Britanska kraljevska obitelj trenutno prolazi kroz teško razdoblje. Tek što se saznalo da je Kate Middleton, supruga prijestolonasljednika Williama, završila na operaciji, nakon koje je nestala iz javnosti i izazvala brigu podanika, objavljena je i dijagnoza kralja Charlesa za kojeg se otkrilo da ima rak.

Ova nesretna podudarnost nije u velikoj mjeri uznemirila britansku javnost jer su sve kraljevske dužnosti, koje je Charles morao ostaviti po strani, preuzeli njegova supruga i sin, kraljica Camilla i princ William, no onda je došlo do neočekivanog preokreta koji je itekako izazvao zabrinutost.

Kate Middleton i princ William
BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Naime, krajem veljače objavljeno je da se William mora povući iz javnosti na neko vrijeme ‘iz osobnih razloga’, a čini se da su ti razlozi jako ozbiljni budući da nije prisustvovao ni sahrani grčkog kralja Konstantina, inače svog rođaka.

To znači da su sve kraljevske dužnosti pale na 76-godišnju Camillu, koja je, osim što se ne odvaja od svog supruga, proteklog mjeseca samostalno odradila čak 13 kraljevskih angažmana što ju je dovelo do velike iscrpljenosti te je odlučila uzeti predah i otputovati u inozemstvo.

‘Ovo će podići brojna pitanja oko toga tko je ‘glavni’ u ovako presudnim vremenima dok je toliko članova kraljevske obitelji izvan pogona’, istaknula je stručnjakinja za kraljevsku obitelj Ingrid Seward.

Kralj Charles i Camilla Parker Bowles
GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia 

Kraljevske dužnosti će, dok je troje aktivnih članova kraljevske obitelji izvan pogona, preuzeti prijestolonasljednik princ William koji se ipak potiho vratio na dvor i princeza Anne, sestra kralja Charlesa.

Kraljičin odmor dolazi nakon kriznog tjedna u obitelji tijekom kojeg su se članovi, uz kraljevu bolest, morali suočiti s brojnim teorijama zavjere koje se tiču zdravstvenog stanja princeze Kate koja nije viđena u javnosti od Božića i koja se oporavlja od operacije abdomena kojoj se podvrgnula u siječnju ove godine.

Iako je to prvi put u britanskoj povijesti da se toliko aktivnih članova vladajuće obitelji odjednom povuklo iz javnosti, neki stručnjaci za kraljevsku obitelj smatraju da ovo nisu loše vijesti.

Princ Charles i Camilla Parker Bowles su u braku od 2005.
Profimedia 

Ingrid Seward smatra da će Charles inzistirati da se njegova supruga makne od očiju javnosti i da je ovaj odmor ‘odlična indikacija’ da je kralju bolje.

‘On će vidjeti da je Camilla iscrpljena nakon svega što se događalo proteklih mjeseci. Proživjela je veliku brigu oko suprugovog zdravlja, ali je također morala biti ta koja će uskočiti u zatrpan raspored kraljevskih dužnosti. Istovremeno željela je biti uz njega i Kate dok imaju zdravstvenih problema. Svakako je zaslužila malo odmora i opuštanja’, zaključila je stručnjakinja.

Više fotografija britanske kraljevske obitelji pogledajte u galeriji: 

Profimedia Britanska kraljevska obitelj s godinama se suočavala s raznim tračevima i teorijama zavjere.