Posljednji ispraćaj proslavljenog hrvatskog glumca Duška Valentića održan je jutros u velikoj dvorani zagrebačkog Krematorija. Brojni njegovi kolege došli su se posljednji put pozdraviti od glumca kojeg pamtimo po po ulozi Papundeka u 'Velom Mistu', te drugim ulogama u Gavelli i Teatru ITD.

Među okupljenima bila je i njegova prva supruga Stela Telebuh Stazić, s kojom je u braku dobio kćer Jelenu Valentić. S njoj je došao i njen drugi suprug Darko Stazić, bivši avnatelja kazališta Gavella, čiji je član bio i Duško Valentić.

darko stazić, stela telebuh stazić
Davorin Visnjic/PIXSELL Darko Stazić i Stela Telebuh Stazić

Stazić je inače brat blizanac Nenada Stazića, bivšeg dopredsjednika Hrvatskog sabora.

Na pogreb su došli i Zrinka Cvitešić, Janko Popović Volarić, Lela Margitić i mnogi drugi.

Iza Valentića je zavidna karijera, a među ulogama koje je tumačio bile su Erich u 'Bečkim šumama'; Sebastian u 'Na tri kralja'; Robespierre u 'Dantonovoj smrti', Knez Miškin u 'Idiotu', Grga Čokolin u 'Zlatarevom zlatu', Grošičar u 'Careva Kraljevna' i desetine drugih.

Svoju filmsku karijeru počinje ulogom u seriji 'Kuda idu divlje svinje' (1971.), a zatim slijedi Galićev film 'Tomo Bakran' (1978.), i nakon toga 'Novinar' (1979.), uloga Lojzeka u 'Horvatovom izboru' i posljednja uloga Žgolje u filmu 'Vrijeme za...' (1993.).

PXL_120624_116012537.jpg
davorin višnjić/pixsell Jelena Valentić i Miran Pavić

U novije vrijeme (2007.) pojavljivao se u gostujućim ulogama u serijama 'Bibin svijet' i 'Naša mala klinika'. Iste godine dobiva prvu ulogu u jednoj telenoveli - tumači oca Vilka Oreškovića (Amar Bukvić) u seriji 'Ponos Ratkajevih'.

Zanimljivo je da je glumac s 27 godina doživio kliničku smrt. Tijekom služenja vojske u šest mjeseci imao je tri upale pluća i tijelo mu je bilo 'prekrcano' penicilinima.

Davorin Visnjic/PIXSELL Sprovod Duška Valentića