Ne prestaje se pričati o zamršenoj situaciji u danskoj kraljevskoj obitelji, iako se kraljica Margrethe II. ispričala obitelji nakon objave svoje odluke. 

Monarhinja, koja je dobila nadimak 'hladna kraljica' zbog svog načina vladanja, je početkom listopada najavila oduzimanje kraljevske titule djeci svog mlađeg sina, princa Joachima (53), princu Nikolaiju (23), princu Felixu (20), princu Henriku (13) i princezi Artheni (10). Oni će u siječnju 2023. postati grofovi i grofice te će ih se oslovljavati kao Njihove Ekscelencije.

Margrethe se nakon objave te odluke prvi put susrela sa sinom Joachimom, kako su izvijestili danski mediji. Princ je doputovao iz Pariza gdje živi sa svojom suprugom, princezom Marie (46) s kojom ima kćer Arthenu i sina Henrika u Dansku.

Princ Joachim i princ Frederik sinovi su danske kraljice
Profimedia 

'Istina je da su kraljica i princ Joachim razgovarali u Fredesborgu. Oboje su se složili da će sve nesuglasice ostaviti u prošlosti i krenuti dalje, a kako je i sama kraljica rekla, želja nje i princa Joachima je da pronađu put kroz ovu situaciju', rekao je glasnogovornik kraljevske obitelji.

Tijekom razgovora Margrethe i Joachima nije bio prisutan princ Frederik (54) koji će doći na tron nakon majčine smrti. Susret kraljice i mlađeg sina dogodio se nakon skandaloznih informacija koje su objavili tamošnji mediji.

Izvori tvrde da je zapravo konflikt u obitelj započeo zbog zaljubljenosti princa Joachima u svoju šogoricu, princezu Mary, a koja je udana za njegova brata. Navodno je Joachim išao čak toliko daleko da je Mary pokušao zavesti na jednoj gala večeri, a njegovo ponašanje izazvalo razdor u obitelji.

Djeca danskog princa Joachima su ostala bez titula
Profimedia 

Prema svemu sudeći, mlađi brat prijestolonasljednika princa Frederika, Joachim, pokušao mu je u stanju zaljubljenosti i pod utjecajem alkohola oduzeti ženu naočigled dvora. Na jednoj se gala večeri tako napio i pokušao poljubiti Mary, na što je ona zbunjeno reagirala, a sve su primijetili ostali članovi obitelji te je tako došlo do velikog sukoba između dvojice braće.

Ovo nije prvi put da se čuju glasine o tome da Joachim voli Mary, koja bi jednog dana trebala biti kraljica. Naime, nakon što ju je princ Frederik oženio 2004. danski su se tabloidi raspisali kako je Joachim smrtno zaljubljen u ženu svog brata, a nije mu ugledu pomoglo ni to što je tri godine kasnije sam zaručio francusku princezu istog imena – Marie. Marie, danas majka četvero Joachimove djece, čak i fizički jako nalikuje princezi Mary pa su mnogi odmah rekli kako je princ pokušao zaliječiti srce pronašavši kopiju svoje ljubljene – no čini se kako nije uspio u naumu.

Princeza Mary, Kate Middleton i kraljica Margrethe II.
Profimedia 

Podsjetimo, ranije se puno pričalo o raskolu između šogorica. Marie i Mary nisu viđene skupa od listopada 2019. puno prije nego što je njihova zemlja završila u lockdownu zbog pandemije koronavirusa.

'Nikad nisu bile istinski bliske. Povremeno se činilo da su se zbližile, no zapravo nikad nisu ništa radile zajedno, bilo privatno, bilo općenito. Vode drukčije živote', rekao je izvor blizak kraljevskoj obitelji.

Mnoge je začudilo kada Mary nije bila prisutna kada je njezin suprug Frederik u srpnju otišao k bratu Joachimu jer je hitno odveden na operaciju zbog ugruška na mozgu koji ga je mogao ubiti. Marie je pak privlačila pozornost svojim izjavama o kraljevskom životu i da možda nije vrijedan sve te strke.

'Osjećala sam se preplavljeno jer su svi odjednom imali mišljenje o meni. Imala sam odličan život, nije mi trebalo da me spasi neki princ iz Danske. Nema sumnje da volim Joachima, ali imala sam svoj život. Bila sam sretna i imala sam svoj ponos. Jednostavno nisam bila spremna udati se i preuzeti odgovornost da postanem dio kraljevske obitelji. Nisam bila pripremljena na to da bi pozornost mogla biti tako negativna. Bilo je glupih članaka. Pitala sam se je li ovo bilo vrijedno toga', rekla je za novine Jyllands-Posten u prosincu prošle godine.

Princeza Marie, princ Joachim, princeza Mary i princ Frederik su u lošim odnosima.
Profimedia 

Tada je rekla i da je uživala u životu u Danskoj. 'Nismo uvijek mi oni koji odlučujemo. Mislim da je važno to znati. Ja sam voljela živjeti u Danskoj', ispričala je i tako natuknula da je kraljevska obitelj presudila što se sa suprugom i djecom preselila u Pariz.

To je javnost shvatila na način da nije prigrlila život princeze za razliku od Mary koja je udana za budućeg kralja i koja se razbjesnila zbog izjava svoje šogorice.

'Članovi kraljevske obitelji ne bi trebali previše se miješati u politiku i iskazivati općenito svoje mišljenje. I Marie definitivno govori više nego što bi to ikad napravila Mary. Mary nikad ne govori nešto što bi moglo naštetiti njezinom suprugu Frederiku ili njegovoj poziciji dok Marie to čini. Ipak, Mary se nalazi i na višem mjestu u hijerarhiji', ispričao je izvor za danske medije što uzrokuje raskol među dvjema princezama.

Princeza Marie i princ Joachim imaju dvoje djece
Profimedia 

'Marie i Joachim su u sjeni Frederika i Mary što ih frustrira', dodao je izvor. Mary je preuzela i većinu obveza od kraljice Margarete tijekom pandemije koronavirusa.

Mnoge ova situacija podsjeća na britansku kraljevsku obitelj, odnosno na odnos između Kate Middleton i Meghan Markle. Naime, kada su Markle i princ Harry napustili Veliku Britaniju, pojavila se informacija da su to učinili zbog glumice i uskoro se pojavio naziv cijelog događaja, 'Megxit'.

Navodno je Meghan smetalo što ona i Harry dobivaju manje pažnje od Kate i njenog supruga, princa Williama koji je prijestolonasljednik. Zbog cijele te situacije prinčevi imaju sada loš odnos.

Više fotografija zaraćene danske kraljevske obitelji pogledajte u galeriji.

Profimedia Princeza Marie i princ Joachim su u lošim odnosima s princezom Mary i princem Frederikom.