"Hrvatska vina od bijelih sorata izuzetno su popularna u sjevernoj Europi, a napokon su se počela pojavljivati i na američkim vinskim kartama te policama prodavaonica. Donosimo tri sorte koje svakako treba kušati...", tako počinje članak na internetskoj stranici Winemag američke tvrtke Wine Enthusiast, poznate i po istoimenom vinskom časopisu. Predstavili su pošip, graševinu i malvaziju istarsku, sorte s kojima se doista imamo pravo hvaliti, pod tim nazivima i s kvačicama na slovima "š", a naveli i po tri proizvođača na koje treba obratiti pozornost. Za upoznavanje dalmatinskog bijelog asa preporučili su Korta Katarinu, Saints Hills i Zlatan Otok, kontinentalne prvakinje Enjingija, Krauthakera i Vina Belje, a istarske kraljice Benvenutija, Kozlovića i Trapana. Nema se što zamjeriti izboru američkih entuzijasta, ali u ovoj Trici su malo drukčije i preciznije preporuke.
Ljetina ili godišnji prihod od zemljoradnje jedno je od značenja riječi "intrada", dnevni ritam života težaka, ribara, maslinara i vinara drugo, a odličan pošip Luke Krajančića iz Zavalatice u Čari na otoku Korčuli treće. Brojnim vinoljupcima je baš ovo vino ogledni primjerak pošipa, sorte čiji grozd nalikuje šipu, što je lokalni naziv za vrh krampa ili mašklina i po tome je vjerojatno i nazvan. Lijepa je priča starih korčulanskih vinara kako je trežak Marin Tomašić u šumi Stiniva pronašao samoniklu lozu neobičnog okusa i arome, porezao mladice i zasadio ih u svoj posjed pa razmnožio trsove i dijelio drugim vinogradarima. Intrada miriše na voće poput marelice, breskve pa i smokve, pristaje najboljim jelima od plodova mora, a u zagrebačkoj vinoteci Vintesa butelja stoji 109 kuna.
Vino je priča koju doživljavamo i prepričavamo. Kad nam se svidi, poželimo ga podijeliti s cijelim svijetom i ljubomorno čuvati samo za sebe. Želimo istodobno biti i velikodušni i sebični. Zanimljiva je misao Pavle i Davora Rogića, bračnog para iz Zagreba koji u Iloku ima vinograde zasađene graševinom i tramincem te prave vrlo zanimljiva vina. Njihov klasični pjenušac 'R' od te dvije sorte već je bio u Trici, a s dolaskom toplijih dana stiže i vrijeme za uživanje u njihovoj graševini, laganom i svježem vinu nježnog sortnog mirisa te živahnog okusa koji izaziva radost. Primjereno je jelima od bijelog mesa, te ribi nježnog okusa poput pastrve pa i duljim druženjima, a odnos kvalitete i cijene je odličan. Rogići vina čuvaju u podrumu pokraj Zaprešića gdje je butelja 25 kuna.
Osebujno vino osebujnog vinara je Malvazija Sv. Jakov koju je Giorgio Clai iz Krasice pokraj Buja nazvao po starom vinogradu s najboljim grožđem od najznačajnije istarske sorte, a radi je samo u najboljim godinama. Vinograd obrađuje ekološki, grožđe se bere ručno, a spontana fermentacija u velikim drvenim bačvama za berbu 2017. trajala je oko mjesec dana. Nakon prešanja odležava najmanje dvije godine u starim velikim hrastovim bačvama. Decanterova novinarka i ocjenjivačica Margaret Rand uvrstila je Sv. Jakov berbe 2015. u knjigu '101 vino koje treba kušati prije smrti' i opisala ga kao suprotnost industrijskim vinima koja su ugodna mnoštvu. Ova velika malvazija je vino za posebne prilike, kontemplaciju, intimno društvo, a butelja u Vrutku stoji 219,98 kuna.