Cider ili jabukovača osvježavajuće je i slatkasto-resko alkoholno piće koje se dobiva fermentiranjem soka od jabuke. Engleski naziv, koji se najčešće koristi i u drugim govornim područjima, govori o velikoj popularnosti tog napitka u Velikoj Britaniji, no i u, primjerice, Njemačkoj imaju svoju varijantu poznatu kao Apfelwein (Ebbelwoi, Äppler, Stöffsche, Apfelmost…). Gotovo sve jabuke koje se inače koriste za konzumaciju pogodne su za izradu cidera pa se, prema sorti voća, okus i izgled cidera razlikuju. Tako on može biti suh ili sladak, zamućenog ili bistrog izgleda, gotovo bezbojan, jarke boje jantara ili čak smeđ te gaziran ili bez mjehurića. Postotak alkohola kreće se od 1,2 do 8,5 posto, a ovu su još neke zanimljive zanimljivosti o omiljenom jesenskom piću:

● U 14. stoljeću u nekim su se dijelovima Europe djeca krstila u jabukovači jer je voda bila potencijalni nosilac zaraza koje su tada harale. Zanimljivo je da su se ponegdje i nadnice djelomično isplaćivale ovim napitkom.

● Američki predsjednik John Adams počinjao je dan vrčem cidera jer je vjerovao u njegovu ljekovitost, a očito je znao o čemu priča jer je doživio 90 godina.

● Ako želite sami napraviti cider, i to od vlastitih jabuka, drevni engleski običaj predlaže sljedeći ritual kako bi se udobrovoljili bogovi zaštitnici stabala jabuka: stavite vrč cidera ili namočeni komad kruha na najveće drvo jabuke. Otpjevajte pjesmu ili izmolite molitvu za zaštitu stabla te završite glasnim lupanjem po posudama kako biste otjerali zle duhove. Jednostavno!

● Za 1 litru jabukovače potrebno je 1,7 do 2 kg jabuka.

● I sokovi drugih vrsta voća mogu fermentirati u ukusne napitke: od krušaka ćete dobiti popularno alkoholno piće perry, a ako u jabučni sok prije fermentacije dodate med, nastat će cyser. Vino nastalom fermentacijom soka od šljive, plum jerkum, navodno može “pročistiti glavu i paralizirati noge”.

● U Velikoj Britaniji zabilježeno je 360 varijanti cidera, uključujući i neke koji nastaju od samo nekoliko stabala jabuka u privatnim voćnjacima.

A kako napraviti cider kod kuće?Otkrivamo!