Milijuni diljem svijeta tuguju za kraljicom Elizabetom II., koja je preminula 8. rujna u 97. godini života, a njezina smrt je, naravno, najviše pogodila njenu obitelj.

Jedna od njih je i grofica od Wessexa Sophie (57) koja najmanje skriva emocije i prije nekoliko dana je snimljena vidno potresena u Škotskoj. Tako je dala do znanja koliko joj je značila majka njezinog supruga, princa Edwarda (58) s kojim je u braku od 1999.

Grofica od Wessexa Sophie i princ Edward u braku su od 1999.
Profimedia 

Sophie je godinama, osobito nakon smrti svoje majke, smatrala i zvala kraljicu 'mamom'. Ni Elizabeta nije krila svoje simpatije i naklonost prema prema sofisticiranoj i uzornoj snahi. 

Na brojnim važnim događanjima mogli smo vidjeti kraljicu upravo sa Sophie. Tako je bilo i na božićnoj misi u Sandringhamu kada se grofica vozila s kraljicom u automobilu.

Iako je uvijek bila jako draga Elizabeti, Sophie i njezin suprug, princ Edward su dugo bili u sjeni njegove starije braće i sestre koji su prvi nasljednici krune. Ipak, u nadolazećim godinama bi trebali imati značajnije uloge u kraljevskim protokolima. Naime, princ Philip je prije smrti svom sinu, tada još princu Charlesu predložio da Edward naslijedi titulu vojvode od Edinburgha kada za to dođe vrijeme. Charles se složio s time i to će se vjerojatno ostvariti u sljedećim mjesecima.

Grofica od Wessexa Sophie i kraljica Elizabeta II. su bile jako bliske
Profimedia 

Tako će i grofica Sophie dobiti titulu vojvotkinje od Edinburgha. Inače, supružnici žive na imanju Bagshot Park, u selu Bagshot udaljenom 28 kilometara od kraljičine rezidencije u Windsoru. Oni su i godinama bili najčešći gosti pokojne Elizabete, a uživali su u njenom društvu šetajući pse.

No ključna godina za odnos kraljice i Sophie je bila 2005. kada je grofica izgubila majku koja je preminula od karcinoma želuca. Tada je Elizabeta pokazala svoju najosjećajniju stranu i ponašala se prema Sophie kao vlastitoj kćeri.

Grofica od Wessexa Sophie s kćeri Louise
Profimedia 

Podsjetimo, Sophie i Edward imaju dvoje djece, kćer Louise (18) koja je rođena kao nedonošće i sina Jamesa (14). Prije toga je grofica imala izvanmaterničnu trudnoću koju su liječnici morali prekinuti. Zapravo, sve njezine trudnoće su bile komplicirane i rizične, no uspjela se ostvariti u majčinskoj ulozi. 

Više fotografija Sophie pogledajte u galeriji. 

Profimedia Grofica od Wessexa Sophie bila je jako bliska s kraljicom Elizabetom II.