Peta sezona megapopularne serije 'Kruna' bavit će se najvećim djelom neprežaljenom princezom od Walesa, Dianom i njenim nesretnim brakom s princem Charlesom.

Danas je izašao prvi pogled na sezonu koje željno iščekuju gledatelji diljem vijeta, ali ne i kraljevska obitelj, što je potpuno razumljivo. Mnogi Dianini poklonici smatraju kao je Dianu obitelj uništila, ali i ubila, iako je sve ostalo na raznim teorijama zavjere.

U svakom slučaju, Diana je ostala najomiljenija članica kraljevske obitelji, princeza naroda, a njenu patnju u nesretnom braku nije moguće umanjiti, jer je sve jasno rečeno. Charles je tako danas u braku sa ženom koja je uvijek bila s njima u braku, iako to Diana nikada nije htjela. No krenimo iz početka.

Princeza Diana i princ Charles vjenčali su se 29. srpnja 1981. u katedrali sv. Pavla u Londonu. Ceremoniju na televiziji je pratilo 750 milijuna gledatelja iz 74 države, a taj je datum proglašen državnim praznikom u Velikoj Britaniji. Iako bi dan vjenčanja trebao biti prepun emocija i pozitivnih misli, princeza je već tada počela sumnjati u Charlesovu vjernost.

Podsjetimo, netom prije velikog kraljevskog vjenčanja Diana je sa sestrama podijelila svoje sumnje o princu Charlesu. Naime, pronašla je narukvicu koju je Charles izradio za Camillu s ugraviranim njihovim nadimcima.

Nakon što je Charles ostavio zaručnicu i otišao na pet tjedana u Australiju, u javnost je procurio prinčev telefonski razgovor s Camillom Parker Bowles prije leta. Diana je kasnije u dokumentarcu izjavila kako joj je to slomilo srce.

Princeza Diana i princ Charles vjenčali su se 1981. godine
Profimedia 

Priča kaže sljedeće: Diana je htjela biti s Charlesom otkad ga je prvi put ugledala, još dok je bio s njenom sestom, no tadašnji princ je od početka bio siguran da ona nije ona koju želi. Ipak, njegov otac, pokojni princ Philip ga je natjerao da je je oženi.

Princ Charles i Camilla Parker Bowles u braku su od 2005.
Profimedia 

'Charles je ispričao nekolicini prijatelja kako je princ Philip izvršio pritisak na njega dok je još hodao s Dianom. Rekao mu je: 'Ne možeš vući mladu djevojku za sobom kao na povodcu. Tek joj je 19 godina. Novine pišu kako će ona biti nova kraljica. Moraš se odlučiti i postaviti! Ili ćeš s njom prekinuti vezu ili ćete se vjenčati', stoji u knjizi 'Prince Philip Revealed: A Man of His Century'.

Princeza Diana strahovala je za svoj život
Instagram 

Očev ultimatum navodno je urodio plodom. 'Charles se bojao svog oca i vjerojatno je pomislio: 'U redu, oženit ću je ako je to ono što želiš', objašnjeno je u knjizi koja je otkrila još jedan nepoznati detalj o Diani koji je šokirao njezine fanove. Navodno su Dianini prijatelji smatrali da bi Diani bilo bolje da je u vezi s princom Andrewom, 11 godina mlađim bratom princa Charlesa koji je zbog pedofilskog skandala ostao bez svih titula i povlastica.

'Mislili su da bi joj s Andrewom bilo zabavnije. On je njezinih godina i nije toliko ozbiljan kao Charles. No Dianu nije zanimao Andrew već Charles. I to od ranih mladenačkih godina. Naime, Diana je odmalena bila povezana s kraljevskom obitelji, Njezin otac radio je dugi niz godina kao pomoćni sluga na dvoru', stoji u spomenutoj knjizi.

Charles je javno priznao da je Dianu varao sa sadašnjom suprugom Camillom, i to na televiziji, pokušavajući se opravdati izlikom da je njihov brak bio ‘nepopravljivo slomljen’. Naime, Charles i Diana su u vrijeme prikazivanja Charlesovog priznanja već dvije godine bili razdvojeni. Unatoč tome, budući britanski kralj smatrao se glavnim krivcem za raspad braka s omiljenom princezom.

Princ Harry i princ William naslijedili su većinu imovine pokojne princeze Diane
Profimedia 

Ipak, nisu baš svi dijelili isto mišljenje. Allen Peters, jedan od bivših časnika kraljevske zaštite para tvrdi da nije Charles taj koji je prvi prekršio bračne zavjete.

Navodno, prije nego je nasljednik britanske krune obnovio svoju vezu s Camillom s kojom je ljubovao u mladosti, saznao je da je Diana njega prva prevarila. Peters tvrdi da je imala aferu s tjelohraniteljem Barryjem Mannakeejem, o kojoj je navodno upravo Peters obavijestio princa Charlesa.

