Nakon smrti kraljice Elizabete, Velika Britanija ušla je u period tugovanja, a očekuje se da će se njen pokop održati 12 dana nakon smrti.

Njen sprovod će biti pomno isplaniran do posljednjeg detalja, a njeno tijelo bit će sahranjeno u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI, uz njene roditelje, oca kralja Georgea VI koji je preminuo 1952. i majke kraljice Elizabete I. koja je preminula 2002. godine. U kapelici je položen i pepeo njene sestre princeze Margaret koja je također preminula 2002. godine.

Mnogi su se hoće li, nakon sedamdeset godina ljubavi, kraljica ležati uz svog voljenog princa Philipa koji je preminuo u travnju 2021., a odgovor je: hoće.

Princ Philip i kraljica Elizabeta bili su u braku 73 godine
Profimedia 

Naime, posmrtni ostaci princa Philipa pohranjeni su u kraljevskom trezoru u kapelici St. Georgea koja se nalazi u sklopu dvorca Windsor, a bit će premješteni kako bi ležao uz svoju srodnu dušu, kraljicu Elizabetu II. Kako pišu britanski mediji, tako je bilo dogovoreno još nakon Philipove smrti.

Podsjećamo, Elizabeta i Philip zajedno su proveli gotovo čitav život. Upoznali su se kad je Elizabeta imala samo osam godina, a drugi susret je dočekala pet godina kasnije. S 13 godina, Elizabeta se odmah preko ušiju zaljubila u njega. Nikad nije pogledala ni jednog drugog muškarca.

Prilikom tog susreta 1939. godine Philip je imao 18 godina, a buduća britanska kraljica (njen otac George VI. okrunjen je dvije godine ranije nakon što je njegov brat abdicirao), tad još u pubertetu, posjetila ga je s roditeljima i sestrom Margaret. Prema pisanju časopisa People, tom prilikom se prema Philipu ponašala prilično rezervirano iako je odmah poludjela za njim.

Kraljica Elizabeta se u princa Philipa zaljubila s 13 godina
Profimedia 

Brzo su počeli izmjenjivati pisma, a Philip je Elizabeti bio pratnja na obiteljskoj božićnoj proslavi u dvorcu Windsor 1943. godine. Tri godine kasnije, Philip je od njenog oca zatražio njenu ruku. George VI. nije bio oduševljen ovom idejom, navodno mu je smetalo Philipovo porijeklo i opušteno ponašanje, no na kraju je ipak dao svoj blagoslov uz uvjet da se službene zaruke ne objavljuju do princezinog 21. rođendana, u travnju 1947.

Javno su se zaručili 10. srpnja iste godine, a Philip je Elizabeti dao prsten od dijamanata koji su pripadali njegovoj majci. Odrekao se svih grčkih i danskih kraljevskih titula, preuzeo prezime Mountbatten po majčinoj liniji i krstio se u Anglikanskoj crkvi.

Vjenčali su se 20. studenog 1947., a istog dana je od njenog oca dobio titulu vojvode od Edinburgha (koju je koristio do smrti), grofa od Merionetha i baruna od Greenwicha. Vjenčanje se održalo u Westminsterskoj opatiji u Londonu, a s obzirom na to da su tako brzo nakon Drugog svjetskog rata u Velikoj Britaniji vladale restrikcije, bilo je puno skromnije od onog što se očekivalo od kraljevskog vjenčanja. Tako je Elizabeta materijal za vjenčanicu kupila kuponima, a za svadbu se šminkala sama.

Princ Philip i kraljica Elizabeta imali su četvero djece
Profimedia 

Sljedeće godine rodilo se njihovo prvo dijete, princ Charles, a zatim i princeza Anna. Od 1949. do 1951. godine živjeli su na Malti gdje je on služio u mornarici. Elizabeta je nakon toga zbog lošeg zdravstvenog stanja svoga oca počela preuzimati sve više kraljevskih dužnosti. Kad je George VI. preminuo, u veljači 1952. par je bio na dalekom putovanju tijekom kojeg su posjetili Afriku, Australiju i Novi Zeland.

Elizabeta i Philip su, nakon njenog dolaska na prijestolje, dobili još dva sina Andrewa i Edwarda. Inače, kraljica je odlučila zadržati svoje prezime Windsor, te su to prezime nosila i njena djeca što pak Philipu nije baš dobro sjelo, te je rekao da se zbog toga osjeća kao ‘vražja ameba’. Elizabeta mu je s vremenom popustila, te je 1960. donijela odluku da članovi obitelji koji nemaju titulu ‘kraljevskog veličanstva’ nose prezime Mountbatten-Windsor.

Ipak, iako je cijeli život volio Elizabetu, nije tajna da je princ Philip volio i šarati te da ju je često varao, a najviše se pričalo o njegovoj navodnoj aferi sa svjetski poznatom balerinom Galinom Ulanovom, no niti jedno od njih aferu nije priznalo do smrti. 

Još fotografija princa Philipa i kraljice Elizabete pogledajte u našoj galeriji:

Profimedia Kraljica Elizabeta i princ Philip bili su u braku 73 godine