U želji da u svakodnevnom kuhanju iz svakog jela izvučemo ono najbolje često smo u potrazi za namirnicama i začinima koji će zaokružiti okuse te dati ono nešto. A to nešto, što često opisujemo i kroz pojam umamija, se nalazi u prahu od gljiva. Bez obzira pripremate li juhu, varivo, mahunarke, kuhare, pirjate ili pečete, prah od gljiva je i više nego poželjan.

U osnovi ovaj se dodatak opisuje kao prah dobiven od osušenih te samljevenih jestivih gljiva. Najčešće se koristi prah od vrganja i shiitake gljiva, ali privlače i brojne kombinacije u kojima je važno da postoji optimalni omjer svake od gljiva jer se tako osim odličnog okusa zadovoljava i nutritivno djelovanje jer nije za zanemariti činjenicu kako su jestive gljive bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima. Pri nabavi neke od kombinacija dobar je savjet da se raspitate koristi li se taj prah za medicinske ili kulinarske svrhe ili je dobrodošao i u čaši i u loncu.
A kakvog je mirisa i okusa prah od gljiva? Ovisno o vrsti gljive, miris i okus praha od gljiva je pomalo opor, podsjeća na šumu ili asocira na miris kave.

prah od gljiva
Foto: Shutterstock

Prah od gljiva doborodošao je dodatak u pripremi preljeva za salate, kod pripreme mesa za gril, začinjavanje krumpira te razne juhe i variva. Odlična je preporuka da malo praha od gljiva dodate pri pripremi domaćih njoka, ali i da ne preterujete s količinom koju dodajete. Ovaj je prah poput začina, dovoljno je s malom količinom začiniti gotovo jelo (kao da dodajete sol), ali vrijedi pokušajti začiniti i šalicu kave ili omiljeni smoothie.

Prah se lako može pripremiti i kod kuće. Važno je odabrane gljive očistiti, narezati na debljinu idelanu za sušenje te posušene usitniti u prah. Dobiveni prah se čuva u satvorenoj staklenci, na tamnom i suhom mjsto ili u hladnjaku.

Za inspiraciju više pogledajte video natječaja 'Kuhaj kao chef' t eotkrijte kako izgleda dan u najpoznatijoj zagrebačkoj slastičarnici: