I baklava ima svoj dan i on je upravo na današnji datum, 17. studenoga. U ovoj slastici s medom i orasima (ili pak bademima pa i pistacijima) uživa se stoljećima, kroz invazije, ekonomske nedaće, pa čak i svjetske ratove. Obožavaju je na Mediteranu, Bliskom istoku i na Balkanu, pa je sasvim razumljivo da je svojataju mnogi narodi, među kojima su najgorljiviji Grci, Turci, Bosanci, Albanci, Arapi, Armenci, Bugari, Makedonci.
Ipak, njezino podrijetlo nije najjasnije - neki povjesničari smatraju da je baklava porijeklom iz Armenije, drugi pak vjeruju da potječe iz drugih zemalja poput Grčke i Turske no iako ne postoji vjerodostojna dokumentacije o njenom porijeklu, navodno postoje jaki dokazi da je baklava prvi put napravljena u Turskoj. U razdoblju osmanskog carstva savršena baklava bila je stvar prestiža pa su se bogataške obitelji takmičile čija će imati više slojeva neobično tankog tijesta.
Naime, baklava se se radi tako da se s orasima, bademima ili pistacijama nadijevaju tanki, tanki listovi tijesta (jufka) izdašno preliveni slatkim sirupom od šećera, meda i začina (agda). Rezultat je kalorijska bomba, bogata, slatka i sočna slastica u obliku romba kojoj rijetki mogu odoljeti. U nastavku donosimo recept za baklave!
Sastojci:
1 kg kora za baklavu (jufki)
900 g mljevenih oraha
100 g sjeckanih oraha
150 g šećera
100 ml ulja
250 g maslaca
Za agdu:
1 kg šećera
1 limun narezan na kolutove
voda
Priprema:
Prvo radimo agdu i to tako da šećer stavimo u lonac, prelijemo ga vodom i kuhamo 20ak minuta sok ne dobijemo sirup. Kad je skuhan, dodamo narezani limun i pustimo da se ohladi. U međuvremenu mljevene orahe pomiješamo sa šećerom te na laganoj vatri otopimo maslac, dodamo mu ulje i pomiješamo. U pleh stavimo prve tri kore, pospemo po njima 100 g nasjeckanih oraha te sve prekrijemo s još dvije kore. Njih pak premažemo topljenim maslacem s uljem te pospemo s mljevenim orasima, opet stavimo dvije kore i opet stavimo maslac i mljevene orahe i to radimo dok nismo potrošili sve sastojke.
Za kraj ostavimo tri kore od kojih su dvije natopljene maslacem i uljem a zadnja ostane suha. Dobro pritisnite baklavu, narežite je u oblik romba i stavite peći u pećnicu. Prvo deset minuta pecite na 190 stupnjeva C a onda još 45 minuta na 150 stupnjeva C.
Kad je baklava pečena, izvadimo je iz pećnice, prelijemo hladnom agdom, na vrh poredamo limune i pustimo dan dva da odstoji prije nego je poslužimo.