Izjava princa Harryja (39) u kojoj je kritizirao britanske novine zbog njihova odnosa prema tadašnjoj djevojci Meghan Markle uklonjena je sa službene stranice kraljevske obitelji. Ona mu je bila toliko bitna jer je to bilo prvi put da se Harry obratio javnosti nakon što se u medijima pisalo nešto što mu nije odgovarao. Drugi članovi to nisu radili. Harry je javnosti ranije ispričao kako je ta objava iz studenog 2016, razbjesnila njegova oca i brata.

Princ Harry
DPPA / ddp USA / Profimedia 

Bilo je to svega nekoliko dana nakon što je veza vojvode od Sussexa s Meghan postala javna. Više od sedam godina ostala je na stranici na kojoj monarhija objavljuje priopćenje za tisak i daje službene izjave. Vjeruje se kako je još u prosincu prošle godine obrisana, ali su američki novinari to sada primijetili.Mnogi se na društvenim mrežama slažu s ovim potezom i, najvjerojatnije, odlukom kralja Charlesa. Smatraju da je najbolje da se zaboravi ta Harryjeva izjava jer je u međuvremenu u više navrata blatio oca pa nema smisla da sad Charles stane na njegovu stranu i ostavi izjavu. Ionako se s njome nije slagao ni tada. 

Podsjetimo, MailOnline objavio je članak s naslovom kako je Harryjeva nova cura stigla 'ravno iz Comptona', aludirajući na pjesmu 'Straight Outta Compton' iz 1988. Mnogi taj grad povezuju s nasiljem i bandama. Harryju taj naslov nije 'sjeo' i istaknuo je da je seksistički i rasistički pa se oglasio o toj temi i tako prvi put javno potvrdio svoju vezu s Markle. Tako je dao do znanja koliko mu Meghan znači, pokazao je kako se ne da zafrkavati i da ne želi da se o Meghan govori u lošem smislu samo zato što je druge rase. 

Charles je ovim potezom dokrajčio Harryja
Profimedia 

'Prošli tjedan ste prešli granicu. Njegova djevojka, Meghan Markle, bila je izložena zlostavljanju i uznemiravanju. Dio toga bio je javan - mrlja na naslovnoj stranici nacionalnih novina, komentari s rasnim prizvucima, otvoreni seksizam i trolanje na društvenim mrežama te komentari ispod članaka na webu...', poručio je Harry preko svog 'čovjeka za komunikacije'. Princ je bio zabrinut za Meghaninu sigurnost i duboko razočaran što je nije uspio zaštititi. 

'Nije u redu da nakon nekoliko mjeseci veze s princem, gospođa Markle bude izložena takvoj oluji. On zna da će se u komentarima reći da je to cijena koju ona mora platiti i da je to sve dio igre. Ali se on ne slaže s tim. Ovo nije igra, ovo je njezin i njegov život', pisalo je u izjavi. 

Meghan Markle i princ Harry
Yaroslav Sabitov / PA Images / Profimedia 

Ta izjava je bila vrlo hrabar potez od strane Harryja. Dotad su se članovi britanske kraljevske obitelji držali izreke 'Nikad se ne žali, nikad ne objašnjavaj' kad se radilo o medijima. Princ je to istaknuo i u svojim memoarima 'Rezerva'. Nakon što je dao spornu izjavu, njegov otac Charles i brat William naljutili su se na njega jer je Harry tako istaknuo njihove nedostatke u obrani svojih žena, Camille i Kate Middleton.

'Moja je izjava izazvala potpuno novi napad - od strane moje obitelji. Tata i Willy bili su bijesni. Dobio sam jezikovu juhu. Zbog moje su izjave izgledali loše, rekli su obojica: 'Zašto, dovraga?' Zato što oni nikad nisu dali izjavu za svoje djevojke ili žene kad su ih maltretirali', prisjetio se u knjizi. 

Ovo nije prvi put da je palača umanjila Harryjev značaj na svojoj web stranici. Ranije ove godine su dva profila vojvode i vojvotkinje od Sussexa spojili u manju, zajedničku biografiju. Par se vjenčao u svibnju 2018., a u siječnju 2020. napustili su kraljevske dužnosti. Otišli su u Kanadu, a onda u jeku koronavirusa, preselili se u Ameriku, gdje i sada žive. Imaju dvoje djece, sina Archieja i kći Lilibet Dianu. 

Profimedia Meghan Markle i princ Harry u Velikoj Britaniji