U Švedskoj se sutra održava prva polufinalna večer Eurosonga, a Hrvatsku predstavlja Baby Lasagna s pjesmom 'Rim Tim Tagi Dim'. Trenutačno na kladionicama ima najveće šanse za pobjedu.Tim povodom odlučili smo se prisjetiti koja su tri najbolja rezultata osvojili naši predstavnici na tom natjecanju. 

Gdje je nestala Maja Blagdan.jpg
Youtube / Screenshot 

Maja Blagdan, 1996. - 4. mjesto

Hrvatsku je predstavljala na Eurosongu u Oslu 1996., gdje je uspjela osvojiti visoko 4. mjesto. Tada je s pjesmom 'Sveta ljubav' postavila rekord za najvišu notu ikad otpjevanu na Eurosongu i rekord s tonom Bb6 držala je sve do 2021. kada je izraelska predstavnica Eden Alene otpjevala ton B6. 

Blagdan se povukla sa scene 2001., a posljednji album koji je objavila zvao se 'Moje ime je ljubav'. Maja je svojedobno bila predstavnica stanara u zgradi u kojoj je živjela, a njezina susjeda ju je optužila da je trovala mačke u dvorištu. Uz tekst je susjeda priložila i fotografiju hrane za mačke u kojoj se nalazio otrov za štakore. Tvrdila je i da je pjevačica prije pokrenula peticiju da se mačke iz dvorišta 'uklone'. Blagdan je sve optužbe negirala u objavi na društvenoj mreži.

Danijela Martinović, 1998. godina - 5. mjesto

Jedina Hrvatica koja se može pohvaliti da je dva puta pobijedila na izboru hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije je Danijela Martinović. Prvi put je statuu Dore u ruke primila 1995. godine kao članica grupe Magazin nakon pobjede s pjesmom 'Nostalgija' koju je otpjevala s opernom pjevačicom Lidijom Horvat Dunjko. Završile su na 11. mjestu, a onda, tri godine kasnije, domaćoj je publici predstavila pjesmu 'Neka mi ne svane'. 

S njom je 'pomela' konkurenciju. Tada je u Birminghamu osvojila peto mjesto, što je jedan od najboljih hrvatskih plasmana na tom natjecanju.

Koje su fatalne Hrvatice očarale na Eurosongu?
YouTube Danijela Martinović, Neka mi ne svane, Dora 1998.

Doris Dragović, 1999. godina - 4. mjesto

U Jeruzalemu je Doris predstavljala Hrvatsku s pjesmom 'Marija Magdalena' koju je napisao i skladao Tonči Huljić. Iako su mnogi smatrali da je te godine trebala pobijediti, zbog skandala je Doris završila na četvrtom mjestu. Naime, na matrici su se čuli muški vokali i zbog toga je EBU htio diskvalificirati Hrvatsku, ali na kraju su nas kaznili oduzimanjem bodova na kraju natjecanja. 

Više fotografija naših predstavnica pogledajte u galeriji: 

Screenshot Najbolji plasmani Hrvatske su četvero i peto mjesto