Već četvrtu godinu zaredom Zaklada Marin Čilić poziva darovitu djecu da se prijave za program stipendija. Zaklada je s vremenom postala prepoznatljiva zbog hvalevrijednog rada, stoga smo razgovarali s našim proslavljenim tenisačem čije ime i nosi, a otkrio nam je ponešto i o mlađem sinu Viti te njegovu starijem bratu Baldu.

- Priželjkivao sam da će se rad Zaklade prepoznati, tako da mi je drago što smo u tome uspjeli. Moja želja bila je postati inspiracija te podrška djeci i mladim ljudima, ali i potaknuti druge da se uključe i podrže naš rad. Jer pojedinac može mnogo, ali mogućnosti te u konačnici rezultat puno su veći kad se više ljudi ujedini za isti cilj. Moji kolege sportaši koji su sudjelovali u našim projektima, donatori iz Hrvatske, Aust­ralije, SAD-a, volonteri, prijatelji Zaklade, moj tim u Zakladi, svi su oni pomogli da Zaklada danas bude prepoznatljiva zbog svog rada. Uvjeren sam da možemo zajedno još mnogo toga napraviti za djecu koja trebaju i zaslužuju našu podršku, što me veseli - govori Marin, ističući da broj prijava raste iz godine u godinu.

marin cilic
Dražen Kokorić 

- Rok za prijavu je 7. prosinca, a prijave nam stižu iz cijele Hrvatske. Proces odabira nikad nije jednostavan tako da nam se dosad uvijek dogodilo da smo podijelili više stipendija nego što smo natječajem planirali. Nadam se da će se tako i nastaviti i da će se broj stipendija koje dodjeljujemo samo povećavati - ističe slavni sportaš.

Dosad je Zaklada dodijelila 57 stipendija mladim glazbenicima i sportašima, a sve one koji stoje iza Zaklade i podržavaju njezin rad oduševljavaju nesebičnost i plemenitost ovih mladih ljudi.

Marin Čilić
promo 

- Kako su stipendije namjenske, stipendisti nam na kraju godine moraju poslati izvještaj da su sredstva potrošili na troškove vezane uz sport ili glazbu. Tu se vide njihova odgovornost i želja da opravdaju povjerenje. Kao primjer nesebičnosti istaknuo bih našeg stipendista Samuela koji nas je pitao može li preostali mali dio svoje stipendije uplatiti na račun drugog kolege stipendista kojemu je trebao novac za odlazak na natjecanje. Njemu su natjecanja za tu godinu bila završena, a iako je mogao taj iznos potrošiti na novi komad sportske opreme, on ga je odlučio dati drugom kolegi. Ta gesta me oduševila - otkriva Marin, dodavši da mu je teško izdvojiti još stipendista koji su ga dirnuli svojim gestama. Kako kaže, trudi se upoznati ih osobno jer mu je to jako važno, jer koliko god je njima njegov put inspirativan, toliko su njemu inspirativne njihove priče koje ga podsjete na njegov sportski i životni put kada je bio ondje gdje su oni sad.

- Rad u Zakladi donosi mi sreću i zadovoljstvo. Neopisiv je osjećaj dobiti fotografije djece koja se igraju na igralištima koja smo sagradili, kad se jave s natjecanja na koje su otišli zahvaljujući stipendiji, kad nam se pohvale da su osvojili natjecanje svirajući na instrumentu koji su kupili zahvaljujući stipendiji. Divno je to. Znati da si im barem malo pomogao na tom putu - rekao je osvajač US Opena 2014. koji i danas svoje ime uspješno upisuje u tenisku enciklopediju - nedavno je osvojio dvoranski ATP turnir u Sankt Peterburgu. I to mu je 20. turnir u karijeri.

marin cilic
Profimedia 

- Tenis je, naravno, i dalje prioritet i jako sam sretan što sam ove godine osvojio dva turnira nakon kraće pauze. Rezultati nikada ne dolaze lako, posebno kada je vidljiva smjena generacija, ali to mi je samo izazov i motiv da radim još više na sebi. Kao dječak sanjao sam da ću igrati tenis na profesionalnoj razini, a sada imam 20 titula iza sebe. Mislim da ću postati svjestan koliki je to uspjeh tek kad s odmakom budem gledao na sve - rekao je, dodavši da je tu pobjedu posvetio mlađem sinčiću.

- Pobjedu sam posvetio Viti jer je osvojeni turnir u Stuttgartu na neki način bio Baldov s obzirom na to da je to prvi turnir na kojem smo bili supruga, on i ja. Djeci uvijek želim zdravlje, jer je ono najvažnije, za sve ostalo se mogu sami izboriti. Sretan sam što će i on i Baldo kad malo narastu moći razumjeti sve što Zaklada radi i nadam se da će se inspirirati tim mladim ljudima kako bi slijedili svoje snove - govori.

Ispričao nam je kako je Vito odlična beba, više stignu spavati u odnosu na Balda te priznaje da ipak supruga odrađuje noćne smjene zbog dojenja. Sa smiješkom nam je otkrio i kako je stariji brat prihvatio mlađeg.

marin cilic
Instagram 

- Baldo je presladak stariji brat, nadamo se da će tako i ostati. Mora početi dan ljubljenjem brata u kosicu i tek tada kreće sve ostalo. Po­nekad se osjeti dašak ljubomore, ali to brzo prođe. Vidjet ćemo kad Vito malo naraste i kad počne borba za igračke - kaže Marin koji s divljenjem govori o supruzi Kristini koju je nedavno nazvao rock zvijezdom.

marin cilic
Instagam 

- Zar nisu sve žene rock zvijezde zbog svoje energije i sposobnosti? Kiki se zaista divim kako je podnijela obje trudnoće, porođaje, koliko strpljenja, ljubavi i truda ulaže u odgoj naših dječaka. Iako se trudim biti maksimalno uključen, činjenica je da sam dosta na putu, a ona odrađuje više-manje sve. Uza sve obiteljske obveze, nije zapostavila ni svoj posao (ima tvrtku u Monaku koja se bavi savjetovanjem u području ljudskih resursa), a u Zakladi je također jako aktivna. Ponekad se zaista pitam kako sve stiže - ističe Marin kojem je tenis i dalje prioritet.

Kaže da u posljednje vrijeme nije bio previše zadovoljan svojom formom, ali da su dva turnira u Rusiji pokazatelj da i dalje može igrati na vrhunskoj razini.

- Sada su sve oči uprte u Torino gdje ćemo nastupati s reprezentacijom. Nakon savršenih Olimpijskih igara ovo ljeto, svi jedva čekamo novo okupljanje - zaključio je.

Više fotografija para pogledajte u galeriji.

Instagram Marin Čilić i Kristina Milković