Ovotjedna sezonska namirnica nam je kesten, ukusan jesenski plod koji ne samo da je dobar za naše zdravlje nego i pruža razne mogućnosti u kulinarstvu. Tijekom tjedna smo pisali o nutriitivnim vrijednostima kestena, doznali smo kako ga možemo pravilno ispeći kod kuće, u pećnici a danas ćemo raditi kremu od kestena po uzoru na tradicionalni recept iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice.
Iako kesteni nisu baš prisutni u dalmatinskoj kuhinji, to ne znači da ih uopće ne možemo naći u receptima iz tog kraja. Jedan od tih recepata je spomenuta krema od kestena, bogata, moćna i sočna slastica, koja, osim kestena, sadrži i bademe, skorup, ali i sir od dunja, odnosno kotonjate, kitnkez ili kitnikez kako se još naziva.
Ova fina slastica od davnina se sprema u raznim krajevima gdje nalazimo dunje - od Vojvodine, preko Slavonije, Pokuplja pa do Zagreba te, s obzirom da pišemo o dalmatinskoj kuhinji, do Dubrovnika. Riječ je o slastici koja se radi od dunje, šećera i malo limunova soka a rezultat su kao žele bomboni koji će ovoj kremi od kestena dati poseban, slatki okus.
A u nastavku doznajte što vam još treba za ovu slasticu po uzoru na recept iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice.
Sastojci:
12 dkg kestena
5 dkg badema
3 jaja
12 dkg šećera
2 dcl mlijeka
5 dkg kotonjate
maraskino
želatina
skorup
Priprema:
Prvo se pomiješaju tri žumanjka sa šećerom i mlijekom na vatri dok se ne dobije gusta smjesa. U ohlađenu smjesu se zatim dodaju pasirani kesteni, zatim narezani bademi i kotonjata, skorup, maraskino i 1.5 dkg želatine. Dobivena smjesa se ulije u kalup ili posudu i stavi na hlađenje nekoliko sati. Po želji se poslužuje sa šlagom.