Ispraćaj kraljice Elizabete II. bio je isplaniran do svakog sitnog detalja, no ipak su se potkrale neke greške.

Osoba koja je ispaštala zbog toga bila je danska princeza Mary (50) koju su zabunom pozvali na sahranu, a Ministarstvo vanjskih poslova joj se zato ispričao. Mary je potvrdila svoj dolazak kako bi odala počast Elizabeti i ubrzo je bila neugodno iznenađena.

Greška se dogodila kada je ispalo u pozivnici da prijestolonasljednik Frederik (54) može povesti i svoju suprugu. No Ministarstvo vanjskih poslova je htjelo da dođu samo on i njegova majka, kraljica Margrethe II.

Princ Frederik i kraljica Margrethe II. na ispraćaju kraljice Elizabete
Profimedia 

Opravdali su se činjenicom da su u kratko vrijeme morali poslati velik broj pozivnica državnicima i kraljevskim obiteljima. Žale zbog svoje pogreške, a istaknuli su i da su pozivali tek dva člana kraljevske obitelji. No čini se da su radili iznimke kada je riječ o Nizozemskoj i Španjolskoj.

Naime, nizozemski kralj Willem-Alexander došao je sa suprugom, kraljicom Maximom i svojom majkom, princezom Beatrix, a španjolski kralj Felipe VI. s kraljicom Letizijom te su bili prisutni njegovi roditelji, skandalozni bivši kralj Juan Carlos I. i njegova supruga Sofia.

Inače, princezu Mary danski narod jako voli i jedva čekaju da postane kraljica, a često ju se uspoređuje s princezom od Walesa Kate Middleton kada je riječ o modi i uzornom izvršavanju kraljevskih obveza. No nije baš sve tako bajno kada je riječ o njenim odnosima sa šogorom i šogoricom, princem Joachimom (53) i princezom Marie (47).

O raskolu između šogorica počelo se šuškati još prošle godine kada obitelji prinčeva nisu zajedno proveli Božić, a oni upućeni su otkrili za danske medije da se princeze ne podnose. Marie i Mary nisu viđene skupa od listopada 2019. puno prije nego što je njihova zemlja završila u lockdownu zbog pandemije koronavirusa.

Princeza Mary i princ Frederik su u braku od 2004.
Profimedia 

'Nikad nisu bile istinski bliske. Povremeno se činilo da su se zbližile, no zapravo nikad nisu ništa radile zajedno, bilo privatno, bilo općenito. Vode drukčije živote', rekao je izvor blizak kraljevskoj obitelji.

Francuskinja Marie živi u Parizu s Joachimom od početka 2020., no prošli Božić su proveli s kraljicom Margaretom (82) u Danskoj te su s njima bila i njihova djeca, kći Athena i sin Henrik. Prisutni su bili i prinčevi sinovi iz prvog braka s Alexandrom, groficom od Frederiksborga, Nikolai i Felix.

Mnoge je začudilo kada Mary nije bila prisutna kada je njezin suprug Frederik u srpnju otišao k bratu Joachimu jer je hitno odveden na operaciju zbog ugruška na mozgu koji ga je mogao ubiti. Marie je pak privlačila pozornost svojim izjavama o kraljevskom životu i da možda nije vrijedan sve te strke.

'Osjećala sam se preplavljeno jer su svi odjednom imali mišljenje o meni. Imala sam odličan život, nije mi trebalo da me spasi neki princ iz Danske. Nema sumnje da volim Joachima, ali imala sam svoj život. Bila sam sretna i imala sam svoj ponos. Jednostavno nisam bila spremna udati se i preuzeti odgovornost da postanem dio kraljevske obitelji. Nisam bila pripremljena na to da bi pozornost mogla biti tako negativna. Bilo je glupih članaka. Pitala sam se je li ovo bilo vrijedno toga', rekla je za novine Jyllands-Posten u prosincu prošle godine.

Princeza Marie i princ Joachim ne vole što su zakinuti za pozornost
Profimedia 

Tada je rekla i da je uživala u životu u Danskoj. 'Nismo uvijek mi oni koji odlučujemo. Mislim da je važno to znati. Ja sam voljela živjeti u Danskoj', ispričala je i tako natuknula da je kraljevska obitelj presudila što se sa suprugom i djecom preselila u Pariz.

To je javnost shvatila na način da nije prigrlila život princeze za razliku od Mary koja je udana za budućeg kralja i koja se razbjesnila zbog izjava svoje šogorice.

'Članovi kraljevske obitelji ne bi trebali previše se miješati u politiku i iskazivati općenito svoje mišljenje. I Marie definitivno govori više nego što bi to ikad napravila Mary. Mary nikad ne govori nešto što bi moglo naštetiti njezinom suprugu Frederiku ili njegovoj poziciji dok Marie to čini. Ipak, Mary se nalazi i na višem mjestu u hijerarhiji', ispričao je izvor za danske medije što uzrokuje raskol među dvjema princezama.

Princeza Mary i princ Frederik su u braku od 2004. i imaju četvoro djece.
Profimedia 

'Marie i Joachim su u sjeni Frederika i Mary što ih frustrira', dodao je izvor. Mary je preuzela i većinu obveza od kraljice Margarete tijekom pandemije koronavirusa.

Mnoge ova situacija podsjeća na britansku kraljevsku obitelj, odnosno na odnos između Kate Middleton i Meghan Markle. Naime, kada su Markle i princ Harry napustili Veliku Britaniju, pojavila se informacija da su to učinili zbog glumice i uskoro se pojavio naziv cijelog događaja, 'Megxit'.

Navodno je Meghan smetalo što ona i Harry dobivaju manje pažnje od Kate i njenog supruga, princa Williama koji je prijestolonasljednik. Zbog cijele te situacije prinčevi imaju sada loš odnos.

Više fotografija princeze Mary pogledajte u galeriji.

Profimedia Besprijekorni stil i modna izdanja danske princeze Mary