbog uspjeha koji je ostvarila prvim filmom, mnogi s nestrpljenjem čekaju vidjeti njezinu novu priču, a kritičari Antoneti predviđaju bogatu i uspješnu karijeru.