Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vina Kozlović - čarolije u bačvi, čudesa u čaši

Vinar Gianfranco Kozlović objašnjava filozofiju koja se krije iza njegova vina Selekcija Malvazija 2017. koje je osvojilo platinastu medalju na ovogodišnjem Decanterovu ocjenjivanju

 Izvor: StoryGourmet Press

Nakon što su istarski vinari dokazali da malvazija kao sorta može davati vibrantna, svježa vina, ali i izvrsno odležavati i razvijati burgundsku stilistiku, htio sam, i kao vinar i kao uživalac u vinu kreirati malvaziju koja će zadržati užitnost punu voćne svježine, ali će snagom svoga tijela moći udovoljiti zahtjevnijem pilcu. Mislim da sam u tome uspio - kazao je vinar Gianfranco Kozlović nakon što je objavljeno da je njegova Selekcija Malvazija 2017. osvojila platinastu medalju, odnosno 97 bodova na ovogodišnjem ocjenjivanju britanskog časopisa Decanter.

 Izvor: StoryGourmet Press

"Zapanjujuće čist, impresivan, mineralan, slan miris. Okus svjež, elegantan, postojana i bogat. Osjećaju se limeta i herbalne note. Vrhunsko vino!" - bio je to zajednički komentar ocjenjivača o vinu od probranoga grožđa s terasastih nasada na glasovitom položaju Santa Lucia koji su posađeni 2007. i u ekološkom su režimu. U tlu je velik udio fliša koji ga čuva od suše, a berba je ručna, čime se jamči najbolja kvaliteta grožđa, selektivan pristup i poštivanje fiziološke zrelosti grožđa. Antonella i Franco Kozlović napunili su 9000 boca Selekcije iz 2017., a cijena joj je oko 130 kuna.đ

 Izvor: StoryGourmet Press

Krajem studenog bilo je to vino iznimno dugog mirisa, koji se zadržavao u nosu gotovo podjednako dugo kao i pun, ali prozračan i svjež okus u ustima. To je prvenstveno skladno vino u kojem ne treba tražiti pojedinačne mirise i okuse, nego uživati u cjelini. Godina 2017. je druga berba ovog vina. Prva je, kažu Kozlovići, bila pokusna, ali dobra, 2018. je dala osrednje vino, a 2019. jako dobro. Nedavno je napunjeno u bocu u kojoj će čekati izlazak na tržište.

- Malvazija traži puno truda i ako se u vinogradu ne brine dobro o njoj, neće biti ni dobrih vina - priča Gianfranco te dodaje kako vinograd Santa Lucia nije star, ali je u najboljem treningu.

- Ima balans zrelosti i prinosa. To je slično kao kod čovjeka, koji treba biti psihički i fizički izbalansiran da bi mogao biti uspješan – dodaje.

Grožđe za nagrađenu Selekciju brano je u jako zreloj fazi i 24 sata je macerirano. Fermentacija je dijelom bila u drvetu, a završila u inoksu.

- Čarolija je ta mikrooksigenacija u drvetu. Aromatika je stabilna, možda je onaj šarmantniji dio aroma odsječen, ali ostala je čvrsta sredina koja se jako lijepo razvija - ponosni su Antonella i Gianfranco Kozlović.

 Izvor: StoryGourmet Press

Ukupno Kozlovići imaju 31 hektar svojih vinograda i još 15 u kooperaciji. Pet hektara njihovih je na položaju Valle pokraj vinarije, a 26 na Santa Luciji. Tamo je i hektar i pol terana od kojeg također pripremaju vino čiji će naziv biti po vinogradu.

- To je novi projekt. 'Izazvali' su me Coronica i Benvenuti. Iz berbe 2018. imamo teran s potencijalom za 15 posto alkohola i 6,5 grama kiselina po litri, a i 2017. dala je vino po mojem ukusu. Nadam se da ćemo uspjeti postaviti teran kao ozbiljno vino i pokazati svima što može dati. Možemo ga praviti po najstrožim kriterijima i s pravim menadžmentom u vinogradu i za 10 godina imati divljaka koji je ukroćen. Nije dobro pustiti lozu da rodi puno pa skidati grozdove kako bi se smanjio prinos. Treba je odgajati da manje daje, tako da broj bobica ostane isti, ali da u njima sve bude koncentriranije - objašnjava Franco, a Antonella dodaje kako su to učili od partnera iz Italije:

- Godinama moraš raditi u vinogradu da bi rezultat konačno vidio u grožđu i vinu – potvrđuje na neki način staru tvrdnju kako vinograd traži slugu, a ne gospodara.

 Izvor: StoryGourmet Press

Za veliko Decanterovo priznanje Kozlovići su se 'nagradili' osposobivši za vožnju Zastavin kamion od 3,5 tona iz 1965. godine. Četiri godine su na njemu radili i sad im služi za vožnju po njihovu Momjanu i okolici. Voze kamionetom i grožđe iz vinograda do vinarije, ponekad dostavljaju vina, a može potregnuti i 70 kilometara na sat. S njim su došli i na ručak kojim je započelo kušanje, a potrajalo do debelog mraka. Za ručkom je oduševila Santa Lucia Noir 2015. od merlota, cabernet sauvignona i terana koji su 18 mjeseci odležali u francuskim bačvama i dali veliko, a šarmantno vino. Pikantnog je okusa s mekanim, ali još izraženim taninima koji upućuju da će sljedećih nekoliko godina biti samo bolje. Izvanredna je i Malvazija Santa Lucia 2016. Macerirana je nekoliko dana pa fermentirala i 12 mjeseci odležala u velikoj drvenoj bačvi.

- Tražili smo taj stil vina od malvazije, s najjačim mišićima i najdužim okusom. Alternativa je bio izlet u Selekciju kojom smo istražili može li malvazija dati elegantnije vino, ali također punog okusa. Može – smije se Franco.

 Izvor: StoryGourmet Press

Malvazija Santa Lucia 2016. definitivno je na tragu iznimnog istoimenog vina iz 2011. Još je premlada, kaže Kozlović i dodaje kako će se profiniti pa mazati na kruh u 100 slojeva. Takva vina Kozlovići će raditi samo iz godina koje će nuditi najbolje grožđe. U ostalima će se držati bazne malvazije.

Berbu 2019. kušali smo nakon Selekcije i Santa Lucije i nije razočarala. Štoviše, sasvim se dobro držala. Dugo druženje s prekrasnim ljudima i vinima bilo je dva dana prije lockdowna. Trenutačno ga nije moguće ponoviti, ali u vinariju se i dalje može doći kupiti vino pa u njemu uživati kod kuće. Nije isto, ali i to se isplati.

Magazin

Royals