Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZGODNI DIREKTOR SARAJEVO FILM FESTIVALA: Privlači pozornost žena, ali posao i obiteljski život gradi samo s jednom

Jovan Marjanović je direktor Sarajevo Film Festivala.

 Jovan Marjanović je direktor Sarajevo Film Festivala Izvor: promo

Počelo je drugo izdanje eventa NEM Zagreb 2022, događanje usmjereno na razvoj TV industrije u Srednjoj i Istočnoj Europi, koje se održava u legendarnom zagrebačkom Esplanade Zagreb Hotelu do petka, 9. prosinca. Događanje je fokusirano na CEE regiju i zemlje s nižim kapacitetom za produkciju unutar regije, a s ciljem povezivanja audiovizualnih profesionalaca, producenata, scenarista s predstavnicima FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa i ostalih ključnih donositelja odluka iz Europe.

Među brojnim stručnjacima na ovom području, na eventu je sudjelovao i producent Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala, koji iza sebe ima bogato iskustvo i impresivnu karijeru u kinematografiji.

 Jovan Marjanović sudjelovao je na NEM Zagreb 2022. Izvor: promo

Rođen je 1980. u Sarajevu, a karijeru u kinematografiji je započeo 1999. kao tehnički i programski koordinator na Sarajevo Film Festivalu, a 2003. do 2007. bio je izvršni direktor CineLink koprodukcijskog marketa.

Od 2006. obavlja funkciju nacionalnog predstavnika Bosne i Hercegovine u upravnom odboru Fondacije Vijeća Europe za podršku europskoj kinematografskoj koprodukciji Eurimages, a jedan je od savjetnika za Torino Film Lab. Zaposlen je i kao viši asistent na Odsjeku za produkciju i menadžment Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Producirao je više nagrađivanih kratkih i igranih filmova poput ‘Deset u podne’, ‘Koncentriši se, baba’, ‘Mostovi sarajeva’…

U posljednjih nekoliko godine nalazio se na čelu Odjela za industriju Sarajevo Film Festivala, a od ove godine je preuzeo poziciju direktora. Njegov prethodnik, Mirsad Purivatra, koji je spomenutu funkciju napustio nakon 27 godina, imao je samo riječi hvale za svog nasljednika.

 Jovan Marjanović direktor je Sarajevo Film Festivala Izvor: YouTube

‘Jovan Marjanović je, slobodno mogu reći, dijete festivala. Pridružio nam se kao devetnaestogodišnjak, nakon završene srednje škole. Rastao je uz Sarajevo Film Festival, pokazao istinski talent za kreativnu industriju, završio prestižne škole, napravio odličnu poslovnu mrežu u svijetu filmske industrije i vjerujem da će biti izvrstan lider koji će biti u stanju voditi i tim i festival u pravom smjeru’, rekao je za Klix.ba.

Osim što je posvećen poslu, Jovan ima i avanturističku stranu koju je pokazao već s 14 godina kad je otišao u Izrael gdje je neko vrijeme proveo u kibucu (vrsta poljoprivredne zajednice u Izraelu).

‘U Izrael sam otišao 1994., na osobnu inicijativu, s 14 godina. Hrabar potez, ali mi se u tom trenutku činio jedini moguć, što se i potvrdilo. Židovska općina je odigrala ogromnu ulogu za vrijeme rata u Sarajevu, pomagala je ljudima u gradu, brinula o zajednici, djeci, starima i bolesnima. Kolektivni duh koji je Židovska općina stvarala dao mi je snagu da s 14 godina doznam gdje mogu otići, a da neću biti sam. To je bila odluka unutar naše familije, a moja odluka bila je da odem’, ispričao je prije nekoliko godina u intervjuu za portal gracija.ba.

 Jovan Marjanović je s 14 godina otišao u Izrael Izvor: promo

‘To je bilo iskustvo neprocjenjivo iz današnje perspektive. Završio sam osmi razred i srednju školu, i dobio zvanje zoo tehnološki tehničar. Bilo je to zanimljivo obrazovanje, uz puno biologije, kemije i ostalog, uvijek je bilo umjetnosti, kulture, filma. Ja sam petkom vodio kino u internatu. Snimili smo jedan dugometražni film na VHS kameri, Vikend u Nahlatu; pogledao sam ga prije desetak godina i uopće nije loš’, ispričao je tom prilikom o svom iskustvu.

Iako Jovan pozornost ljepšeg spola nerijetko privlači i markantnim i atraktivnim izgledom, njegove će obožavateljice možda ostati razočarane budući da je zgodni producent u sretnom braku s vizualnom umjetnicom Šejlom Kamerić s kojom ima troje djece, sinove Joela i Noam te kćerkicu Elu.

U ranijem intervjuu za Story otkrio je da je sa suprugom surađivao na nekoliko projekata.

 Jovan Marjanović i Šejla Kamerić imaju troje djece
Jovan sa suprugom Šejlom
Izvor: Story Press

'Moj prvi producentski projekt bio je kratki film ‘Šta ja znam’ multimedijalne umjetnice Šejle Kamerić, moje tadašnje djevojke, a sadašnje supruge, koji je odlično krenuo i završio u natjecateljskom programu venecijanskog festivala, pobijedio na Zagreb Film Festivalu te je prikazan na četrdesetak drugih festivala u svijetu', ispričao je.

'Zajedno smo radili i ‘1395 dana bez crvene’, bilo je još nekih drugih projekata jer Šejla se ne bavi isključivo filmom nego različitim medijima. No kada planira film, sjeti se mene, inače radi samostalno', dodao je.

U spomenutom intervjuu za Graciju objasnio je i kako njemu i supruzi uspijeva balansirati ni malo lak tempo poslovnih obaveza i vremena s obitelji.

 Jovan Marjanović i Šejla Kamerić su u braku Izvor: Armin Durgut /Pixsell

‘Organizacija je bitna, ništa se tu ne smije prepustiti slučaju. Moja supruga Šejla i ja imamo zgusnut raspored poslova i karijere, pokušavamo da nekako, kroz podjelu obaveza i kroz angažman profesionalne pomoći, i njena i moja karijera idu svojim tokom, a da, opet, obiteljske obaveze ne budu zanemarene. Šejla ima slobodnu umjetničku karijeru i radno vrijeme koje nije fiksno pa često preuzima veći dio obiteljskih obaveza, ali u svim odlukama smo zajedno i nalazimo rješenja da svako ima svoje vrijeme potrebno za rad. Uz dobru samoorganizaciju i podjelu poslova i vremena, uz angažman pomoćnika i uz obitelj koja nam pomaže, uspijevamo voditi život koji nas čini sretnim. Najstariji sin Joel ide u školu, kćerka Ela najesen kreće u malu školu, a najmlađi sin Noam ima dvije godine. Naše obiteljsko druženje je jako dinamično, ali filmovi, glazba i kompjuteri također ispunjavaju veliki dio vremena naše djece. Joel planira biti youtuber, tako da stalno priprema neke svoje sadržaje koje planira plasirati na YouTube, Ela ima ogromnu maštu, a Noam se bori za svoju poziciju i vrlo je uspješan u tome. Svi su maze, ali on je najjači’, ispričao je tad.

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image