Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gourmet

Slavni glazbenik šalje nam pravu poruku u boci

Autor Bakhov sin Ivo Kozarčanin
Autor Bakhov sin Ivo Kozarčanin

Brojne zvijezde uključile su se u vinarski biznis, a jedno od najboljih vina među njima ima Britanac Gordon Matthew Thomas Sumner, poznatiji kao Sting

Izvor: Profimedia

"Mjesec će mi biti vodič", pjevao je Sting u pjesmi 'Sister Moon' s albuma 'Nothing Like the Sun' iz 1987. i nije lagao. Mjesec ga je doista vodio 12 godina poslije, kad je kupio toskansko imanje Il Pallagio i počeo praviti vino koje je nazvao po toj pjesmi. Riječ je o takozvanom supertoskancu, vinu u kojem je glasovita lokalna sorta sangiovese pomiješana s francuskima, pa ima po 30 posto cabernet sauvignona i merlota. Proizvedeno je po biodinamičkim principima, poput svih prozvoda s imanja Gordona Sumnera, kako je Stingovo pravo ime, i njegove supruge Trudie Styler. Prave oni i maslinovo ulje te med prema Mjesečevu sjetvenu kalendaru koji dane i sate dijeli na vrijeme korijena, lista, cvijeta i ploda i točno propisuje kojem se dijelu biljke u kojem dijelu dana treba posvetiti.

Stingova vila i biodinamičko imanje Il Palagio u Toskani
Izvor: Profimedia

Biodinamička poljoprivreda je svojevrsna škola života temeljena na idejama Rudolfa Steinera, austrijskog filozofa, odgajatelja, pisca te utemeljitelja antropozofije koju njegovi sljedbenici opisuju kao učenje o duhovnoj naravi čovjeka, svijeta i svemira. Steiner je rođen u veljači 1861. u međimurskom mjestu Donjem Kraljevcu na granici tadašnje Austrije s Ugarskom. U Beču je studirao matematiku i prirodne znanosti na Visokoj tehničkoj školi, a osim toga i filozofiju, književnost, psihologiju i medicinu. Temeljno pedagoško djelo "Odgoj djeteta utemeljen na duhovnoj znanosti" napisao je 1907., a nekoliko godina potom osnovao je i prvu osnovnu waldorfsku školu na pedagoškim principima duhovne znanosti. Njegova učenja se danas primjenjuju u tisućama vrtića i škola širom svijeta pa i kod nas. Krajnje pojednostavljeno, riječ je o nastavi koja nije podijeljena na predmete kakve znamo iz klasičnog obrazovanja, nego su pouke o društvenim i prirodnim znanostima isprepletene.

Dr. Rudolf Steiner, otac biodinamike
Dr. Rudolf Steiner, otac biodinamike
Izvor: Profimedia

Za vinski svijet, odnosno poljoprivredu općenito, važna su njegova predavanja iz 1924. na poljoprivrednom tečaju 'Duhovnoznanstvene osnove za napredak poljoprivrede' koja je držao u Koberwitzu, mjestu pokraj Wrocława na jugozapadu Poljske. Isticao je je već tada važnost prirodnog uzgoja te sadnje više kultura na istoj površini, a govorio i o prirodnim načinima prihrane zemlje i zaštite bilja od bolesti pripravcima koji, na primjer, navodno bolje djeluju ako se drže mjesecima u zakopanom kravljem rogu. Mnogima to nalikuje na čarolije i bedastoće pa se čak i neki sljedbenici boje javno reći kako ih koriste. Oni hrabriji stavljaju oznake Demeter ili Biodyvin koje jamče da su vina proizvedena po biodinamičkim principima. Treba znati da su među njima i francuski vinski velikani Michel Chapoutier iz doline Rhone, Nicolas Joly iz doline Loire, Domaine LeRoy iz Burgundije, Cristal Champagne slavne kuće Louis Roederer, alzaške vinarije Deiss i Zind-Humbrecht, Chateau Latour i Chateau Palmer iz Bordeauxa, Leflaive, Leroy i Domaine de la Romanée-Conti iz Burgundije, Bürklin-Wolf i Clemens Busch iz Njemačke, Alois Lageder iz Italije...

