Brad Pitt, jedan od najcjenjenijih glumaca Hollywooda, karijeru je započeo prije više od trideset godina. U njegovom impresivnom opusu brojni su uspješni filmovi u kojima je sjajno tumačio glavne uloge. No, možda niste znali da je svoju prvu glavnu ulogu odigrao u bivšoj Jugoslaviji, točnije na crnogorskom primorju. Tada je igrao rame uz rame s filmskim divama Milenom Dravić i Goricom Popović.

Brad Pitt rođen je u Oklahomi, a 1987. godine preselio se u Kaliforniju, na Beverly Hills. Šest godina studirao je glumu i stekao znanja koja će mu omogućiti sjajnu karijeru. Već 1988. dobio je priliku glumiti svog prvog glavnog lika u filmu 'Tamna strana sunca'. Ovaj film govori o mladom Amerikancu Ricku Claytonu koji zbog rijetke kožne bolesti s obitelji dolazi na Jadran kako bi se liječio.

Brad Pitt u filmu Tamna strana sunca
IMDb 

Sam film sniman je tijekom ljeta 1988. godine u Kotoru i okolici, no zbog raspada Jugoslavije, 'Tamna strana sunca' produkcijski je završena tek 1997. godine. Redatelj filma bio je Božidar Bota Nikolić, a scenarij su napisali Andrew Horton i Željko Mijanović prema priči Nikole Jovanovića.

Uz Brada Pitta, u filmu su igrali i Cheryl Pollack i Guy Boyd, a ostatak glumačke postave čine poznati jugoslavenski glumci poput Milene Dravić, Gorice Popović i Sonje Savić. Brad Pitt tumači ulogu Ricka Claytona, mladića koji se suočava s teškom kožnom bolešću i tijekom boravka na Jadranu uči važne životne lekcije. Njegov lik ima majku koju tumači Milena Dravić, au filmu se pojavljuju i značajne uloge Gorice Popović i Sonje Savić.

Zanimljivo je da je redatelj Božidar Nikolić za glavnu ulogu između 400 kandidata odabrao Brada Pitta. Iako je glumac bio iznimno sretan zbog izbora, tada je za sedam tjedana snimanja filma dobio samo 1523 dolara.

Gorica Popović, jedna od jugoslavenskih glumica koje su igrale u 'Tamnoj strani sunca', prisjetila se tog vremena s Bradom Pittom. Fascinirana njegovom profesionalnošću i talentom, istaknula je kako je Brad tada bio mlad i mršav, ali i ozbiljan profesionalac.

'Bio je mlad, mršav i kao pilence, ali već tada je bio veliki profesionalac. Sjajno je odigrao ulogu dječaka koji se ne smije izlagati sunčevim zrakama. Došao je na liječenje kod jednog našeg travara, a tamo je našao i ljubav', kaže Gorica.

Kozmetika Brada Pitta
promo 

Nekoliko godina kasnije, glumačka karijera Brada Pitta doživjela je pravi procvat. Godine 1994. igra u filmu 'Intervju s vampirom', a potom slijede zapažene uloge u ostvarenjima 'Legenda o jeseni' i 'Sedam'. Popularnost mu je nastavila rasti nakon snimanja filmova 'Sjeme zla' i 'Sedam godina na Tibetu'.

Zanimljivo je da Gorica nije sačuvala niti jednu fotografiju s Bradom Pittom, ali čuva originalni film na VHS kazeti, kao dragocjenu uspomenu na jedno posebno vrijeme.

I tako je 'Tamna strana sunca' postala dio povijesti holivudske ikone koja je s crnogorskog primorja pronašla put do svjetskog vrha.

Kako se Brad Pitt mijenjao kroz godine pogledajte u galeriji: 

Profimedia Brad Pitt kroz godine