Kako inače radite pire krumpir? Skuhate krumpire, dodate mlijeko, maslac i/ili vrhnje i miješate, jel tako? No, jeste li znali da, ako želite da vaš pire krumpir bude još kremastiji i gušći, možete dodati kondenzirano mlijeko? To je zapravo zgusnuto, prokuhano mlijeko koje je po kemijskom sastavu drukčije od običnog mlijeka. Nastaje dugotrajnim ukuhavanjem mlijeka, sve dok ne ispari pola vode koju mlijeko sadrži. Ukuhavanjem mlijeko postaje tamnije boje, s okusom lagane karamele. Kondenzirano mlijeko može biti slatko i bez šećera. Koristi se često za izradu slastica, a možete ga nabaviti i u našim trgovačkim centrima. Također, možete ga napraviti i sami - kupite mlijeko u prahu, stavite ga u 3dcl vode, prokuhajte, procijedite i imate svoje kondenzirano mlijeko. A evo kako ga staviti u pire:

SASTOJCI:
8 krumpira
1 štapić maslaca
2 dcl kondenziranog mlijeka (sobne temperature)
sol i papar po ukusu
PRIPREMA:
Skuhajte krumpir, ocijedite ga i vratite u lonac. Odmah dodajte sol i 3/4 štapića maslaca kako bi se počeo topiti.
Istucite polako dodavajući kondezirano mlijeko. Popaprite po ukusu i dalje tucite dok ne postane kremasto. Dodajte još maslaca i/ili kondenziranog mlijeka dok ne postignete željenu kremoznost.