Kada je 2022. godine poput bombe odjeknula vijest da je Masimo Savić preminuo, svi su bili tužni i zatečeni. Bolest ga je brzo odnijela, a posebno čudi činjenica da se s rakom pluća borio samo dva mjeseca. A koliki je Masimo Savić bio borac najbolje svjedoči objava na Facebooku novinara Romana Bolkovića. Bolkovićevu objavu prenosimo u cijelosti.

'Odmah na početku priče znao sam da je kraj. Trebao sam davno započeti, pa ću je ispričati ukratko. Prije nekoliko tjedana imao sam gosta, izuzetnog čovjeka, velikog stručnjaka, doktora medicine. Pričali smo u slobodnom kontekstu, o Bogu i o svijetu, i nekako nas je razgovor doveo do Masima, i taj moj gost se bavi onkologijom kraj, jer nisam imao pojma, ali priča tek počinje, tu, na kraju.

Massimo je imao koncert u Areni. Tom mom gostu, svom doktoru, rekao je da je to koncert njegovog života. Čovjek mu je odgovorio da ga nije moguće održati, te da će mu koncert ugroziti život. Massimo je mirno rekao da je upravo zato došao tražiti da moj gost, izuzetan čovjek, doktor, i njegov medicinski tim budu u backstageu. Pa ako nešto pođe po zlu, neka se nađu.

Liječnik ga je nekoliko trenutaka gledao i nije vjerovao što mu Massimo sugerira, no prije nego što je uspio odgovoriti, Massimo je rekao: 'Doktore, s vama ili bez vas, održat ću taj koncert. Jer to je koncert mog života, ponavljam vam.'

Očito je Massimo znao da ova priča počinje tamo gdje završava liječnička ekipa. Doktor je bio tu, a Massimo nikada nije zakasnio na koncert, a kamoli ga otkazao. Oprostite mi na ovom verizmu, ali jako me pogodilo kad sam čuo tu večer, tu priču, taj detalj, a sad kad su svjetla ugašena, sala prazna, nekako manje boli nego one večeri kad sam saznao da je priča bila gotova, i da je njen glavni lik takav heroj.

Michelin 2022 dodjela priznanja
Manuel Paljuh Massimo na dodjeli priznanja Michelin 2022

Ne mogu, niti imam pravo, niti zamisliti što je Massimu moglo prolaziti kroz glavu te večeri i noći dok je pjevao koncert svog života. Mogu samo reći da je Massimo usred svoje životne drame, stavljajući na kocku ono što mora učiniti u životu jer je za to poslan, svakako pjevao kao što u plesu pleše sam ples, a ne plesač, rastvarajući se u tim pjesmama kojima se oprostio od nas.

Na poseban način, svaki put kad čujem Massimovu stvar na radiju, iznenada, neću moći a da ne pomislim da je i on prisutan, a ne samo zvuk njegovog glasa: kao Eho, zvuk bez tijela, pa je Massimo te noći zauvijek postao bestjelesan u svom glasu. Mislim da je to najviše što jedan pjevač može učiniti. Na koncertu svog života, na koncertu koji se zove život. Massimo... bok!', napisao je.

Više njegovih fotografija pogledajte u galeriji:

Grgur Zucko/PIXSELL, Robert Gašpert Massimo Savić je preminuo u 61. godini