Gotovo svako drugo dijete u dobi između 11 i 13 godina svakodnevno provodi više od četiri sata na internetu. Da je problem nekontrolirana izloženost sadržaju s kojim se susreću na društvenim mrežama, znaju i oni sami, jer ih se njih čak 53% slaže da je online sadržaj nerijetko neprikladan, vulgaran i strašan. U istraživanju koje su 2022. proveli A1 Hrvatska i agencija Kvaka, čak 72% djece izjavilo je da je život na mreži puno toksičniji od onog uživo, a njih 63% misli da je najveći problem inteneta bullyng (izrugivanje i vrijeđanje), kao i objavljivanje tuđih fotografija bez njihova znanja. Ovi, poražavajući podaci potvrđuju da kao društvo imamo velik problem – djeca su previše u virtualnom svijetu, zbog čega ovisnost o internetu sada već postoji kao nova dijagnoza; pri tome su često izloženi neprimjerenim sadržajima, a ako i osjećaju da trebaju pomoć, ne znaju kome se obratiti.
Centar za sigurniji internet program je udruge Centar za nestalu i zlostavljanu djecu koji se bavi zaštitom djece i mladih na internetu. Iako djeluje nacionalno, svoje podružnice zasad ima u samo dva grada – u Osijeku i tek odnedavno u Zagrebu, dok u ostalim dijelovima države nema dovoljno stručnjaka i resursa za pružanje toliko potrebne psihološke podrške i pomoći. A lani su, u odnosu na godinu prije, zaprimili čak 300% više poziva građana kojima je bilo potrebno savjetovanje ili psihološka pomoć zbog nekog oblika virtualnog nasilja.
Da je internet mjesto brojnih mogućnosti, ali i izazova zna i poznati influencer Marco Cuccurin, koji se i sam suočava sa zlonamjernim komentarima i negativnim iskustvima na društvenim mrežama.
"Bilo je mnogo negativnih iskustava, no, najviše me pogađa kada vrijeđaju i komentiraju moje roditelje i moju nonu. Meni je obitelj stup svega, obitelj me izgradila u čovjeka kakav danas jesam, zbog njih sam sretan i zbog njih ovako sigurno mogu danas pričati o ovim temama. Moje majke više nema, a ljudi na društvenim mrežama znaju ju spominjati u negativnim kontekstima, što jako pogađa. Na to sam jako slab, no takvima uvijek želim pristojno odgovoriti i uputiti ih koliko je, zapravo, loše to što rade“, kaže Marco.

Iva Ančić, Nika Pavičić, Marco Cuccurin, Dubravka Štefanac.jpg
A1 Hrvatska 


Uz druge kreatore sadržaja na internetu, koji su – pokazalo je to i istraživanje - veliki uzor djeci i mladima, Marco je sudionik projekta Gen Z Akademija powered by A1. Centar za sigurniji internet (CSI) i A1 Hrvatska , zajedno s influencerima okupljenima u agenciji Mood Media, tijekom sljedeća tri mjeseca posjetit će 10 osnovnih škola diljem Hrvatske u kojima će educirati učenike sedmih i osmih razreda o potencijalnim opasnostima u online svijetu. Gen Z akademija već je održana u osnovnim školama u Zagrebu, Molvama i Rijeci, a slijede još gostovanja u još nekoliko škola u Zagrebu, Osijeku, Našicama, Bjelovaru, Slavonskom Brodu i Biogradu.
"Pričali smo im o odgovornom korištenju tehnologije i konzumiranju sadržaja na društvenim mrežama. Sudjelovanje na Gen Z Akademiji znači mi puno, jer to shvaćam kao svojevrsnu potvrdu da sve što radim na društvenim mrežama - radim dobro. Drago mi je da mlade ljude mogu uputiti u to kako da si pomognu ako su žrtve cyber nasilja. Dojmovi iz Zagreba, Molvi i Rijeke su odlični.. Fascinantno mi je kako djeca pažljivo slušaju i reagiraju nevjericom i šokom kad čuju da je 60% mladih doživi neki oblik nasilja na intrenetu. Oni su, očito, smatrali da će taj postotak biti manji. Drago mi je da ih moje kolege i ja imamo priliku osvijestiti o problemu koji je, nažalost, širok“, kaže Marco.

Centar za sigurniji internet.jpg
A1 Hrvatska 

S obzirom na alarmantno stanje, sve veću potrebu mladih za stručnom pomoći, ali i nedostatak resursa, Marco je u suradnji s ostalim kolegama iz Gen Z Akademije powered by A1 na fundraising platformi „Čini pravu stvar“ pokrenuo izazov pod nazivom "Svako dijete je bitno, gdje god se nalazilo“ kojim se želi prikupiti 40.000 eura za mobilni tim Centra za sigurniji internet. Tako njihovo djelovanje ne bi bilo ograničeno samo na dvije podružnice, već bi njihovi stručnjaci mogli obilaziti Hrvatsku, pomagati gdje god je potrebno i educirati o potencijalnim opasnostima u online svijetu.
Mobilni tim Centra za sigurniji internet čine psiholozi, socijalni radnici i socijalni pedagozi. Uz donacije stručnjaci će putovati diljem Hrvatske i pružiti podršku svakom djetetu koje se suočava s bilo kojim oblikom zlostavljanja u online okruženju. Emocionalnom podrškom i savjetovanjem pomoći će žrtvama cyberbullyinga da prevladaju traume, razviju strategije suočavanja s proživljenim nasiljem te vrate osjećaj sigurnosti na internetu. Svatko od nas može se uključiti u ovu hvalevrijednu akciju koja će omogućiti širenje pomoći i edukacije, a posljedično djelovati i na promjene u društvu. Jer, dobro je poznato kako internet može potaknuti djecu na rizična ponašanja (69% djece to je izjavilo u A1 istraživanju) ili agresiju (to smatra svako drugo dijete) te da nasilje putem interneta, između ostalog, uključuje i poticanje grupne mržnje. Stoga nam je dužnost to spriječiti. Donirajte i učinite pravu stvar za #BoljiOnline.

Nika Pavičić, Marco Cuccurin.jpg
A1 Hrvatska 


Inače, #BoljiOnline je platforma A1 Hrvatska kojom internet nastoje učiniti sigurnijim i pozitivnijim mjestom za sve nas. Ukazivanjem na prednosti, ali i opasnosti tehnologije žele pomoći svima da sačuvaju zdravlje, dobrobit i povezanost s onima koji su im bitni. Sigurnost na internetu, cyberbullyng, lažne vijesti i, najvažnije nama roditeljima, pretjerano korištenje tehnologije, u fokusu su ove platforme na kojoj se možete educirati, ali i donirati za Centar za sigurniji internet kako bi toliko potreban mobilni tim došao do svakog djeteta kojem je potrebna pomoć.

*Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom A1 Hrvatska.