‘Popularno je mišljenje da je princ od Walesa bio prvi koji je zastranio u njihovom braku, a to definitivno nije bio slučaj. Prva je to učinila princeza. On se gospođi Parker Bowles vratio tek nakon što je saznao za njenu aferu s Mannakeejem’, rekao je Peters za CNN.

Princ Charles i Diana si nisu bili vjerni
Profimedia 

Petersove tvrdnje poklapaju se s tvrdnjama koje je autor Jonathan Dimbleby naveo u Charlesovoj autoriziranoj biografiji koja je objavljena 1994., a u kojoj navodi da su Charles i Camilla svoju vezu obnovili tek 1986. Allan Peters tvrdi da mu je sama Diana priznala da je ‘u nekakvom odnosu’ s Mannakeejem.

‘Počeo sam primjećivati da se ona neobično ponaša kad god smo u njegovoj blizini pa sam odlučio porazgovarati s njom o tome. Prvo je to 20 minuta odlučno poricala, ali onda mi je rekla točno što se događa- da je ona s Mannakeejem u nekakvom odnosu’, priča Peters.

Camilla i Charles su se upoznali na polo utakmici i zaljubili, no njihova je veza brzo završila. Biografkinja Penny Junor otkrila je da je zapravo Camilla bila zaljubljena u bivšeg supruga Andrewa prije nego je upoznala Charlesa, no on je flertovao i zabavljao se s drugim djevojkama, od kojih su neke bile i njezine prijateljice.

Princ Charles i Camilla Parker Bowles upoznali su se 1970.
Profimedia 

'Kad su ju upoznali s princem i on je mislio da je prilično posebna, odlučila je naučiti Andrewa, koji je mutio s princezom Anne, Charlesovom sestrom, lekciju. Zbog toga je imala kratku romansu s Charlesom', otkrila je Junor. Charles se zaljubio u Camillu, no ona je uskoro prekinula s njime. Kako tvrdi biografkinja, Andrew je prekinuo s princezom Anne i Camilla mu je dala novu priliku. Vjenčali su se 4. srpnja 1973., a među uzvanicima su bile princeza Anne i njezina majka, kraljica Elizabeta II.

Charles i Camilla nisu se mogli dugo kloniti jedno drugog pa su, unatoč tome što su oboje bili vjenčani s drugima, nastavili svoju vezu. Diana je toga bila svjesna i dolazila je u sukobe s Camillom, a u legendarnom intervjuu iz 1995. rekla je da je ‘u njenom braku troje ljudi’.

Diana se s Camillom jednom prilikom i suočila, rekavši joj da sve zna.

‘Znam što se događa između tebe i Charlesa, samo hoću da to znaš’, rekla joj je Diana tad.

‘Imaš sve što si ikad htjela. Svi muškarci svijeta zaljubljeni su u tebe i imaš dvoje predivne djece, što još hoćeš?’, pitala ju je Camilla.

‘Želim svog muža’, odbrusila joj je Diana.

Charles se navodno jako naljutio kad je saznao za taj razgovor, a Diana je priznala da je zbog toga ‘plakala kao nikad ranije’.

Na vezu Charlesa i Camille definitivno je utjecala tragična smrti princeze od Walesa. Pokojna kraljica Elizabeta Camilli u početku nije bila sklona Camilli, te je čak odbila prisustvovati Charlesovom pedesetom rođendanu ako Camilla bude tamo. Trebalo joj je vremena da malo omekša prema svojoj budućoj snahi pa su Charles i Camilla zajednički život započeli tek 2003.

Budući da je Camilla bila upamćena kao ljubavnica s kojom je Charles varao omiljenu princezu Dianu, najava njihovih zaruka nije bila baš dobro prihvaćena u britanskoj javnosti. Ipak, vjenčali su se u travnju 2005., samo dva mjeseca nakon objave zaruka. Radilo se o civilnoj ceremoniji, a kum im je bio princ William. Vjenčanju je prisustvovao Camillin bivši suprug, ali ne i kraljica i princ Phillip.

Kraljica je tek sedam godina kasnije Camilli dodijelila prvu kraljevsku titulu, a nakon proslave 10. godišnjice braka Camilla se pridružila cijeloj kraljevskoj obitelji na balkonu Buckinghamske palače.

Inače, Camilla nakon vjenčanja nije, zbog poštovanja prema princezi Diani, koristila titulu princeze od Walesa, iako je zakonski imala to pravo. Elizabeta joj je prije smrti dopustila da koristi njenu titulu kako Charles ne bi bio prvi vladar u britanskoj povijesti kojem supruga nije kraljica.