Vjerujem da ćete se složiti da su jagode većini omiljeno proljetno voće. Ukusne, slatke, sočne jagode volimo jesti same, sa šlagom, u kolačima, u napitcima… ma kako god! Odlično se slažu s drugim voćem, možemo ih ubaciti u voćne salate ili pa s njima obogatiti recepte za razne deserte. 

No, danas ćemo se baviti s jednim ukusnim receptom u kojem se jagode glavne zvijezde a koji, kad ga napravimo, možemo čuvati i do dva mjeseca u zamrzivaču. Tako je, riječ je o sladoledu od jagoda a recept koji donosimo ne zahtijeva aparat za sladoled što znači da nema izlike zašto ga ne isprobati. Za ovaj recept koristimo slatke jagode dok su u sezoni a dobiveni sladoled možemo jesti samog ili kao dodatak proljetnim slasticama.

strawberry-ice-cream-g4880706b4_1920.jpg
Pixabay 

Sastojci:

400 g jagoda, bez peteljki
1-2 žličice soka od limuna
600 ml slatkog vrhnja
300 ml punomasnog mlijeka
150 g bijelog šećera
5 žumanjaka
2 žličice ekstrakta vanilije

strawberry-gcbad19e13_1920.jpg
Pixabay 

Priprema:

Stavite jagode u food processor ili blender. Umutiti u pire, a zatim dodati limunov sok po ukusu - ako su jagode kisele, trebat će vam samo malo.
U tavi zagrijte vrhnje i mlijeko i pazite da ne proključaju. Šećer i žumanjke pjenasto miješajte u zdjeli minutu-dvije dok ne postanu blijedožuti. Vruću smjesu s vrhnjem polako ulijevajte u jaja, polako miješajući. Nakon što se smjesa potpuno sjedini, procijedite je kroz cjediljku natrag u tavu. Lagano kuhajte na laganoj-srednjoj vatri dok se ne zgusne. Pazite da se ne prepeče jer će se jaja razmutiti. Prebacite u zdjelu. Pokrijte i ohladite 10 minuta, a zatim ostavite na 1 sat.
Umiješajte pire od jagoda i vaniliju u hladnu kremu. Kušajte da vidite treba li još malo limuna ili vanilije.
Dobiveni sladoled zamrznite na 4 sata, snažno miješajući ili miješajući u procesoru hrane svakih sat vremena kako biste uklonili sve kristale leda. Čuva se u zamrzivaču do dva mjeseca.