Film 'Toma' je krajem 2022. obarao rekorde gledanosti, a riječ je o biografskom filmu o Tomi Zdravkoviću, legendi narodne glazbe. Nastao je u režiji Dragana Bjelogrlića. Radnja prati uspone i padove jednog od najvećih pjevača, boema i umjetnika u nekadašnjoj Jugoslaviji, čiji je buran život dočarao srpski glumac Milan Marić.

Gordana Zdravković o Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić
YouTube Toma Zdravković - Svirajte noćas samo za nju

Osim što je javnost bila oduševljena njegovom izvedbom, isto je komentirala i Tomina udovica Gordana

'Taj dečko ima nešto u očima. On je 99 posto 'odradio' Tomu, njegovu emociju, priču, manire, govor, apsolutno sve. Nisam mogla vjerovati. On je prepoznao ono nešto što je u Tomi bilo', rekla je svojedobno u intervjuu za srpsku televiziji K1. U filmu se govori i o Tominoj velikoj ljubavi prema Silvani Armenulić, pa je mnoge zanimalo što će na film reći Gordana. 

Gordana Zdravković
Antonio Ahel/ATAImages/ Pixsell 

'Da je bilo lako - nije. Da je bilo teško - nije ni to. U početku je bilo veoma konfuzno. Imala sam 25 godina kada smo se upoznali, a on je bio 12 godina stariji. Bio je oformljena ličnost, morala sam to prihvatiti. Nisam ga htjela mijenjati. Morala sam se uklopiti u njegov život', ispričala je Gordana, koja je s Tomom u braku provela 18 godina.

Toma Zdravković bio je velika zvijezda narodne glazbe
Youtube / Screenshot 

Istaknula je kako Toma nikada nije previše govorio o svojim osjećajima i mislima te da je često morala takve stvari 'izvlačiti' iz njega. U filmu Toma često spominje svoju dušu, a Gordana je potvrdila da mu je zaista jedino to bilo važno.

'Materijalno njemu ništa nije značilo. Govorio je kako mu je isto živi li u palači ili u sobici te da 'Sve što možeš dotaknuti rukom, nije vrijedno. To nije život. Ono što osjećaš u srcu, to je ono pravo', rekla je Gordana i dodala kako je Toma baš volio život. Prisjetila se kako joj je posljednjih nekoliko dana prije nego što je umro govorio da uzme dijete i ode ako se njemu nešto dogodi. 

Toma Zdravković volio je pjevačicu Silvanu Armenulić
Youtube / Screenshot 

'Nije do zadnjeg dana vjerovao da će umrijeti. Te godine kada smo se vratili ovdje, mislim da je živio život punim plućima, bez obzira na njegovu bolest. Deset godina je bio potpuno zdrav', prisjetila se tada.

Inače, Gordana i Toma upoznali su se u Kanadi, a zajedno su dobili sina Aleksandra. Toma je preminuo 1991. godine nakon duge i teške borbe s rakom.

Toma Zdravković legenda je narodne glazbe
Printscreen/Nekapesmakaže 

'Kada je Silvana poginula, bio je očajan. Sjećam se da nam je Lepa Lukić to javila. Nikada ga takvog nisam vidjela, toliko tužnog... Nije mogao shvatiti da je više nema. Oni su imali jednu specifičnu vezu, u svakom slučaju, bile su u pitanju emocije', dodala je. Inače, poginula je u nesreći koja se dogodila na autoputu Beograd - Niš, a osim nje, smrt je uzela i njezinu trudnu sestru Mirjanu te violinista Radu Jašarevića. Neki čak smatraju da njihova smrt nije bila slučajna...

Silvana Armenulić bila je velika ljubav Tome Zdravkovića
Jugoton 

Nesreća je pogodila cijelu bivšu Jugoslaviju, s njezina je smrt sve ove godine ostala pod velom misterije. Naime, navodno je dva mjeseca prije smrti, koncert u Bugarskoj pjevačica iskoristila za posjetu čuvenoj proročici Babi Vangi. Slijepa vidovnjakinja ju je, navodno, dočekala riječima: 'Ne želim s tobom razgovarati. Ne sada. Idi i vrati se kroz tri mjeseca...' A kada je pjevačica već bila na vratima, Baba Vanga je dodala: 'Čekaj, ustvari, nećeš moći doći. Idi, idi! A, ako budeš mogla, dođi!', rekla joj je navodno.

Više o glumcu koji je utjelovio Tomu pogledajte u galeriji: 

Instagram Milan Marić utjelovio je Tomu Zdravkovića u filmu 'Toma'