Izvor: Il Palagio

A Stingov biodinamički crnjak nedavno je proglašen najboljim vinom na svijetu među onima slavnih proizvođača po izboru čitatelja tekstova američkog vinskog stručnjaka Marka Oldmana. Svaki je treći Oldmanov pratitelj Stingovo vino proglasio najboljim. Drugo su mjesto dodijelili vinu Domaine Curry Cabernet sauvignon 2016. koji potpisuje Ayesha Curry, supruga NBA košarkaša Stephena Curryja, treće vinu GoGi "29" Pinot Noir Rita Hills 2016. glumca Kurta Russella, a četvrto još jednom cabernet sauvignonu NBA košarkaša Yaoa Minga. 

Izvor: Il Palagio

Sting je drugi put pobijedio u ovom izboru. Prošle je godine najbolje bijelo vino bila Roxanne od sorte vermentino. Njegovi su crnjaci doista vrlo fini, a mogli su se kupiti i kod nas prije sedam godina. Osim u vinu Sister Moon, uživao sam u njegovu chiantiju When We Dance te još jednom supertoskancu Casino delle vie. Pio sam ih i prije tri godine u Firenci, na velikom predstavljanju toskanskih vina Anteprima, na kojem je Sting i otpjevao nekoliko pjesama, a čak smo se i rukovali na štandu pa nazdravili. 

"U vinariji vježbam i znam da, ako ću dobro odsvirati, vino će biti bolje", kaže Sting
Izvor: Profimedia

- Imam posao u vinariji. Tamo vježbam. I znam da će, ako ću dobro odsvirati, i vino biti bolje - odgovorio je slavni pjevač na pitanje što radi u vinskom podrumu. 

Izvor: Profimedia

Frontmen grupe Police s plodonosnom samostalnom karijerom nije jedini celebrity u vinskom svijetu. Francis Ford Copolla, redatelj Oscarima ovjenčanog serijala “Kum” te filmova “Američki grafiti” i “Apokalipsa danas”od 1975. ima vinariju u Kaliforniji. Najbolje mu je vino Rubicon, mješavina bordoških sorti cabernet sauvignona, cabernet franca, petit verdota i merlota. Oskarovka Angelina Jolie kupila je imanje Chateau Miraval u francuskoj Provansi s bivšim suprugom Bradom Pittom. S poznatom vinskom obitelji Perrin radili su rosé koji se prodavao i kod nas po 153 kuna, a lani je Brad sam predstavio i ružičasti pjenušac Fleur de Miraval nekad zajedničke vinarije. U Toskani vina radi Lorraine Bracco ("Dobri momci”, “Obitelj Soprano”). 

Oskarovac Antonio Banderas ima vinariju u rodnoj Španjolskoj
Izvor: Profimedia

Oskarovac Antonio Banderas ima vinariju u rodnoj Španjolskoj. U slavnoj regiji Ribera del Duero pravi bijelo vino od chardonnayja te nekoliko mješavina crvenih sorti tempranillo, cabernet sauvignon i merlot. Kyle Maclachlan puni 5000 boca hvaljenoga crvenog vina iz vinograda u državi Washington, a "blues brother" Dan Aykroyd radi ledena vina u svojoj kanadskoj vinariji, kao i slavni hokejaš Wayne Gretzky. Bio sam nekoliko godina sudac na ocjenjivanju IceWine du Monde u dvorcu Lednice u Češkoj na kojem su osvajali zlatne medalje. 

Francuski glumac Gerard Depardieu ima vinograde u Francuskoj, Italiji, Maroku, Argentini, Španjolskoj i SAD-u
Izvor: Profimedia

Francuski glumac Gerard Depardieu ima vinograde u Francuskoj, Italiji, Maroku, Argentini, Španjolskoj i SAD-u, a u vinskom svijetu dobro se snalazi i Christopher Lambert. Slavni Gorštak skromno priznaje da samo uživa u vinima koja rade njegovi enolozi u Bordeauxu i dolini Rhone. Odličan crni pinot sam radi Sam Neill, koji se proslavio ulogom u Spielbergovu serijalu “Jurski park”. Neill je rođen u Sjevernoj Irskoj, a odrastao na Novom Zelandu, gdje je 1993. kupio vinariju Two Paddocks. 

Glumac Sam Neill na Novom Zelandu pravi nagrađivane crne pinote
Izvor: Two Paddocks Winery

Najčitanije

NAJNOVIJE

Najčitanije

Najnovije