Dok je pokojna kraljica Elizabeta II. vladala, njena mlađa sestra Margareta je bila ona koja je živjela kao kraljica i radila skandale.

Iako joj to definitivno nije bilo u opisu 'posla', Margaret je izluđivala stariju sestru burnim ljubavnim životom, a priča se i kako je Margaret bila 'bahati snob koji se rođenoj baki rugao jer je nižeg staleža'.

Budila se u devet ujutro pa dva sata čitala novina u krevetu i jela. Kupala se sat vremena ujutro, a votku počela piti već oko 11. Svaki dan je morala imati drugu haljinu. Ručak je morao imati tri jela, a ona i majka su zajedno za to vrijeme znale popiti bocu vina.

Margaret je bila miljenica svojih roditelja, a ni Elizabeti nikada nije smetalo što je uvijek privlačila više pažnje od nje i što su je mnogi smatrali 'ljepšom' sestrom.

Ipak, roditelji su je toliko razmazili da je njeno ponašanje postalo predmet zgražanja javnosti i kraljevskih sluga.

Princeza Margaret sestra je kraljice Elizabete
Profimedia 

'Mnogim ljudima je princeza Margaret bila crna ovca njezine generacije kraljevskih obitelji. No ta reputacija joj nije nužno smetala', pisalo je u njezinoj osmrtnici u New York Timesu. Da je uživala u podizanju prašine i prkošenju pravilima dokazuje i rečenica koju je navodno rekla francuskom pjesniku i redatelju Jeanu Cocteau. 'Neposlušnost je moja radost'.

'Nitko ne odlazi iz mog društva, dok ja to ne dozvolim', poznata je njena rečenica koja najbolje opisuje koliko je bila svjesna sebe i svog statusa u društvu.

Jedan od skandala koji je iz korijena potresao britansku monarhiju bila je njezina duga i komplicirana romansa s Peterom Townsendom, bliskim obiteljskim prijateljem i bivšim poslovnim pomoćnikom njezina oca. Ona je tada imala 22 godina, a Townsend je bio u braku u kojem je dobio dvoje djece, što im je onemogućilo formalizaciju romanse.

Elizabeta je nedugo prije toga postala kraljica i zamolila je sestru za malo strpljenja da 'sredi prilike u zemlji', a tek onda da svoj potreban blagoslov za brak. U međuvremenu su se političari i Crkva mobilizirali i javno izrazili da ne mogu podržati brak između razvedenog muškarca i princeze.

Princeza Margaret i Peter Townsend svojom su ljubavi izazvali skandal
Profimedia 

Margaret se 1960. udala za fotografa Antonyja Armstrong-Jonesa, kasnije lorda Snowdona, koji je prije vjenčanja s princezom otvoreno uživao u orgijama.

Tijekom života nastavila se dopisivati sa svojom prvom ljubavi Peterom Townsendom, a mnogi smatraju da bio joj život bio posve drugačiji da se mogla udati za njega. Navodno je Elizabeta jako požalila zbog odluke da im ne dopusti vjenčanje, jer je upravo to natjeralo Margaret da kontinuirano sramoti kraljevsku obitelj. Drugim riječima, mlađa sestra postaka je osvetnica.

Margaret je bila ludo zaljubljena u Townsenda, ali ipak se odlučila za bogatstvo, titule i prestiž, a samo dan nakon što joj je on javio da se zaručio s drugom, Margaret je podijelila vijest da se udaje, a kraljica joj je odmah dala dozvolu.

Od Anthonyja se razvela 1978., nakon 18 godina braka, a da želi razvod on joj je navodno javio telefonom pa je njegov zahtjev princezi morao prenijeti njen tajnik, lord Nigel Napier.

Kraljica Elizabeta nije odobravale afere svoje mlađe sestre
Profimedia 

'Hvala, Nigele. Mislim da su to najbolje vijesti koje si mi ikad rekao', poručila mu je Margaret. O njenom bivšem suprugu dugo su kružile glasine i da je homoseksualac, ali i da su s međusobno varali.

Pred kraj braka otpočela je aferu s 18 godina mlađim vrtlarom Roddyjem Llewellynom. Njihova je veza uz povremene prekide trajala osam godina, a njihove fotografije u kupaćim kostimima na plaži bile su razlog zbog kojih se brak princeze Margaret na koncu raspao. Tri godine kasnije završila je i njena ljubavna priča s Roddyjem koji joj je rekao da se zaljubio u ženu svojih godina.

Laburisti i velik dio građana javnosti su je prozvali 'snobovskim parazitom koji ništa ne radi'.

Princeza Margaret je svojim načinom života privlačila pozornost
Profimedia 

Kasnije su je zvali 'Diana prije Diane', pojedincem koji se nije dao sputati pravilima dvora. Posljednja dva desetljeća provela je vodeći računa o svom narušenom zdravlju jer je, kao i njezin otac, stalno pušila i pila. Nesreća u kojoj je opekla stopala natjerala ju je da koristi invalidska kolica.

Princeza je umrla 2002. godine od moždanog udara. Kremirana je na 50. godišnjicu očevog sprovoda i pokopana s njim, a njena i Elizabetina majka umrla je samo sedam tjedana nakon mlađe kćeri.

Više fotografija kraljevskih sestara pogledajte u galeriji.

Profimedia Princeza Margaret i kraljica Elizabeta