Litavac Valdas Dambrauskas (45), osim ljubavi prema nogometu gaji i ljubav prema knjigama, a igračima navodno često citira poznate sportaše i trenere.

Njegov ugovor s klubom potpisan je do 2024. godine, a nogomet je počeo igrati tek sa 17 godina. Već je ranijih godina želio postati nogometni trener, a u jednom intervjuu za Večernji list osvrnuo se na to.

'Kao dječak nisam mogao trenirati nogomet, samo atletiku, šah ili košarku jer u mojemu mjestu nije bilo nogometne momčadi. Kasnije smo dobili i nogometnu momčad, koja se natjecala u Trećoj litavskoj ligi. Igrao sam za Pakruojis do 25. godine i tada otišao u Englesku. Znao sam da nikada ne bih mogao postati ozbiljan igrač.' Prije nogometa bavio se trčanjem, a to mu je i danas jedan od hobija.

Život ga je odveo u Norvešku, gdje je odselio sa suprugom Ingrid kako bi zaradili za njezino studiranje. Tada je na litvanskoj televiziji pobijedio u kvizu, odnosno njihovoj verziji 'Milijunaša' i zaradio dio novaca. Kako piše Večernji list, navodno je prodao automobil i 2002. godine otišao u Englesku, gdje je na početku radio kao dostavljač novina, poštar pa i soboslikar.

Zatim upisuje tečaj za nogometnog trenera, a završio je sveučilišni studij sportskih znanosti te stekao Uefinu B-licenciju i stekao mogućnost rada s djecom.

Učio je u raznim nogometnim akademijama, a prvi seniorski trenerski angažman dobio je u Kingsbury London Tigersima.

Najveće postignuće mu je mjesto na klupi Žalgirisa gdje se zadržao do 2017. te u tom razdoblju s tim klubom osvojio uzastopno tri naslova. U veljači 2020. došao je u Goricu i potom iz nje prešao u bugarski klub Ludogorec.

Nogomet je povezao sa šahom te objasnio na koji način vidi njihovu povezanost. 'U nogometu često kažemo - pokaži mi svoj vezni red i ja ću ti reći kakvu momčad imaš. Isto je u šahu. Prva stvar koju moraš napraviti je vladati centrom. Šah je pridonio mom nogometnom znanju, ali ne u sferi taktike, nego u sferi kontrole emotivnog stanja', rekao je ranije za NovuTV.

Mnogi smatraju kako je njegovom dolasku u Hajduk doprinijelo to što je na ljeto 2020. godine sa suprugom i sinovima boravio na našoj obali, odnosno u Trogiru.

Veliki je ljubitelj čitanja, a jednom je prilikom rekao kako je u mjesec dana izolacije pročitao 19 knjiga.

'Čitam svaki dan. Više volim čitati nego nešto gledati. To je moj način života, drago mi je da sam tu strast prenio i na obitelj. Stariji sin Lukas i na utakmice dolazi s knjigom. Volim klasičnu književnost, krimiće, SF... U djetinjstvu sam obožavao knjige Julesa Vernea. Dragi su mi i ruski klasici... A jedna od najdražih knjiga mi je “Jedanaest prstenova” legendarnog košarkaškog trenera Phila Jacksona. Svakome bih preporučio knjigu Billa Walsha “Score Takes Care Of Itself”. Ta je knjiga za svakoga tko se bavi upravljanjem ljudima. Svi mi trebamo nekakvu inspiraciju. U knjigama mogu pronaći stvari koje zaista mogu utjecati na moj život. To je potraga za onim da uvijek želite biti bolji', piše Večernji list.