Jabuke su pravo jesensko voće - sve miriše po njima, ubacujemo ih u kolače, od njih radimo pekmez a bome i maslac! Ali ima nešto što posebno miriše na jesen - domaća jabukovača! Izuzetno ju je jednostavno za napraviti a i savršen je način da iskoristite sve one dodatne jabuke koje niste ubacili u desert. Jabukovača ja topao napitak, pun začina i sladak taman koliko treba. Vaš će dom ispuniti divnim jesenskim mirisima a možete je čuvati u frižideru i do dva tjedna.

Za izradu jabukovače treba vam veliki lonac (ili dva manja), vaše omiljene jabuke ili one koje imate pri ruci. Jabuke s jačim okusom, poput Granny Smith i Honeycrisp, dat će vašoj jabukovači jači okus! A kako točno napraviti jabukovaču, doznajte u nastavku!

Sastojci:
10 velikih jabuka, narezanih na četvrtine
Pola naranče
4 štapića cimeta
1 žličica mljevenog klinčića
1 žličica pimenta
1 cijeli muškatni oraščić
Pola šalice smeđeg šećera (ili po želji)

Priprema:
U veliki lonac na umjerenoj vatri dodajte jabuke, pola naranče, začine i smeđi šećer. Pokrijte vodom najmanje pet cm. Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte poklopljeno dva sata. Uklonite polovicu naranče, a zatim gnječilicom za krumpir ili drvenom žlicom zgnječite jabuke. Vratite na vatru i ostavite da se krčka otklopljeno još 1 sat.
Procijedite kroz cjediljku s finom mrežicom, drvnom žlicom pritiskajući jabuke kako biste iscijedili sve sokove. Procijeđenu jabukovaču poslužite toplu i uživajte u njenim okusima i mirisima!