Lukas Nola preminuo je 29. listopada u 59. godini života te su se ovog petka njegova obitelji, mnogi prijatelji i kolege oprostili od proslavljenog redatelja i scenarista na Krematoriju zagrebačkog Mirogoja.

Teško je bilo izraziti tugu zbog Lukasa koji je izgubio bitku s dugom i teškom bolesti, a govor njemu u čast je održao poznati redatelj Vinko Brešan.

'Studirali smo zajedno. On je bio iz Zagreba, a ja iz Šibenika. Nismo imali previše kontakta, on je već tada bio poseban. U ranim 90-ima pisao je scenarije i borio se za filmove. Nola je cijeloj generaciji pokazao da se borimo za filmove', rekao je Brešan, kako su prenijela 24sata.

Vinko Brešan održao govor na sprovodu Lukasa Nole
Tomislav Miletić/PIXSELL 

'Hrvatski film kakvim ga danas znamo promijenio je Lukas Nola. Lukasu je najvažnije na svijetu da film bude bolji, vlastiti ili tuđi, bilo mu je svejedno. Bio je talentiran, inspirativan, genijalac. Zajedno sa mnom ulazio je u nevolje, ali nikada nije ostavio prijatelje', dodao je redatelj.

'Vidio sam prijatelja kojemu smrt sjedi na ramenu, a on joj se smije u lice. Barbara, ti si mu davala snagu i on se izborio za devet godina života, nažalost, prekratkih. U tih devet godina, gledao je kako mu djeca odrastaju. Vama će nedostajati najviše. Svi mi možemo biti ponosni što smo jedan dio puta jahali s tobom. Zbogom, dragi', zaključio je Brešan govor ovim riječima.

Sprovod Lukasa Nole na zagrebačkom Mirogoju
Robert Gašpert 

Inače, Barbara i Lukas Nola imali su ljubav kakvu mnogi ne dožive, a toga su bili svjesni njihovi prijatelji i kolege.

'Najljepša stvar koja se pokazala danas na komemoraciji Lukasa Nole i zbog koje smo svi naizmjenično plakali je ta da nisu bitni nikakvi filmovi, nikakva postignuća i nikakve medalje… Danas smo svi bili tužni što je ovako rano i barem na ovom svijetu morala završiti ljubav dvoje ljudi koji su se jako voljeli', napisao je redatelj Dalibor Matanić u objavi na Facebooku.

Svi redom su se složili s Matanićem, a zbog ovakve ljubavi koju svi priželjkuju, nitko nije ostao ravnodušan na Barbarinu neizmjernu tugu tijekom ispraćaja Lukasa na Krematoriju zagrebačkog Mirogoja ovog petka.

Glumica i redatelj su započeli svoju ljubavnu priču u srednjoj školi. Barbara je bila prijateljica Lukasovog brata Filipa s kojim je išla u razred te su zajedno pohađali glumačku školu Zagrebačkog kazališta mladih.

Tijekom ljeta je često boravila u njihovoj kući pokraj Makarske i prvo je na Lukasa gledala kao na starijeg brata, no kada se vratio iz vojske, doživljavala ga je na drukčiji način.

Barbara i Lukas Nola dobili su zajedno dvoje djece
Robert Gašpert 

'Kad sam ga upoznala, bila sam infantilna i bez nekog velikog ljubavnog iskustva. Fascinirala me njegova kreativnost, jer je pisao pjesme, scenarije, to što je imao bend. Bio je dominantan u društvu, strastvena, snažna i odlučna osoba. Bio je frajer', rekla je svojedobno za 24 sata.

Par se vjenčao 1994. te dobio sina Jakova i kćer Maru.