Nakon smrti kraljice Elizabete u fokus zanimanja javnosti došli su brojni trenuci iz njenog dugog i bogatog života, ali i brojni članovi kraljevske obitelji, među njima i jedina sestra pokojne kraljice, princeza Margaret. 

Iako su bile sestre, dvije princeze već od najmlađih dana se po ponašanju nisu mogle više razlikovati. Kako je sa samo 10 godina postala prijestolonasljednica, Elizabeta je morala već od najranijih dana postati odgovorna, dok je njena sestra Margaret pokazala puno više buntovničke naravi.

Princeza Margaret preminula je u 72. godini života 9. veljače 2002., no još se priča o njenom ponašanju i skandalima. 'Mnogim ljudima je princeza Margaret bila crna ovca njezine generacije kraljevskih obitelji. No ta reputacija joj nije nužno smetala', pisalo je u njezinoj osmrtnici u New York Timesu.

Princeza Margaret je bila buntovnica
Profimedia 

Da je uživala u podizanju prašine i prkošenju pravilima dokazuje i rečenica koju je navodno rekla francuskom pjesniku i redatelju Jeanu Cocteau. 'Neposlušnost je moja radost'.

Postoji mnogo anegdota o buntovničkom ponašanju princeze Margaret, koja je voljela pušiti cigarete, piti i imala je aferu sa 17 godina mlađim muškarcem, ali i s jednim 16 godina starijim.

Primjerice, imala je jako luksuznu jutarnju rutinu. Doručkovala je u krevetu u devet ujutro, dva sata je slušala radio, čitala novine koje bi razbacala po podu i pušila je cigarete bez prekida. Nakon toga je u 12:30 bilo vrijeme za ispijanje votke.

Vodila je ekstravagantan život pa je tako primjerice njezin medeni mjesec, sa suprugom Anthonyjem Armstrongom-Jonesom, bio na kraljevskoj jahti Britanniji i stajao je 115.000 dolara 1960. godine. Kada je 1995. išla na putovanje u Ameriku na tjedan dana, uzela je odjeću vrijednu 10.000 dolara. Jednom je tražila motociklističku pratnju kada je išla od palače Kensington do kolodvora Waterloo.

Od Anthonyja se razvela 1978., nakon 18 godina braka, a da želi razvod on joj je navodno javio telefonom pa je njegov zahtjev princezi morao prenijeti njen tajnik, lord Nigel Napier.

Princeza Margaret i Anthony Armstrong Jones bili su u braku 18 godina
Profimedia 

'Hvala, Nigele. Mislim da su to najbolje vijesti koje si mi ikad rekao', poručila mu je Margaret.

Pred kraj braka otpočela je aferu s 18 godina mlađim vrtlarom Roddyjem Llewellynom. Njihova je veza uz povremene prekide trajala osam godina, a njihove fotografije u kupaćim kostimima na plaži bile su razlog zbog kojih se brak princeze Margaret na koncu raspao. Tri godine kasnije završila je i njena ljubavna priča s Roddyjem koji joj je rekao da se zaljubio u ženu svojih godina.

Roddyja su godinama ispitivali o njegovoj vezi s princezom, ali on je o svemu šutio, a kraljica mu je ranije ove godine dopustila da posjeti Margaretin grob. Ona je bila jedina osoba koja je mogla dati takvu dozvolu.

Margaret i Roddy upoznali su se na kućnoj zabavi u Škotskoj te ubrzo započeli aferu. Elizabeta je zbog čitave situacije bila očajna te ju molila da prekine vezu, ali Margaret ju nije poslušala. Roddy, kojeg je princeza nazvala 'svojom posljednjom velikom ljubavlju', ostao je s njom u dobrim odnosima dugo nakon što je njihova veza okončana.

Princeza Margaret i Roddy Llewellyn imali su aferu koja je trajala osam godina
Profimedia 

Princezu su čitav život pratile razne priče o njenoj bahatoj prirodi, otoku za blud, preskupim i luksuznim haljinama, konzumiranju votke za doručak i pola boce vine za ručak, divljim zabavama i neprimjerenim komentarima o kojima se još i danas šire legende.

Ostala je zapamćena po izjavi: 'Nitko ne odlazi iz mog društva, dok ja ne dam dozvolu za to', a tvrdi se da je čak bila arogantna prema svojoj majci te joj rekla da je samo 'obična kći škotskog grofa'.

Jedan od skandala koji je iz korijena potresao britansku monarhiju bila je njezina duga i komplicirana romansa s Peterom Townsendom, bliskim obiteljskim prijateljem i bivšim poslovnim pomoćnikom njezina oca. Ona je tada imala 22 godina, a Townsend je bio u braku u kojem je dobio dvoje djece, što im je onemogućilo formalizaciju romanse.

Princeza Margaret i Peter Townsend svojom su ljubavi izazvali skandal
Profimedia 

Javnost je navijala za ljubav i brak ovog para, ali njezin skandalozni ljubavni život tek je bio počeo.

Margaret se 1960. udala za fotografa Antonyja Armstrong-Jonesa, kasnije lorda Snowdona, koji je prije vjenčanja s princezom otvoreno uživao u orgijama.

Tijekom života nastavila se dopisivati sa svojom prvom ljubavi Peterom Townsendom, a mnogi smatraju da bio joj život bio posve drugačiji da se mogla udati za njega. Navodno je Elizabeta jako požalila zbog odluke da im ne dopusti vjenčanje, jer je upravo to natjeralo Margaret da kontinuirano sramoti kraljevsku obitelj.

Kako se kraljica Elizabeta mijenjala kroz godine pogledajte u galeriji: 

Profimedia, BBC Kako se kraljica Elizabeta mijenjala kroz godine