Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPLETKARICA, ZAVODNICA ILI NEVINA ŽRTVA? Prva dama Jugoslavije živjela je kao sluškinja, a smrt je dočekala u bijedi

Jovanka Broz danas bi slavila rođendan, a mi vam donosimo njezinu životnu priču.

 Jovanka Broz Izvor: Profimedia

Na današnji je dan 1924. rođena legendarna Prva dama Jugoslavije, Jovanka Broz.

Kao supruga Josipa Broza Tita, vođe Jugoslavije, Jovanka je cijelo vrijeme bila pod lupom javnosti, a za kultnog Tita se udala 1952., te mu je ostala vjerna sve do njegove smrti 1980. Kako je od Jovankine smrti prošlo skoro 10 godina, odlučili smo se prisjetiti njezine životne i njihove ljubavne priče.

Dakle, Jovanka je rođena sredinom 1920-ih u srpsko-hrvatskoj obitelji u blizini Udbine, a njezina je obitelj izbjegla u Srbiju 1941. pod progonom Ustaša koji su u konačnici spalili njezinu rodnu kuću. To je uvelike utjecalo na nju i približilo ju partizanskom pokretu. Tako je postala Partizanka sa samo 17 godina, a već 1945. postala je pomoćnica Tita. Maršalu je pomagala u njegovom domaćinstvu, održavala mu je uniformu čistom i kuhala mu, a nakon što je Titu preminula njegova velika ljubav Davorjanka Paunović, Jovanka mu je postala osobnom tajnicom – te ga ubrzo zavela.

 Jovanka Broz bila je četvrta žena Josipa Broza Tita Izvor: Profimedia

Prema povjesničarima, odnos Tita i Jovanke u početku je bio obilježen teškoćama. Ona je bila znatno mlađa, on puno iskusniji te je još patio za bivšom ljubavi, a Jovanka se nije znala nositi ni s pritiskom veze s tako moćnim muškarcem.

Ubrzo je postalo jasno da će Jovanka morati staviti po strani sve svoje osjećaje i razmišljanja ako želi ostati s Titom. Nakon što su i službeno postali par, Jovanka se više nikada nije pojavljivala u javnosti bez Tita te mu je neprestano morala biti na usluzi. Mnogo je puta tako morala stajati u hodniku pred sobama u kojima bi ona imao sastanke, samo za slučaj da je naglo zatreba.

Mnogi su zbog njezine ekstremne bliskosti s Titom Jovanku mrzili te su je nazivali sponzorušom, spletkaricom i ženom opsjednutom moći. Zapravo se sve do danas ne zna točan datum Titovog i Jovankinog vjenčanja. Ono se zbilo na tajnoj, intimnoj ceremoniji vjerojatno 1951. ili 1952.

 Jovanka Broz umrla je u 88. godini Izvor: Profimedia

Iako je isprva sve djelovalo dobro u braku ovog političkog para, kasnije se navodno Tito okrenuo od Jovanke. Prema pričanjima povjesničara, razni su političari i Titovi suradnici željeli okrenuti njihovog vođu protiv Jovanke te su mu punili glavu pričamo o tome da ga je ona izdala. To je narušilo odnos para te je tako Maršal napustio njihov zajednički dom. Živjeli su odvojeno od 1977. do njegove smrti 1980.

Nakon Titove smrti Jovanka je ostala živjeti u Beogradu, sva imovina joj je oduzeta, a policija ju je neprestano nadzirala pa je tako svoje posljednje godine života provela u svojevrsnom kućnom pritvoru. Osiromašena i ocrnjena kao bivša Prva dama Jugoslavije, umrla je u bijedi od srčanog udara u dobi od 88 godina. Praktički 30 godina života živjela je pravi pakao siromaštva. Na kraju su je ipak pokopali uz supruga u Kući cvijeća u Beogradu, a zanimljivo je da joj prije smrti nisu dali ni da posjeti Titov grob. 

Na kraju se povjesničari slažu da je Jovanka provela život služeći svom suprugu u svakom smislu te da je zapravo njezina sudbina duboko nesretna. Ocrnjena je u javnosti, a za svoju službu nikada nije dobila nikakve zasluge. 

 Jovanka Broz je umrla u siromaštvu Izvor: Profimedia

Inače je Tito imao ukupno četiri braka. Svaki od njih bio je nesretan na svoj način.

Ruskinja Pelagija Denisovna Belousova bila je prva Titova supruga. Upoznali su se dok je on bio vojni zarobljenik u Sibiru.Vjenčali su se 1919. godine kada ona još nije bila ni blizu punoljetnosti, nakon čega odlaze u Hrvatsku gdje Pelagija rađa troje djece, od kojih je preživio samo Žarko. Godine 1928. ona se sa Žarkom vraća u Sovjetski Savez uz pomoć Titovog prijatelja Miroslava Krleže, a nakon što je Tito osuđen na višegodišnji zatvor zbog komunističkih aktivnosti. Razvodi se od Tita o čemu ga je obavijestila tek pismom. Tito preuzima brigu o sinu 1936. godine, kada je na poziv Kominterne došao u Moskvu. Pelagija je umrla u Moskvi 1967.godine.

 Josip Broz Tito bio je miljenik žena Izvor: Profimedia

Dvadeset godina mlađom njemačkom komunisticom Annom Köenig oženio se 1936.godine. Godinu dana kasnije Anna je streljana u moskovskom zatvoru Lubjanka nakon što ju je Staljinova tajna policija optužila da je njemački špijun.

Sljedeća gospođa Broz bila je Herta Haas, bogata slovenska Židovka. S Titom se upoznala 1937.godine u Parizu kada je kao kurirka iz Zagreba u francusku prijestolnicu donijela falsificirane putovnice za španjolske vojnike. Ipak vezu su započeli tek nakon dvije godine i ubrzo su se vjenčali u Zagrebu.

Nedugo zatim, Tito po zadatku odlazi u Beograd gdje započinje vezu s Davorjankom Paunović, zbog koje ostavlja trudnu suprugu. Ova, više od dvije decenije mlađa, Titova ljubavnica i jedina žena za koju je on navodno rekao ‘Ja bez nje ne mogu’, prošla je s njim cijelu NOB epopeju što se odrazilo na njeno zdravlje. Umrla je od tuberkuloze pred sam kraj rata.

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image