Obitelj nekad najmoćnijeg čovjeka Jugoslavije i doživotnog predsjednika Josipa Broza Tita uglavnom živi povučenim životom te se danas ne vole eksponirati. Upravo zbog toga je Titova praunuka Sara, 27-godišnjakinja iz Zagreba, privukla puno pažnje javnosti.

Naime, ona ne zazire od medija, akademska je slikarica i dio kulturne elite glavnog grada Hrvatske.

Sara, kao što smo rekli, danas ima 27 godina te se po uzoru na svoje roditelje odlučila baviti umjetnošću. Upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu te je do sada imala dvije samostalne izložbe, a njezina je majka Aleksandra Saša Broz, Titova unuka. Saša Broz je proslavljena kazališna i televizijska redateljica, a koja je Saru rodila tijekom veze s glumcem Rankom Zidarićem. Dakle, Sarini roditelji oboje dolaze iz svijeta filma i glume, dok se ona odlučila za bavljenje drugim umjetničkim medijem.

Prema riječima Sarine majke Saše, ona će se zauvijek truditi promovirati lik i djelo svog djeda kojeg smatra revolucionarom balkanske političke scene.

'S djedom sam najviše vremena provodila na Brijunima, a njemu je bilo važno da mu unuka bude dobar učenik. Zbog odličnog uspjeha u školi, poklonio mi je papagaja Krokija’ rekla je jednom prilikom Saša Broz.

Njezina kći Sara pak je odlučila očevo prezime Zidarić zamijeniti prezimenom svoje pokojne prabake Herte Haas, jedne od žena Josipa Broza Tita, pa je tako jednom za Jutarnji list rekla sljedeće:

‘Prezime od prabake nisam uzela samo iz poštovanja prema njoj, nego iz poštovanja prema dvjema osobama u obitelji za koje znam da im je beskrajno drago što barem netko još nosi prezime Haas. Meni promjena prezimena nije nikakva velika promjena jer sam za sve uvijek Sara, uostalom, nije teško pogoditi čija sam’, rekla je tada Sara.

Nedavno je za Večernji list i njezina majka progovorila na tu temu.

‘Prije dvije godine rekla je da se želi maknuti od tereta mog i Rankovog prezimena, pa je odlučila da uzme bakino prezime Haas. Osjetili smo da joj je to došlo prirodno i da ima smisla’, izjavila je Saša, a dodala je i kako su ona i njezin bivši suprug podržali svoju kćerku u njezinoj odluci, jer su, kako je i sama istakla, oboje svjesni toga što znači nositi teret poznatog prezimena.

Kako je Sara rekla za medije, pored razvoda roditelja koji je nastupio poslije šest godina braka, njezino odrastanje su obilježila brojna putovanja po Europi i svijetu, pošto je njezin djed, Mišo Broz, služio kao diplomat u Egiptu, Indoneziji, Singapuru, Rusiji i Filipinima.

Sarina prabaka Herta Haas i Josip Broz Tito upoznali su se 1937. godine u Parizu, a vjenčali se tri godine kasnije. Herta Haas je bila visokoobrazovana, govorila je strane jezike i bila je ljevičarski orijentirana. Ona je s Titom imala sina Aleksandra, Sarinog djeda, koji se rodio 1941. godine u Zagrebu. Herta je bila Titina treća supruga po redu, a od Tita se razvela 1943. godine jer je bio nevjeran.