Kad smo prošli tjedan radili kremu od kestena po uzoru na recept iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice, koristili smo i sir od dunja, odnosno kotonjadu, kitnkez ili kitnikez kako se u narodu još zove. Riječ je o finoj slastici koja se, logično, radi od dunje i to u područjima gdje nalazimo ovo voće - od Vojvodine, preko Slavonije, Pokuplja pa do Zagreba i Dubrovnika. Germanskog je porijekla što objašnjava i njezino ime - Quittenkäse što je u prijevodu sir od dunja, a naši su gore spomenuti nazivi očite izvedenice.

profimedia-0034582614.jpg
Profimedia 

Ova se slastica radi od dunje, šećera i malo limunova soka a kao rezultat dobijemo svojevrsne žele bombone koji dugo traju i mogu nam, osim kao dodatak nekim receptima, služiti kao slatko uz kavu ili čaj. Izrada kotonjada zahtijeva prilično vremena a kako se radi, doznajte u nastavku.

quince-gae49ea1b6_1920.jpg
Pixabay 

Uzet ćemo kilogram dunja, oprati ih (ne i oguliti) pa narezati na kockice. Tako narezane prelijemo vodom i stavimo ih kuhati sve dok dunje ne omekšaju. Potom izlijemo vodu te kockice dunje izblendamo u pire.

Dobiveni pire potom prebacimo u lonac, dodano 700 g šećera i sok jednog limuna pa uz povremeno miješanje kuhamo na laganoj vatri oko 2 sata. Kad smjesa postane gusta i promijeni boju u narančastu, kuhanje je gotovo. Smjesu potom izlijemo u prethodno papirom za pečenje podstavljeni lim za pečenje i pustimo da se smjesa hladi i stisne što traje oko 24 sata. Sad kad imamo kompaktnu i čvrstu smjesu, prebacimo je na dasku za rezanje i izrežemo od nje kockice. Njih pak posložimo na pladanj, pokrijemo i čekamo još dva dana dok se sasvim ne osuše. Dobivene kocke po želji uvaljamo u šećer i spremimo u teglice gdje mogu trajati više mjeseci.