U novoj epizodi podcasta 'Mame kod Lane' voditeljica Lana Gojak Bajt ugostila je poznatu hrvatsku televizijsku i kazališnu glumicu te majku troje djece, Jelenu Perčin. U ovoj epizodi saznajte što je Jelena, majka četrnaestogodišnje Lote, petogodišnje Maše i trogodišnjeg Jakše poručila svim ostalim majkama i koje su njene tajne majčinstva. Ugodan razgovor Lana i Jelena započele su uspomenama na djetinjstvo.

'Imala sam zaista idilično djetinjstvo. Odrastala sam na Lopudu u kombinaciji s Konavlima i pamtim ga po velikoj slobodni. Mogli smo se puno družiti i dane provoditi na ulici u igri. Živjeli smo u skladu s prirodom i njenim ritmom. S nama se roditelji nisu igrali, sami smo osmišljavali sadržaj za igru za razliku od danas gdje je roditelj sve više uključen i mora djetetu osmisliti zanimaciju', odmah na početku pojasnila je Jelena.

Jelena Perčin Lana Gojak Bajt
Siniša Bajt 

U razgovoru, Jelena je priznala i da može, kako bi svo troje djece rodila do tridesete godine. 'Sada kada gledam, čisto radi vlastite energije, bilo bi mi puno lakše da sam rodila prije tridesete svo troje djece. Nikada nisam razmišljala želim li biti mama, to će se dogoditi ili se neće dogoditi, nisam nešto pretjerano razmišljala o majčinstvu. Kada sam ostala trudna, bila sam jako sretna i vrlo rano sam se povezala sa bebom.'

Ono što je Jelenu najviše zabrinjavalo tokom svih trudnoća su strahovi hoće li sa bebom biti sve ok, hoće li sve dobro proći, a zanimljivost je da je sva tri poroda odradila bez epiduralne.

'U glavi sam dosta sabrana i nisam paničar. Postavim si da je to zadatak koji moram obaviti. Volim se informirati i proučiti unaprijed stvari, te kada sam došla roditi prvo dijete već sam dosta znala o procesu poroda. Moje jedino pitanje je bio otvaram li se dinamikom kojom bi trebala i kada sam dobila potvrdan odgovor, nije bilo potrebe za epiduralnom jer bi usporila proces. Čisto je logično ako ide sve kako treba ići, stisneš zube i odradiš to u što kraćem roku. Druga priča je kada se ne otvaraš i trebaš štediti snagu, u tom slučaju epiduralna može. Ali da bi rodio, ti moraš osjećati.'

Jelena je otkrila i kako je tekao oporavak od sva tri poroda te su se dotakli i teme samostalnosti kod djece. Zašto je dobro dijete pusti da samo na svojim pogreškama uvidi grešku i nauči lekciju, kako zajedno kroz razgovor djeci pojasniti proces rastave, kako ih učiti odgovornosti i samostalnosti te kako ih učiti da se nose sa frustracijama poslušajte u novoj epizodi podcasta 'Mame kod Lane' s Jelenom Perčin.

Jelena Perčin Lana Gojak Bajt
Siniša Bajt 

'Jako je to različito i individualno. Potpuno je bio različit moj prvi razvod od ovog drugog jer su u pitanju različiti ljudi. Tu je situacija gdje možeš dati svoj maksimum i nadati se najboljem. Tu nema pravila. Mogu posljedice biti ovakve i onakve, ali ja mislim da je puno teže biti u lošem braku. Nama nije velika promjena jer je Momo, takav nam je posao, puno ga nije bilo, puno je radio pa u tom smislu nije djeci bio šok. Mislim da je važno, i što mi se pokazalo od početka, ono što je moj stav, da je bitno da postoji komunikacija. Da djeca vide komunikaciju među roditeljima i da ona nije patološka. Po mogućnosti da neke svoje ljutnje, povrede, uspije čovjek staviti sa strane. Staviti stvarno djecu na prvo mjesto', poručila je Jelena.

Naglasila je da je komunikacija među rastavljenim supružnicima jako važna.

'Ukoliko se to ne može onda maksimalno izbjegavati komunikaciju pred djecom, upravo zato jer čitaju te znakove. Djeca su zapravo jako prilagodljiva, ne treba isto tu puno mistificirati. Meni je bitno da nikad nisam rekla ni Loti, a sad ni Maši i Jakši mama i tata više nisu zajedno jer se ne vole. To mi je nešto grozno. Maša i Jakša su još uvijek premali. S Lotom sam to kasnije komunicirala, negdje u prvom osnovne je počela postavljat pitanja. Onda bi joj rekla, ne, ja volim tvog tatu. Nismo više zaljubljeni, nismo više u braku, ali ga ja volim i on je moj prijatelj i nekako mi je važan jer je tvoj tata. I onda oni tu nekako steknu neku stabilnost i nemaju osjećaj da moraju birati između dva roditelja', rekla je.