U četvrtak i petak su na rasporedu prva i druga polufinalna večer Dore, a u nedjelju je finale izbora hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije. Pjesma koja pobjedi u nedjelju, predstavljat će Hrvatsku na Eurosongu u Švedskoj u svibnju. 

Poznati su finalisti Dore 2024.
Instagram 

Na Dori je tijekom godina bilo dosta skandala, a u nastavku vam donosimo neke od njih. 

Ivana Vrdoljak Vanna je 2001. pobijedila na Dori, a tada je bila devetom mjesecu trudnoće. Nisu svi zbog toga bili zadovoljni pa su čak i komentirali da je pobjeda bila namještena samo zbog 'slatke priče' koja bi se mogla 'prodati'. Nakon nastupa na Eurosongu je Tonči Huljić komentirao: 

'Da je Vanna rodila na pozornici, pobijedili bismo'.

Kada su Magazin i Lidija Horvat Dunjko 1995. bili na Dori, nastao je kaos. Prilikom čitanja bodova šesteroročlanog žirija iz Splita, za pjesmu 'Nostalgija' dodjeljena su samo dva boda. U dvorani su se svi nasmijali jer im je bilo nevjerojatno da bi rodni Split dao tako malo bodova. Ali tako je bilo... Split ih je razočarao. Inače, bodovi su se dobivali iz 11 gradova, a tog puta povećao se broj gradova s 11 na 20. 

Kada je 1999. Doris Dragović pobijedila s 'Marijom Magdalenom', mnogi joj nisu čestitali. Iako je u Izrael išla predstavljati Hrvatsku na Eurosongu, drugi pjevači nisu joj htjeli ni pružiti ruku, pisali su tada domaći mediji. 

I 2011. je bilo nezadovoljstva, i to nakon što je na Dori pobijedila tada nepoznata Daria Kinzer. Jacques Houdek je poslao službeni dopis i optužio organizatore za tehničke nepravilnosti. On je te godine nastupao na Dori s pjesmom 'Stotinama godina', a pobijedila je Daria s pjesmom 'Lahore'. Na Eurosong je išla s verzijom na engleskom jeziku pa se pjesma zvala 'Celebrate'. 

'Moja istina vezana je isključivo uz tehničke nepravilnosti i, vjerujem, nenamjerne organizacijske propuste koji su mi onemogućili ravnopravno nadmetanje te potaknuli poklonike moje glazbe da sumnjaju u regularnost završnog telefonskog glasovanja. Nadam se da će ekipa Dore uvažiti neke od mojih primjedaba i možda dogodine unaprijediti sustav za glasovanje', požalio se.

Rekao je kako su njemu i njegovu timu putem mobitela, mailova i društvenih mreža stizale brojne poruke nezadovoljstva zbog nemogućnosti glasovanja. 

Jacques Houdek
Instagram 

'Ne radi se ovdje o nekoliko pritužaba, već o stotinama poruka (dio njih donosim u privitku) koje sve govore o sličnom problemu, a taj je da moja publika u većini pokušaja nije uspjela ubilježiti svoj glas. Dopustit ćete da primijetim kako to nije pošteno ni prema meni, kao ni prema kojem drugom izvođaču ukoliko je imao istih problema', tvrdio je.

Kako je izgledao Let 3 koji nas je 2023. predstavljao na Eurosongu, pogledajte u galeriji: 

Profimedia Let 3 na Eurosongu