Sezona kamenica bliži se kraju pa, ako još niste, iskoristite činjenicu da su upravo u ovom periodu ove školjke najmesnatije i najukusnije. Kamenice su delikatesa koja se najčešće jede sirova uz malo limunova soka; jako su hranjive, jer meso sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata i puno vitamina među kojima su A, B1, B2, C i D. Uz to su i odličan izvor folne kiseline te cinka, selena i željeza.
Važno je znati da je Hrvatska jedno od rijetkih područja gdje je opstala europska kamenica (Ostrea edulis), koja je u ostatku Europe uništena bolešću početkom prošlog stoljeća. To ne čudi jer diljem naše obale ima puno dobrih položaja za život kamenice, od Istre pa do Mljetskih jezera. Veća uzgajališta postoje u Limskom kanalu, Pulskom i Malostonskom zaljevu gdje je čak i samonikla, te u uvali Klimno i Pirovačkom zaljevu.
Kao što smo već napisali, najčešće se jedu sirove uz malo limuna, a svaki istinski zaljubljenik u kamenice će vam potvrditi da je to i najbolji način. Gurmani ponekad povećaju kaloričnu vrijednosti ovog niskokaloričnog jela dodavanjem par kapi prvorazredna maslinova ulja lagano gorkog okusa na kamenicu, što je također odličan pojačivač okusa ove delikatese. Ipak, kamenice se mogu i prirpemati na razne načine. Od njih se može raditi juha, rižot, pa čak i sushi a mogu se i pohati ili baciti na grill. Mi danas donosimo recept za kamenice u tempuri, još jedan način za uživanje u ovom posebnom morskom specijalitetu.
Recept:
Prvo napravite smjesu za tempuru - pomiješajte 100g brašna s 5 grama praška za pecivo, dodajte bjelanjak, malo mineralne vode i sol. Kad dobijete smjesu odgovarajuće gustoće, stavite je u frižider da se dodatno stisne. Zatim pripremite pet svježih kamenica - otvorite ih i izvadite iz ljuske te ubacite u smjesu. Tako pripremljene pržite u ulju i poslužite s limunom.
Pogledajte video natječaja 'Kuhaj kao chef' časopisa StoryGourmet...