Vila Vedrana Ćorluke i Franke Batelić nominirana je za nagradu Drago Galić, koja se dodjeljuje za najuspješnije godišnje ostvarenje na području stambene arhitekture. Mediji su 2018. godine pisali da je par počeo graditi kuću, a u nju su se uselili 2021. godine.

Vila je rad ahitekata Zorana Zidarića i Tomislava Ćurkovića, a nominacija je objavljena na web stranici Udruženja hrvatskih arhitekata.

Franka Batelić i Vedran Ćorluka čekaju drugo dijete
Instagram 

U opisu vile piše: "Na strmom terenu, uz usječenu i vijugavu ulicu elitne zagrebačke četvrti samostojećih obiteljskih kuća, arhitekti formiraju pauzu u strogom ritmu ulice povlačeći se s građevnog pravca susjednih zgrada u dubinu parcele.

27356715franka.jpg
Instagram 

'Svijetu razigranih, često narativnih oblika, materijala i krovova ulice suprotstavljaju naglašeno suzdržanu arhitekturu kuće. Ona je kvadar od opeke izdignut na platformu', piše na stranici.

Franka-Batelic.jpg
Instagram 

'Oduzimanje iznutra stvara okosnicu projekta: trodimenzionalnu šupljinu koja se proteže kroz presjek od suterena do krova te u tlocrtu između sva četiri pročelja. To protezanje nikad nije ostvareno direktno ni kontinuirano, nego su prodori i veze međusobno ulančani gradeći kompleksne odnose između pojedinih scena obiteljskog života.

Tako je, na primjer, ulazni hal povezan s blagovaonicom, blagovaonica s halom spavaćeg trakta i tako dalje prema vanjskim prostorima: preko lođa prema ulici ili drugdje, preko terase prema vrtu. U obiteljskoj svakodnevici arhitektura je stvorila mnoštvo lijepih artikuliranih i specifičnih mjesta koja su istovremeno slobodna i međusobno prisutna', dodaje se u opisu.

Pobjednik će biti poznat sutra, a kuća Batelić i Ćorluke nominirana je s Kućom na Pećini, Samobor, autora Nikole Fabijanića, Obiteljskom kućom u Maksimiru, Zagreb, autora Jakova Matasa, Grgura Butigana, Rade Trbara, zgradom POS Vis, autora Jani Mardešić i stambenim blokom Park Kneževa, Zagreb, autora 3LHD. Pobjednik će biti proglašen sutra.