Ava Lavinia Gardner žarila je i palila holivudskom scenom četrdesetih i pedesetih godina 20. stoljeća, a proslavila se ulogama u filmovima 'Noć iguane', 'Bosonoga kontesa', "Snjegovi Kilimandžara'... Američki filmski institut proglasio ju je jednom od najvećih glumica prošlog stoljeća, a njezin buran život obilježili su brojni skandali.

Ava Gardner
Collection Christophel / Christophel Collection / Profimedia 

Imala je 18 godina kada se prvi put pojavila na filmu, a kada joj je studio MGM ponudio ugovor odustala je od fakulteta i došla u Hollywood. Ubrzo po dolasku u Los Angeles, Ava je upoznala glumca Mickeya Rooneya. Vjenčali su se već 1942. u Ballardu, a razveli su se samo godinu kasnije zbog Rooneyjeva raskalašenog načina života.

Glumac se kasnije hvalio njihovim seksualnim životom, a kada je Ava to čula, šaljivo je odgovorila: 'Pa, on je možda uživao u seksu, ali nebesa znaju da ja nisam'.

ava gardner
- / Everett / Profimedia 

Nakon uloge u filmu 'Ubojice' s Burtom Lancasterom postala je poznata kao filmska zvijezda i seks simbol. U tom je razdoblju bila u braku s jazz glazbenikom Artiejem Shawom, no i ta je veza završila razvodom. Treći i posljednji brak bio je onaj s pjevačem i glumcem Frankom Sinatrom. Sinatra je zbog nje ostavio svoju suprugu Nancy, a kritizirali su ga je ostavio svoju 'dobru ženu' zbog 'lake'.

Njen brak sa Sinatrom bio je buran - oboje su bili opsesivno ljubomorni, svađali su se i mirili, razdvajali, pa se strastveno vraćali jedno drugome, piše Stil.

'Bili smo sjani u krevetu. Problemi su obično počinjali već na putu do kupaonice', rekla je Ava o vezi sa Sinatrom. Kada je saznala da je trudna, odlučila je karijeru staviti ispred majčinstva te je pobacila. Godinama kasnije priznala je da je oduvijek željela imati djecu, ali da nije bilo vrijeme za to.

Frank Sinatra i Ava Gardner bili su u braku
Topham Picturepoint / Topfoto / Profimedia 

'Da sam odlučila roditi dijete, plaća bi mi bila puno manja. Pa od čega bih živio? Frank je tada bio bez novca, a ja sam imala brojne dogovorene filmove', rekla je jednom prilikom.

Razveli su se 1957. nakon šest godina braka, a glumica je odlučila započeti novi život u Španjolskoj. Ondje je upoznala Ernesta Hemingwaya. Pisac koji iza sebe ima četiri braka, odmah se zaljubio u Avu, no navodno nikad nisu prešli granicu prijateljstva. 

Vezali su ih brojni poroci kojima su oboje bili skloni, ali i stalna borba s depresijom . Ava je svoju veliku prijateljicu izgubila 2. srpnja 1961. kada je slavna spisateljica počinila samoubojstvo.

Ava Gardner
Cinema Publishers/HA / Hollywood Archive / Profimedia 

Zbog pušenja je oboljela od emfizema, ali i poremećaja imunološkog sustava. Nakon dva moždana udara 1986., zbog kojih je ostala djelomično paralizirana i vezana za krevet, Ava Gardner umrla je od upale pluća 25. siječnja 1990. u dobi od 67 godina. Posljednje riječi Ave Gardner njenoj pomoćnici Carmen bile su: 'Jako sam umorna!'.

Iako su joj financijske mogućnosti posljednjih godina dopuštale da sama plaća liječenje, o njoj se brinuo Frank Sinatra koji je za medicinsku skrb plaćao 250.000 dolara godišnje. Kada je stigla vijest da je Ava Gardner umrla, jedna od Sinatrinih kćeri pronašla ga je na podu njegove sobe, uplakanog i bez riječi. Na glumičinom sprovodu iza kolone od petstotinjak ožalošćenih parkirala se crna limuzina.

Nitko nije izašao iz auta. Pretpostavlja da je to zapravo bio Frank Sinatra. Buket na Avinom grobu imao je jednostavnu poruku: 'S ljubavlju, Frances'.