Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DUGOVI DOLAZE NA NAPLATU: Monako uzdrmao najveći skandal princa Alberta koji će mu konačno uništiti brak

Skandali princa Alberta često su potresali monegašku kneževinu, a mnogi tvrde da bi ga ovaj posljednji mogao koštati braka s princezom Charlene.

Princ Albert i princeza Charlene Izvor: Profimedia

Petnaest godina nakon što je došao na prijestolje i nakon nekoliko afera, isplivao je možda najveći skandal do sada koji je mogao pogoditi princa Alberta.

Albertova vladavina trebala se voditi moralom, poštenjem i etikom, odnosno nečim čime se neoženjeni milijarder nije pretjerano vodio u svom privatnom životu. Čim je preuzeo prijestolje, na naplatu mu je stiglo desetljeće burnog života, a čini se da ga stari grijesi prate i petnaest godina kasnije. Posljednji skandal, zbog još jednog zahtjeva za utvrđivanje očinstva, nadvio je tamne oblake nad Albertovom kneževinom.

Nekoliko tjedana nakon što je završio ceremoniju stupanja na prijestolje kneževine 2005. godine u katedrali Bezgrešnog začeća, naslovna priča jednog tabloida zapanjila je Francusku.

Tračerski časopis je na deset stranica pisao o tajnom djetetu tadašnjeg neženje Alberta. Alexandre je rođen krajem 2002. godine, a rezultat je veze koju je 1997. započeo s Nicole Coste, stjuardesom iz države Togo koju je upoznao tijekom leta Air Francea iz Nice za Pariz.

Alexandre Grimaldi-Coste Izvor: Profimedia

Godine 2005. Albert je priznao dječaka, koji sada ima 18 godina, i učinio ga dijelom svoje obitelji i bogatstva, ali on ne može biti nasljednik trona. Naime, svojim ustavnim amandmanima 2002. godine, njegov otac Rainier III. uveo je promjene u nasljednoj liniji i iz nje isključio djecu rođenu izvan braka.

Popis Albertovih nasljednika bez nasljednog reda ne završava s Alexandreom.

DNK test je 2006. godine potvrdio tvrdnje bivše konobarice iz Kalifornije Tamare Rotolo, koja je godinama govorila da je njezina kći Jazmin rezultat kratkog susreta s princom Albertom 1991., dok je bila na odmoru u Francuskoj.

Rotolo je na sudu bezuspješno pokušavala dobiti alimentaciju, a Jazmin je službeno priznata kao članica kraljevske obitelji pred pola svijeta, kada je napunila 14 godina. Jazmin Grace Grimaldi danas ima 29 godina, a bavi se glumom i pjevanjem.

U roku od samo godinu dana nakon što je princ playboy i prekaljeni neženja zasjeo na tron, priznao je dvoje izvanbračne djece, pa su nove tvrdnje o očinstvu, istinite ili ne, vjerojatno bile neizbježne. Iako se i sam znao šaliti na svoj račun, govoreći svom prijatelju, voditelju Stephaneu Berneu, da bi, kad bi prihvatio svako dijete za koje se tvrdi da je njegovo, vjerojatno imao najviše djece na svijetu, Albertu vjerojatno u posljednje vrijeme nije do šale.

Osim što ima 63 godine, više nije neženja, a s 20 godina mlađom princezom Charlene od Monaka, s kojom se vjenčao 2011., dobio je blizance Jacquesa i Gabrielle, čime su konačno riješeni problemi kneževine oko nasljeđivanja.

Čak i u danima oko vjenčanja kružile su glasine da je Charlene, koja je tog dana viđena kako plače, pokušala pobjeći iz Monaca, a kao razlog navedeno je još jedno Albertovo izvanbračno dijete. Mariza S, kako je zovu zbog potencijalnih tužbi, prema pisanju britanskog Telegrapha i njemačkog Buntea, Brazilka je u srednjim tridesetima i živi u Italiji. Tvrdi da je princa Alberta upoznala 2004. u noćnom klubu u Riju.

U sudskim dokumentima koje je na sudu u Milanu predao odvjetnik Erich Grimaldi (nema veze s Grimaldijem iz Monaka) stoji da 20-godišnja Mariza tada nije prepoznala princa, a on se navodno predstavio kao kanadski odvjetnik i diplomat.

U svom sudskom podnesku navodi da je s Albertom dva tjedna uživala na raznim destinacijama, pa su navodno prvo letjeli iz Rija za Lisabon, a potom za Milano. Tamo je, kaže, zatražila vizu za putovanje u Moskvu preko Monaka. Dva tjedna bajke završila su ukrcajem na avion za Rio, preko Amsterdama.

Princeza Charlene i princ Albert Izvor: Profimedia

Devet mjeseci kasnije Mariza je rodila kćer, u sudskom postupku nazvanu Celia. U tom trenutku Albert je prestao odgovarati na njezine poruke, a ona je godinama vjerovala da je on kanadski diplomat, sve dok ga nije prepoznala u jednom talijanskom časopisu.

Albertov odvjetnik odbacuje ovu priču kao čistu fikciju, ali Mariza je započela borbu za priznanje i uzdržavanje njene kćeri.

Iako novinarima ne može dati uvid u dokumente vezane za ovaj slučaj, njen odvjetnik tvrdi da postoje dokazi da su Marizine tvrdnje s putovanja Europom istinite, a želi i da princ napravi DNK test.

Dugogodišnji odvjetnik princa Alberta, Thierry Lacoste, u intervjuu za francuski časopis 'Le Point' odbacio je Marizininu priču kao lažnu i ucjenjivačku, a novinaru časopisa Town & Country rekao je da su da su zahtjevi pred talijanskim sudovima potpuno neutemeljeni.

Međutim, Marizini navodi možda ne bi dobili toliko pažnje u Monaku da princeza Charlene nije javnost šokirala u prosincu prošle godine svojom neobičnom frizurom, točnije djelomično obrijanom glavom.

Otprilike u isto vrijeme, navodno je princeza Charlene preskočila službeni sastanak s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom, a zatim je u svibnju sama odletjela u rodnu Južnu Afriku, navodno na tjedan dana, iz koje se još nije vratila u Monako.

Princeza Charlene i princ Albert Izvor: Profimedia

Charlene je svoj izostanak iz kneževine opravdala liječničkim preporukama da ne leti avionom, kako joj se ne bi pogoršala infekcija sinusa, koja je nastala nakon ugradnje zubnog implantata.

Albert je s djecom u kolovozu posjetio Charlene, a kad se u rujnu nije vratila kući, što je potaknulo glasnije glasine, vladar je u intervjuu za časopis People pokušao objasniti da njegova supruga nije otišla u egzil i da je to jedini razlog boravak je bio u Južnoafričkoj Republici medicinske prirode.

U svom siječanjskom intervjuu, prije izolacije u Južnoafričkoj Republici, Charlene je, ne spomenuvši Marizu izravno, ustvrdila da je sretna, a suprugu je izrazila punu podršku.

'Suprug mi kaže kad ima nekih problema, a ja mu često kažem da sam s njim tisuću posto, bez obzira na sve. Stajat ću uz njega bez obzira na sve, i u dobrim i u lošim trenucima', rekla je Charlene u to vrijeme.

Zajedničke fotografije princa Alberta i princeze Charlene pogledajte u galeriji. 

Povezane vijesti

Magazin

Royals