Deset vrhunskih graševina, u njezinim različitim izričajima... tako bi se u nekoliko riječi moglo sažeti ono što smo prošli tjedan doživjeli u zagrebačkom Pupitresu, gdje je Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, pod vodstvom sommelierke Jelene Šimić Vlentić, organizirala kušanje vina nagrađenih velikim zlatom na ovogodišnjem Festivalu graševine održanom u lipnju u Kutjevu, gradiću duge i velike vinske tradicije koja seže još u davnu 1232. godinu kada su cisterciti tamo izgradili najstariji vinski podrum u ovom dijelu Europe. Prikazana je raznolikost koju graševina daje, od pjenušaca do predikatnih vina, a ovo kušanje vrhunskih vina različitih stilova definitivno bi razbilo sve predrasude prema graševini koje još uvijek na žalost ima velik broj domaćih vinoljubaca.
Prvo se kušao pjenušac Maximo brut vinarije Kutjevo d.d., prvi hrvatski pjenušac od graševine, napravljen tradicionalnom metodom, s tim da je za ekspedicijski liker korištena njihova graševina iz ledene berbe. Vino je to vrlo kompleksnog mirisa, voćnog i cvjetnog karaktera, uz osjetnu notu kvasca. Ovo vinu nudi i izvrsnu vrijednost za novac po cijeni od 85 kuna.
Uslijedile su dvije svježe graševine iz berbe 2021. - Adžić i Galić, u kojima se uz voćne i cvjetne arome osjetila i tipična nježna gorčina graševine. Potom smo kušali i tri odležana vina: aromatičnu, bogatu Graševina Mihalj iz 2020. koja je odležavala 12 mjeseci u inoxu na finom talogu, što je i doprinijelo njezinoj uljastoj strukturi, Krauthakerova Graševina Mitrovac iz 2016. s vrhunskog položaja odležavala je šest mjeseci na talogu te su se u ovom savršeno usklađenom vinu osjetile i nježne botritične note, kao i note tropskog voća. Oduševila nas je i slojevita, kompleksna i profinjena Graševina De Gotho iz 2020., bogatog, intenzivnog okusa i dugog završetka. Grožđe za ovaj dragulj vinarije Kutjevo d.d. raslo je na vrhunskom položaju Vetovo te je, zahvaljujući kasnoj berbi, u grožđu bilo 20-30 posto sušica. Vino je odležavalo šest mjeseci u barrique bačvicama i ima 13,5 posto alkohola.
Naši okusni pupoljci posebno su uživali u maceriranoj graševini Kuvlakhe vinarije Krauthaker iz berbe 2017. Ovo vino macerirano je 45 dana, a karakteriziraju ga iznimno intenzivne i kompleksne arome, od konadirane korice naranče do začinskih nota. Legendarni kutjevački vinar Vlado Krauthaker napunio je samo 1000 boca ovog tekućeg blaga pa ako se nađete u prilici da kušate ovo vino ili ga nabavite, tu rijetku priliku nemojte propustiti.
Šećer na kraju bila su tri vinska 'slatkiša' – Galićeva Graševina Mateo iz 2018., izborna berba na položaju Venje, u kojoj se na nosu osjeti nota petroleja, inače karakteristična za rajnski rizling. Tu je i prezrela dunja, medne note, botritične note..., sve s dugim završetkom. Sjajna je bila i graševina iz vinarije Jakobović, berbe 2018. Riječ je o izbornoj berbi prosušenih bobica s položaja Vetovo koju karakteriziraju medne note, a ima 15 posto alkohola. I nećete vjerovati – stoji samo 115 kuna! A što tek reći o graševini vinarije Perak iz ledene berbe koja je održana 7. siječnja 2016. godine u njihovu vinogradu na položaju Mitrovac. To je vino iznimno slasno, snažnih mirisa ukuhanog i sušenog voća, orašastih nota i uljaste strukture.
Graševine koje smo kušali savršeno su se sljubile sa slavonskim delicijama (kulen, slanina, sir, šapice, breskvice...), a svi su bili iznimno oduševljeni premijerno predstavljenim hladno prešanim uljima od sjemenki bijelog i crnog grožđa Kutjeva d.d.
“Različitih stilistika, no s prepoznatljivom sortnom karakteristikom, svih deset graševina iznimna su vina, harmonična, puna, slasna, pravi ih je užitak piti, a položaji od Mitrovca, Hrnjevca do Mačovog brda i Vetova slobodno se mogu nazvati slavonskim grand cru položajima“, zaključila je sommelierka Jelena Šimić Valentnić.
S tridesetak vinarija na tri vinske ceste Požeško-slavonska županija pravi je mali raj za vinoljupce. Uz Vinogorje Kutjevo, tu su i Vinogorja Požega-Pleternica i Pakrac. I sve nas to čeka na oko dva sata vožnje od Zagreba.
“Naša vinogorja nisu samo sjajne eno-gastro destinacije nego i atraktivna izletišta kojima prolaze biciklističke, planinarske i pješačke staze. Da ovu destinaciju vrijedi posjetiti potvrđuju turističke brojke veće za gotovo 50 posto od pamtljive i referentne 2019.“, istaknula je direktorica TZ Požeško-slavonske županije Maja Jakobović.